Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tribine za svakog

U jesen prošle godine u crkvu Presveto Trojstvo u Srijemskim Karlovcima, po dobivenom rasporedu, pristigao je za novog župnika dr. Ivica Čatić. Doduše, u vrijeme kada se pojavio u Srijemskim Karlovcima,  kolovoza prošle godine, još nije bio doktor znanosti. To je postao 7. studenoga, prošle godine, kada je na bogoslovnome fakultetu Papinskoga sveučilišta Gregoriana u Rimu, obranio doktorsku radnju iz biblijske teologije pod naslovom »Jeruzalem u Evanđelju po Mateju«.
Srijemski Karlovci su vrlo specifično mjesto, kada je religijski život u pitanju. Skoro 300 godina su sjedište i središte kulturnog i duhovnog života Srba, od kojih su to bili skoro 200 godina u Austriji ili Austro-Ugarskoj, a tek od 1918. godine u državi čiji su konstitutivni narod bili, odnosno danas u Srbiji, koja je država srpskog naroda. 
U Srijemskim Karlovcima postoji od 1794. godine i bogoslovija i najstarija je u Srba. Sve do 1936. godine bili su sjedište Srpske pravoslavne crkve, da bi te godine patrijarh Gavrilo Dožić sjedište SPC preselio u Beograd. Danas su Srijemski Karlovci sjedište Eparhije srijemske i bez svake sumnje su veoma jak centar duhovne misli Srpske pravoslavne crkve. Svećenici u tri pravoslavne crkve, eparhijskom centru i bogosloviji su sasvim sigurno među najvećim poznavateljima i teoretičarima religije, kršćanstva posebno, i zato nije svejedno kakav poznavatelj religije će biti svećenik jedine rimokatoličke crkve u Srijemskim Karlovcima. Izbor vlč. Čatića je »pun pogodak«, mlad, dobar poznavatelj teološke misli i nauke, izuzetno inventivan, kreativan i angažiran, dokazao se već poslije veoma kratkog vremena i zaslužio povjerenje vjernika.
Dolaskom vlč. Čatića primjetno se povećala posjeta misama, prije svega mlađih ljudi, zbog znatno drugačijeg, neposrednijeg pristupa samom činu, ali i vjernicima. Znatno je povećana »minutaža« mise s pjevanjem i nastupom orgulja ili zbora. 
Župnik Čatić ne samo da je dobar poznavatelj kršćanstva, već je i izuzetno aktivan i kreativan i već poslije nekoliko mjeseci života i rada u mjestu, kada je uočio »šupljine« u radu s vjernicima, ali i drugim ljudima željnim novih saznanja, započeo je i s novim aktivnostima. Kao prvo, osmislio je i započeo s realizacijom dvotjednih tribina posvećenih kršćanstvu u najširem smislu. Tribina se održava pod generalnim naslovom »Temelji i obzorja kršćanstva« koja, polazeći od temeljnih principa, osvjetljava temelje na kojima počiva kršćanstvo te njegovu perspektivu u modernom vremenu. Pokraj mještana kao posjetitelji su se mogli sresti i ljudi iz Novog Sada, Petrovaradina ili Srijemske Kamenice. 
Ove tribine vrlo uspješno popunjavaju »rupe« u znanju svakog čovjeka o religiji i kršćanstvu posebno i ne treba ih smatrati »dopunama« mise. To su teme odabrane za sve ljude koje religija zanima i otvorene su za svakog bez obzira na konfesiju, teizam, ili drugi lični stav o religiji ili Crkvi. Zato ovakav odnos dr. Čatića prema ljudima, koji su mu povjereni na teološko obrazovanje, treba pohvaliti i poželjeti mu snage da u ovim aktivnostima ustraje.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika