Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Palićki blizanci

Poput brojnih blizanaca, Ivan i Mate Sabanov oduvijek su skretali pozornost okolice na sebe, a kada su počeli igrati tenis ubrzo su postali poznati i mnogo dalje. Dvojici talentiranih dječaka s Palića, mjesta na istoimenom jezeru pokraj Subotice, natjecatelja najstarijeg tenis kluba u zemlji predviđa se lijepa budućnost u »vodama bijelog sporta«. O njihovim planovima u aktualnoj sezoni, te već spomenutoj budućnosti, razgovarali smo neposredno prije njihovog odlaska na međunarodni juniorski tenis turnir u Budimpešti.
4O kakvom se turniru radi u glavnom gradu susjedne Mađarske?
Ivan: Idemo na turnir Europske teniske Asocijacije (ETA) za igrače do 16 godina starosti, aa s obzirom da još nemamo adekvatan europski ranking, primorani smo, igrajući kvalifikacije, pokušati izboriti mjesto na glavnom turniru.
4Koliko često trenirate tjedno i tko je vaš sadašnji trener?
Mate: S trenerom  Zsoltom Juhaszom treniramo tri puta tjedno, dok individualno radimo svakog dana.
4Pokraj već spomenute Budimpešte, gdje ćete još pokušati »uhvatiti« turnirske plasmane, bodove i pokale?
Ivan: Nakon Mađarske slijede nam, vjerojatno, nastupi u Mariboru (Slovenija), Novom Sadu i možda Zenici (BiH), gdje ćemo pokušati ostvariti što bolji rezultat, koji bi nam u budućnosti olakšao nastupe na sljedećim turnirima.
4Koncem ove školske godine završavate osmogodišnju školu na Paliću, a srednjoškolski odgoj bi trebali pohađati u Osijeku. Je li tenis »kriv« za ovaj školski transfer?
Mate: Na jesen bi trebali krenuti u sportsku gimnaziju u Osijeku i nastaviti s treninzima u TK »Osijeku«, a sve u namjeri daljnjeg ozbiljnijeg bavljenja tenisom, uz nastavak redovitog školovanja.
4Iako ste blizanci koji i više nego nalikuju jedan drugom, ipak se bitno razlikujete u jednom teniskom detalju. Tko od vas dvojice igra bekhend s jednom, a koji s dvije ruke?
Ivan: Ja igram s jednom rukom, dok moj brat Mate bekhend igra s dvije ruke i po tome nas se, ponajviše, može razlikovati na teniskom terenu.
4Tko je vaš igrački uzor iz svijeta najboljih tenisača današnjice?
Mate: Švicarac Federer je naš teniski uzor u svakom pogledu i trenirajući »bijeli sport« uvijek nastojimo svoju vještinu igre sve više »približavati« jednom od najboljih tenisača svih vremena. Volimo ga jer ima najbolju tehniku na svijetu!
4Kako je igrati braći jedan protiv drugoga i tko je trenutačno bolji?
Ivan: Nemamo problema kada igramo jedan protiv drugoga, jer sport nikada ne može biti iznad našeg bratskog odnosa. Glede trenutačnog skora pobjeda i poraza on je u potpunosti izjednačen, jer poglavito pobjeđujemo jedan drugoga naizmjenično. Uvijek igramo opušteno.
4Hoćete li u budućnosti zaigrati zajedno u paru, nastavljajući uspješni niz blizanaca u svjetskom tenisu?
Upravo namjeravamo na ovim ETA-inim turnirima ozbiljnije zaigrati u paru i postići neki zapaženiji »bratski« rezultat. Voljeli bi u budućnosti postati jaki dubl Sabanov-Sabanov.
 
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika