Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Suradnici smo Božji

Donji Miholjac je u subotu 28. travnja bio domaćinom 10. susreta mladih Đakovačke i Srijemske biskupije kojeg je pod geslom »Suradnici smo Božji i građevina njegova« organizirao Ured za pastoral mladih Đakovačke i Srijemske biskupije.
Susret je okupio 1500 mladih, među kojima i 50 mladih iz srijemskog djela biskupije, odnosno Zemuna, Golubinaca, Rume, Hrtkovaca, Srijemske Mitrovice, Erdevika i Šida
Mlade iz ovog djela biskupije predvodio je golubinački župnik vlč. Ivica Damjanović, vikarijatski povjerenik za pastoral mladih u Srijemu. Susret je započeo u jutarnjim satima u dvorani Osnovne škole »August Harambašić« molitvom koju je predvodio dr. Drago Tukara, biskupijski povjerenik za pastoral mladih. »Želimo mladima danas u Donjem Miholjcu ponuditi metodu kako bi mogli biti suradnici Božji u izgradnji svoga osobnog života, života župne zajednice i jedne biskupije« kazao je dr. Tukara. 
POZDRAVNE RIJEČI: Mlade je potom pozdravio Antun Drenjančević, župnik i dekan donjomiholjački, poručivši kako mladi trebaju ostati u Božjoj ljubavi. Pozdravnu riječ uputili su i Vedran Aladić, ravnatelj OŠ »A. Harambašić« te Eduard Šrajer,  gradonačelnik Donjeg Miholjca. 
Pozdravljen gromoglasnim pljeskom, mladima se obratio pomoćni biskup đakovački i srijemski, dr. Đuro Hranić, »Okupila nas je ljubav prema životu, istini, čestitosti, poštenju, dobroti, zajedništvu, solidarnosti, odgovornosti i radu. Mi žeđamo za slobodom od sebe, za slobodom od sebičnih interesa, za slobodom od grijeha, za slobodom čiste mladosti, koja se ne da kupiti i ne robuje ničemu i nikome. Okupljamo se žedni slobode za iskrenu ljubav koja ne pita za žrtvu, samoprijegor u ostvarenju ideala Božjega čovjekoljublja. I zato smo, draga mladosti – ovo što je geslo našega susreta – suradnici Božji i njegova građevina« poručio je dr. Hranić .
KATEHETSKE RADIONICE: Popodne, mladi su sudjelovali u katehetskim radionicama, a organizirane su i kateheze u kojima su mladi obrađivali razne teme, dok su voditelji bili vjeroučitelji i svećenici. 
Središnji dio susreta - euharistijsko slavlje, predvodio je biskup đakovački i srijemski, dr. Marin Srakić u dvorani OŠ »August Harambašić«. Sudjelovala su oba pomoćna biskupa đakovačka i srijemska, mr. Đuro Gašparović i dr. Đuro Hranić, i dvadeset i tri svećenika.
Biskup je u propovijedi rekao kako su Isusu potrebni suradnici, ne samo svećenici, redovnici i redovnice, kojih je iz dana u dan sve manje, nego i drugi vjernici. Liturgijsko pjevanje animirao je vokalno-instrumentalni sastav mladih »Agape« donjomiholjačke župe i zbor mladih župe Preslavnog Imena Marijina u Osijeku. 
Susret je nakon mise nastavljen glazbenim programom tijekom kojega je mlade zabavljao tamburaški sastav KUD-a »Josip Čoklić« iz Rakitovice.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika