Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Modni Vaio
 
Padanje cijena neke vrste proiz­voda neminovno dovodi do odluke proizvođača da svoje primjerke dobro nakiti ne bi li se bolje prodali. Sony je pravi primjer: predstavio je nekoliko no­vih primjeraka za sezonu proljeće-ljeto 2007. godine. Radi se o pripadnicima serije FE890 (zaslon 15,4 inča) i serije C (13,3 inča). Svi primjerci razvrsta­ni su u četiri dizajnerske grupe - Charcoal Blossom, Black & White Dot, Weatherhead Blue i TurquoiseDot. Recept uspjeha je i ograni­čena serija - u prvoj turi bit će napravljeno samo 1350 komada, a cijena najjeftinijeg modela je 1000 dolara.
 
Nježno me takni 
 
Zasloni osjetljivi na do­dir obično su skupi i često nemaju kvalitetu potre­bnu za obavljanje posla. Na svu sreću firma MagicTouch je osmislila rješenje - serija Magic­Touch Touchscreen Add-on. Ra­di se o providnim zastorima koji se postavljaju ispred ekra­na, nalik na filtere koji su svojevreme­no štitili oči od štetnog uticaja moni­tora. Oni su osjetljivi na dodir i povezuju se preko USB ili RS-232 porta. Ovi zastori se proizvode u svim standardnim dimenzijama i koštaju od 160 do 300 USD, dok se za svega 5 dolara može nabaviti i olovka osjetljiva na pritisak.
 
DXG-589V
 
Eto, dosjetila se manje poznata američka tvrtka DXG kako će napraviti jedan uređaj koji će pokupiti funkcije (gotovo) svih uređaja koji se prosječnom geeck-u nala­ze u džepu. Model DXG-589V u osnovi je digitalni fotoa­parat (5 megapiksela), koji služi i kao prenosiva igračka konzola, MP3 plejer, diktafon i nudi izravno snimanje vi­deo materijala sa televizora ili kućnih DVD plejera. Kao kamkorder, omogućeno je snimanje video materijala u VGA razlučljivosti (640 x 480) pri 30 frejmova u sekundi u MPEG-4 formatu. Ugrađen je rotirajući LCD zaslon od 3 inča, a na aparatu postoji 20 ugrađenih video iga­ra. Model se prodaje za oko 200 USD.
Logitech QuickCall USB Speakerphone bez dodataka
 
Logitech je u skorije vrijeme izdao nekoliko proizvoda namijenjenih razgovaranju preko Interneta koji ne spa­daju u kategoriju slušalica sa mikrofonom. Jedan od tih proizvoda je QuckCall USB Speakerphone.
Radi se o spravi dimenzija 18 x 12 x 6 cm, srebrno-crne boje i prilič­no zanimljivog dizajna. Na kućištu su tri gumba, za odgovaranje na poziv, prekidanje poziva i isključivanje mikrofona. S desne strane nalaze se priključci za slušalice i mikrofon, ukoliko je potrebna osobnost. Okrugla »stvar« na sredini sa prednje strane služi za reguliranje jačine tona. Zbog pozicije tog kotačića i dizajna uređaja ljudi bi mogli pomisliti kako je u pitanju nekakva kamera, a da je kotačić zapravo poklopac od sočiva. Sprava se povezuje s kompjutorom USB kabelom dužine dva metra, preko kojeg dobija i napajanje tako da nikakvi drugi kablovi nisu potrebni.
Za razliku od dizajna, korisna vrijednost ove sprave daleko je manje diskutabilna. Ton je vrlo jasan (i glasan ako treba), a echocancellation radi prilično dobro. Mikrofoni lijepo »hvataju« glas bez obzira na to je li osoba koja razgovara odmah pored ili na nekoliko metara od spikerfona (recimo, na suprotnom kraju prostorije). Ovo naravno zavisi i od pozadinske buke koja postoji u prostoriji jer ovaj uređaj ipak nije sve­moguć, ali u poređenju s drugim spikerfonima ugrađe­nim u razne fiksne i mobilne tele­fone, mogu reći da spada u bolje primjerke svoje vrste.
Sve to postiže se fizičkim rasporedom zvučnika i mikrofona na spikerfonu, kao i pomoću softvera Logitech CalICentral koji dolazi na CD-u i koji je potrebno instalirati da bi dobili punu funkcionalnost. Prije pr­ve uporabe potrebno je odraditi kalibriranje uz pomoć čarobnjaka iz CalICentrala.
Na site-u proizvođača iz nekog razloga nije naveden Skype kao servis s kojim se može ko­ristiti ovaj spikerfon, već samo AIM i Yahoo Messenger sa po­drškom za glas, ali zato na ku­tiji stoji naljepnica Skype certified, a spikerfon provjereno radi sasvim dobro i sa Skypeom.
U nedostatku boljih ili čisto ra­di uštede prostora na stolu, ovaj spikerfon može Vam poslužiti i kao zamjena za zvučnike, iako kvalitet zvuka nije osobito dobar, a nije ni stereo (jer su zvučnici ipak prilagođeni govoru), nalikuje zvuku jeftinih pla­stičnih zvučnika i onih koji se ugrađuju u laptope i monitore.
Spikerfoni po pravilu posto­je kao dodatna opcija neke naprave za komuniciranje i često su vrlo sumnjive kakvoće i uporabne vrijednosti. Lo­gitech OuickCall Speakerphone nije dodatak ničemu i zato nema taj luksuz. Iz tog razlo­ga je Logitech morao napraviti hardversko/sofversko rješenje odgovarajuće kakvoće, što ovaj spikerfon či­ni boljim od većine drugih i može biti sa­svim dobar izbor onome kome je ovakva sprava potrebna.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika