Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Veća šansa za preživljavanje

 
Primarna reanimacija danas zahtijeva sigurnu ventilaciju pluća uz odgovarajuću oksigenaciju, bez rizika od posljedica koje mogu biti uzrokovane hiper ili hipoinflacijom pluća, zbog primjene nekontroliranog tlaka.
Evaluacija iskustva u primarnoj reanimaciji kontinuiranim pozitivnim tlakom (CPAP/PEEP) uz pozitivan inspiratorni tlak (PPV) primjenom NeoPuff-a (NeoPuff Infant resusitator) kod intubirane prijevremeno rođene djece uz aplikaciju surfaktanta.
MATERIJALI I METODA: Tijekom 2006. godine na neonatološkom odsjeku Ginekološko-akušerskog odjela Zdravstvenog centra Subotica, u primarnoj reanimaciji prijevremeno rođene djece primijenjen je NeoPuff, a potom endotrahealno apliciran preparat prirodnog surfaktanta CUROSURF®, u dozi od 140mg/kg. Primjenjivan je inicijalni tlak u rasponu od 20-25cmH2O, PEEP od 5cmH2O, Flow 8l/min, FiO2 100%. Analizirali smo: tjelesnu masu (TM u g), gestacijsku dob (tjedan), spol (muško-žensko), pH u 10. min., postnatalno i kontinuirano saturaciju O2(%)-pulsnom oksimetrijom.
REZULTATI: Primarno je reanimirano osmero djece (10,8 posto) od 74 prijevremeno rođene djece. Gestacijska dob ispitanika bila je u rasponu od 29-33 tjedna, TM od 850-2100g, pH od 7,08-7,23, SatO2 od 54-75 posto, a tijekom reanimacije se povećava od 92-98 posto. Surfaktant je dan kod 5-ero djece u prvih 15 minuta postnatalno, a kod troje u prvom satu života. Nakon primjene surfaktanta FiO2 je smanjen na 40-60 posto tijekom prvog sata nakon davanja surfactanta.
NeoPuff omogućuje sigurnu, kontroliranu i adekvatnu reanimaciju novorođenčeta.
Primjena surfaktanta je jednostavna, smanjuje potrebu za visokim koncentracijama kisika. Uspjeh adekvatne ventilacije je ključ uspjeha reanimacije novorođenčadi.
Prijevremeno rođenje je još uvijek zdravstveni i društveni problem. 
Značajan je uzrok neonatalne smrti, često je udruženo s brojnim komplikacijama 
(intrakranijalna hemoragija – PVH/IVH, nekrotizirajući enterokolitis – NEC) i dovodi do povećanja rizika od različitog obolijevanja i neuroloških poremećaja među preživjelim bebama. S druge strane, njega prijevremeno rođene novorođenčadi je skupa zbog 
duge hospitalizacije i visokog morbiditeta i mortaliteta u ovoj skupini djece. 
Novorođenčad, koja su prijevremeno rođena, najčešće umiru zbog nezrelosti pluća, tj. nedostatka antiatelektatičnog faktora pluća, bolesti koja se naziva Respiratorni Distres Sindrom (RDS). 
SUFRAKTANT: Otkrićem surfaktanta – materije koja se sintetizira u pneumocitima II pluća fetusa, postao je jasan uzrok respiratornih problema prijevremeno rođenog novorođenčeta, a prvi su pokušaji primjene aerosola surfaktanta bili bezuspješni. Pozitivni rezultati su uslijedili koncem 70-ih godina XX. stoljeća nakon započinjanja endotrahealne primjene surfaktanta dobivenog iz ekstrakta pluća odraslih životinja. 
Primjena sintetskog surfaktanta u liječenju RDS-a je odobrena u SAD-u 1990. godine, a preparata prirodnog surfaktanta 1991. godine. Ovi preparati predstavljaju novu klasu lijekova specifično razvijenu za liječenje prijevremeno rođene novorođenčadi. 
U našoj je zemlji kratkotrajno – u drugoj polovici 80-ih godina prošlog stoljeća primjenjivan sintetski sufraktant, a sada se primjenjuje prirodni. 
U Institutu za zdravstvenu zaštitu djece i mladeži preparat surfaktanta u terapiji RDS-a kod prijevremeno rođene djece se primjenjuje kontinuirano unazad nešto više od dvije godine, od siječnja 2003. godine, a prije toga je davan sporadično u nekoliko navrata. U terapiji je  primjenjivan  preparat prirodnog surfaktanta CUROSURF® (poractant alfa) dobiven esktrakcijom iz svinjskih pluća.  
                                                g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika