Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novi izbori ili stara-nova koalicija?

Zastupnici u Skupštini Srbije izabrali su u rano jutro 8. svibnja Tomislava Nikolića iz Srpske radikalne stranke za novog predsjednika Skupštine. Nakon skoro 15 sati rasprave za zamjenika predsjednika SRS Tomislava Nikolića glasovalo je 142 zastupnika  iz koalicije DSS-NS, SPS-a i SRS-a, dok je za izbor Milene Milošević iz Demokratske stranke glasovalo 99 poslanika iz DS-a, G17 plus, LDP-a, LSV-a, kao i predstavnici manjina, a troje poslanika je bilo suzdržano. 
Tijekom skupštinske rasprave predstavnici DS-a i DSS-a pokušali su objasniti zašto su propali pregovori o formiranju vlade, dok je Tomislav Nikolić rekao da formirana skupštinska većina za izbor predsjednika Skupštine ne znači i novu koaliciju za formiranje vlade i ustvrdio da SRS neće sudjelovati u formiranju eventualne većinske vlade, niti će podržati eventualnu manjinsku vladu.
TKO JE KRIV ZA PROPAST PREGOVORA: Prije početka sjednice, koja je započela s radom 7. svibnja, šef zastupničke grupe DSS-NS  Miloš Aligrudić iznio je stav da predstavnici DSS-a trebaju podržati prijedlog da novi predsjednik Skupštine bude iz redova SRS-a koja ima najveći broj zas-tupničkih mandata. 
Tijekom rasprave za skupštinskom govornicom šefovi zastupničkih grupa i zastupnici DS-a i DSS-a međusobno su se optuživali, pokušavajući dokazati tko je kriv za propast pregovora o novoj vladi. Šef zastupničke grupe DS-a Dušan Petrović rekao je da s DSS nije postignut dogovor o skupštinskoj većini za formiranje nove vlade, koja bi Srbiju vodila u pravcu određenom 5. listopada 2000. godine, dok je Aligrudić naglasio da je dužnost DSS-a podržati ono što je razumno, a ne ono što je politički blisko i istaknuo da prilikom pregovora s DS o formiranju nove vlade nije postignut dogovor o kadrovskim rješenjima za MUP i BIA-u, na što je reagirao Petrović tvrdnjom da njegova stranka nije htjela monopol, nego međusobnu kontrolu u tom sektoru. 
Petrović je iznio kako je tijekom pregovora predloženo da direktor policije bude osoba koja i sada obavlja tu funkciju, a koga je imenovala DSS, a da direktor BIA-e bude ekspert koga predlaže DSS, te da i ministar obrane bude onaj koga predloži DSS, a da načelnik Generalštaba i dalje obavlja tu funkciju. Aligrudić je potom ustvrdio da je DS ponudio prijedlog kojim se DSS-u nude mjesta u tom sektoru koja su samo protokolarna.
MEĐUSOBNE OPTUŽBE: Zastupnik radikala Aleksandar Vučić je tijekom rasprave optuživao zastupnike DS-a da su »izdajnici« i »mafijaši«, Petrović je govorio o političkoj nedosljednosti DSS-a i SRS-a glede podrške za izbor Nikolića na mjesto predsjednika parlamenta, što je ilustrirao knjigom Vojislava Šešelja »Politički ortakluk Kurve del Ponte i Kurve del Koštunice«, a nakon optužbe Vučića da je predsjednik G17 plus Mlađan Dinkić lopov, Dinkić je u replici rekao da je Vučić indirektno ubio mnogo ljudi, na što je Vučić rekao Dinkiću da ga tuži što prije i kaže ime i prezime čovjeka koga je on ubio. 
Nenad Čanak, šef zastupničke grupe Vojvođanski poslanici, inzistirao je da se prekine sa svađama i uvredljivim riječima i da se odmah izabere predsjednik Skupštine, nakon čega više ne treba lagati pričama o nekom demokratskom bloku.
POMALJANJE KOALICIJE: I dok je trajala rasprava u Skupštini, mediji su objavili vijest da je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana u vanjsko-političkom odboru Europskog parlamenta ocijenio da predsjednik Republike Srbije Boris Tadić mora imati na svojoj strani obavještajne službe kako bi mogao ostvariti svoje dužnosti, pri čemu je naglasio, kako je Tadić opredijeljen za suradnju s međunarodnom zajednicom.
Izjava Solane postala je glavna tema daljnjeg tijeka rasprave u Skupštini. Uslijedile su nove optužbe na temu tko je »izdajnik«, a tko »rodoljub«. Aligrudić je optužio DS da je iz inozemstva dobila nalog kako vlada treba da izgleda, te da je nakon izjave Solane jasno tko koga sluša i za koga radi. Nakon žestokih rasprava na relaciji DS-a i DSS-a, te DS-a i SRS-a, zastupnik DS-a Božidar Đelić se upitao kako se stiglo do toga da se pomalja koalicija Šešelj – Koštunica i da se ponovno plasiraju optužbe o »izdajnicima«, a predsjednik SPS-a Ivica Dačić pozvao je DSS i SRS da naprave vladu narodnog jedinstva, sami ili uz podršku SPS-a i istaknuo kako uživa u raspravi, jer ona predstavlja konačni pokop onoga što se nekada zvalo DOS, dok je Tomislav Nikolić rekao da SRS neće formirati svoju vladu, ni manjinsku, ni većinsku, niti će podržati bilo čiju vladu.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika