Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prevladava pogrešno shvaćanje

Postoje brojna oprečna mišljenja i shvaćanja pojma astrologije i sve prisutnijih horoskopskih predviđanja budućnosti. No, najčešće nepoznavanje samog pojma dovodi do brojnih zabluda. O nekim aspektima ove problematike, u želji razjašnjavanja određenih nepoznanica, razgovarali smo s Igorom Pavlukovićem, astrologom i  voditeljem TV emisije, koja se upravo bavi ovom sferom ljudskog interesa.
4Odmah razjasnite glavnu nedoumicu i sukob, koji često postoji glede shvaćanja astrologije.
Astrologija se često puta shvaća na pogrešan način, kao svojevrstan oblik proricanja budućnosti i zbog raznih njenih zlouporaba u brojnim situacijama se pogrešno tumači. U biti gledanje i osmatranje zvijezda je Božanski plan preslikan u obliku zakonitosti, koje se nalaze na našem životnom putu. Jer sve je, konačno, jedino i isključivo u Božjim rukama, a astrologija želi samo ukazati na neke prirodne pojave koje se vremenom ponavljaju u našem univerzumu, i na taj način nastoji poboljšati čovjekovo postojanje.
4Na koji način bi se, najjednostavnije mogla definirati astrologija?
Prije svega važi princip »golog oka«, jer ono što možemo sami vidjeti, gledajući svakodnevno nebo je Božja svjetlost kao osnovni izvor života.
4Što je u stvari horoskop?
Sama riječ je nastala od dvije spojene riječi - horo (vrijeme) i skop (pogled), i već se sama definira pojašnjenjem kako se radi o svojevrsnom pogledu u vrijeme. Kada se neka osoba rodi, uzimajući točno vrijeme (sat i minutu), dan, mjesec i godinu, dobivamo presliku neba u odnosu na točku gdje se ta osoba rodila, podijeljenu na 12 znakova, 12 kuća u kojima se nalaze planeti sunčevog sustava i poslije slijedi analitički pristup zatečenog stanja u tom trenutku.
4Kada ste se Vi osobno zainteresirali za astrologiju?
Bilo je to još prije 20 godina, jer su me oduvijek interesirale neobične stvari i volio sam čitati brojne knjige i literaturu tematski vezanu uz kozmos i misterije našeg univerzuma. Glede samog približavanja astrologiji, ono je uslijedilo preko brojnih knjižica s praktičnim iskustvima i uputama. Komparirajući brojne autore, pokušao sam izgraditi osobni pristup.
4Spomenuli ste različite pristupe i tumačenja iste problematike. Koji je Vaš način sagledavanja astroloških pojava?
Postoji zapadno i istočno poimanje astroloških pojava, a ja sam pristalica zapadnog, tzv. tropskog shvaćanja, koje sve gleda kroz osnovna godišnja doba i analizira ravnomjerni i kontinuirani prirodni tijek događanja. Opet istočno shvaćanje se, prije svega, razlikuje u 23 stupnja i 57 minuta, a rukovodi se izučavanjem na bazi Zodiaka (nebeskih sazviježđa).
4Koliko je stara ljudska praksa gledanja u zvijezde i nastojanja njihovog tumačenja?
Nemoguće je precizno odrediti vremensko razdoblje kada su ljudi počeli sa svojim praktičnim zanimanjem za zvijezde, no, postoje autentični nađeni zapisi stari oko 3.000 godina prije Krista, koji potvrđuju zanimanje starih Sumerana za astrološke pojave. Opet, prema nekim drugim podacima smatra se kako se astrologija prakticirala u Indiji još prije 8.000 godina.                                                        g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika