Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Više sudionika od gledatelja

Drugi po redu koncert »Plesati zajedno« na kojemu su nastupili reprezentativni plesači i glazbenici triju subotičkih kulturnih udruga – HKC »Bunjevačko kolo«, MKC »Népkör« i OKUD »Mladost«, održan je u nedjelju, 29. travnja, u Dvorani sportova u Subotici.
Nastupilo je oko 180 sudionika, a u više od dva sata programa publika je imala prigodu vidjeti plesove iz Mađarske, Srbije, Hrvatske, Makedonije, od kojih su neki bili premijere u repertoaru ansambala. Svaka se od skupina predstavila sa po pet koreografija, a na kraju večeri izvedena je i jedna skupna točka, kojom su se sudionici na poseban način zahvalili gledateljima. 
Međutim, iako se radi o koncertu najjačih subotičkih plesnih ansambala, koji ujedno promovira folklorno bogatstvo i različitost nacionalnih zajednica što u Subotici žive, umjetnički voditelj HKC »Bunjevačko kolo« Davor Dulić smatra kako odziv publike nije bio zadovoljavajući. »Činjenica da je prodano svega 202 ulaznice na neki način je sramotna za ovaj grad. Postavlja se pitanje – postaje li folklorni amaterizam sam sebi svrha, kao i pitanje – zbog čega jedna od kvalitetnijih i financijski zahtjevnih stvari u ovom gradu nema potporu sugrađana, a ovoga puta i dužnosnika u prvim redovima. Ukoliko za ovo čime se predano bavimo nema interesa, stječe se dojam da to i ne bismo trebali raditi«, objašnjava Dulić.
Sličnog mišljenja je i umjetnički voditelj OKUD »Mladost« Marin Jaramazović. »Pretpostavljam da su u pitanju i neki objektivni razlozi poput prvosvibanjskih praznika i odmora, ali je činjenica da je bilo zaista malo gledatelja. To je svakako utjecalo i na same plesače, koji program nisu izveli na najvišoj razini«, kaže Jaramazović, dodajući kako je pitanje hoće li koncert iduće godine biti organiziran u najvećem subotičkom koncertnom prostoru.
Inače, kao i prošle godine, pokrovitelji koncerta bili su Općina Subotica i Pokrajinsko tajništvo za upravu, propise i nacionalne manjine.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika