Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Patološko hrkanje

 
Najveći broj bolesnika glasno hrče. Značajno je da u hrkanju prepoznamo važan klinički znak koji nam skreće pozornost da se ne radi samo o neprijatnosti, koje se treba stidjeti,   nego o opasnoj kliničkoj slici čiji je on upozoravajući znak osobito ako se radi o njegovom promjenljivom karakteru. 
Moramo razlikovati prosto i patološko hrkanje. Za SOSA karakteristično je glasno, s prekidima disanja obilježeno hrkanje. Bolesnik nemirno spava, baca se, a može se javiti i noćno preznojavanje. Bolesnici se najčešće žale na povećanu  pospanost tijekom dana  kao i povećan umor. Karakterističan znak tijekom dana je i razdražljivost, depresija, impotencija ili smanjeni libido, kao i jutarnja glavobolja.
Težak nedostatak kisika  dovodi do poremećaja srčane i moždane cirkulacije i dovodi do teških, po život opasnih poremećaja srčanog ritma, a može izazvati i smrt zbog zastoja srčane radnje.
Znaci koji ukazuju na teško stanje oboljelih od SOSA:
- patološka pospanost
- poremećaji srčanog ritma,
- hiperkapnija (povećanje postotka ugljičnog dioksida u krvi) u budnom stanju,
- poliglobulija,
- cor pulmonale (uvećanje srca)
PREDISPONIRAJUĆI FAKTORI OPSTRUKCIJE:
1. Konstitucionalni
- kratak, debeo vrat,
- pretilost, tijekom koje nakupine masnog tkiva u zidovima ždrijela sužavaju prostor, 
- visoko postavljena podjezična kost i epiglotis (grkljanski poklopac)
- veliki jezik,
- hipertrofično (uvećano) meko nepce i uvula,
- mala donja vilica.
Za utvrđivanje stupnja pretilosti služi: indeks tjelesne mase (Body Mass Index = BMI) i indeks obujma vrata (Neck Circumference Index  = NCI).
2. Funkcionalni
- leđni položaj tijekom spavanja,
- lijekovi: sedativi, hipnotici,
- alkohol.
3. Inflamacije (upale)
4. Patološke hipertrofije tkiva i slična stanja
- velike tonzile,
- retrosternalne strume,
- tumori gornjih dišnih putova,
- akromegalia.
TIJEK ISPTIVANJA:
1. Detaljna anamneza (podatci dobiveni od bolesnika), uzimanje heteroanamneze (podatci koji se dobivaju od rodbine) popunjavanjem anketnog upitnika
2. Detaljan fizikalan otorinolaringološki pregled: nakon pregleda oblika lica, mjerenja tjelesne težine, debljine vrate itd. obavlja se pregled nosne šupljine nosnog ždrijela, usne duplje, jezika, mekog nepca, uvule, orofaringsa, pregled grkljana, uz pomoć fiberskopa ili endoskopa.
3. Detaljan laboratorijski pregled, krvna slika, We, glikemija, TSH itd.
4. EKG odnosno internistički pregled.
Terapijsko rješenje OSAS se mijjenja ovisno o vrsti oboljenja i njegovoj težini. Prvi korak u liječenju opstruktivne slip apnee je prestanak pušenja, apstinencija od prekomjerne upotrebe alkoholnih pića i redukcija tjelesne težine. Bolesnici s patološkim hrkanjem ne smiju uzimati sedative i hipnotike. Ponekad uspjeh možemo očekivati samo od kirurške intervencije ili aparata koji osigurava pozitivan pritisak. U slučaju da ste se prepoznali  preporučam vam da konzultirate svog liječnika.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika