Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kojim putem?

Europska unija odložila je parafiranje sporazuma o viznim olakšicama sa Srbijom, a Vijeće Europe otkazalo je podizanje zastave Europske unije u Beogradu, neke su od prvih vijesti nakon izbora novog predsjednika Skupštine Republike Srbije, koje govore o mogućim, budućim, odnosima EU prema Srbiji. 
Sporazum je trebao biti parafiran u utorak u Beogradu, ali je umjesto toga redakcijama stiglo priopćenje Kancelarije za pridruživanje EU u kojem je navedeno, kako je parafiranje sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji između Srbije i EU »odloženo iz tehničkih razloga«. Prema priopćenju sporazumi bi trebali biti parafirani krajem tjedna u Bruxellesu. Međutim, prema »dobro obaviještenim izvorima« EU bi i sljedećeg tjedna mogla odložiti parafiranje sporazuma, i oni neće biti ni parafirani, dok Bruxellesu ne bude jasno »kojim putem kreće Srbija«, pišu beogradske novine. 
Osim toga Vijeće Europe je odlučilo da u subotu ne podigne zastavu EU u znak obilježavanja početka srpskog predsjedavanja Komitetu ministara Vijeća Europe. Iz Kancelarije Vijeća Europe u Beogradu obrazloženo je, kako je generalni tajnik VE Tarry Davis odlučio da se proslava Dana europske zastave, zakazana za 12. svibnja, ne održi »zbog trenutnih političkih okolnosti u Srbiji«.
Koji će put izabrati Srbija vrlo vjerojatno će se vidjeti tek na budućim izborima, ili, pak, ukoliko novo-uspostavljena skupštinska većina predloži zajedničkog kandidata za predsjednika Vlade. Ukoliko se to ne dogodi, a za sada najbrojnija zastupnička grupa tvrdi da je za nove izbore, SPS navija za formiranje Vlade, a novi partner u skupštinskoj većini mudro šuti, predsjednik Republike će raspustiti Narodnu skupštinu i raspisati izbore za narodne zastupnike.
U međuvremenu indeks burze pao je čak za osam posto, što govori ne samo o političkoj krizi već i posljedicama političke nestabilnosti za ionako krhko gospodarstvo. Pokazalo se tako, da retorika o europskim integracijama nije dovoljna garancija da se Srbija većinski i opredijelila za taj put.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika