Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Veseli me što mladi znaju naše pjesme

»Pakleni vozači«, »Za ljubav treba imat dušu« i »Pomorac sam majko« samo su neki od hitova legendarne pulske skupine Atomsko sklonište, što su se mogli čuti na njihovom nastupu prošle subote u okviru »Devils Wheels Meetinga« u Subotici. Inače, Atomci su u ovom gradu posljednji puta nastupili na festivalu »Omladina« 1978., a prigodom subotnjeg koncerta razgovarali smo s njihovim frontmenom i basistom Brunom Langerom. 
4Atomsko sklonište je svojevrsni simbol moto-bike susreta u regiji. Kako Vam se sviđa ovaj subotički? 
Rock’n’roll glazba i motori idu zajedno i to je prirodna veza. Zahvaljujući ovakvim susretima, na neki način, rokenrol i živi dalje u cijeloj regiji. S obzirom da je ovo prvi moto-bike susret u Subotici, vidim da ima dosta motora, kao i njihovih ljubitelja. 
Inače, lani smo imali mini-turneju koja je obuhvaćala Novi Sad, Niš, Kragujevac i Beograd. Također, svirali smo u još nekim gradovima, a u Subotici nismo bili 30 godina, tako da mi je večerašnji nastup posebno drag. 
4Pokraj pripadnika »srednje generacije« – koja je emotivno vezana za vašu glazbu, vašu pub-liku čini i dosta mladih ljudi. Kako tumačite zainteresiranost mladih za vašu glazbu?
Rock’n’roll je neka vrsta izazova, i on je 60-ih, 70-ih i 80-ih ostavio strahovit pečat, kao rijetko koja glazba do tada. Jugoslavenski je rock’n’roll bio također jak, tako da i Atomsko sklonište danas ima ono, što bi Amerikanci rekli, rock’n’roll klasike. 
Naša publika nije samo ona nostalgičarska, koja živi u »zlatnim godinama« rock’n’rolla, nego su to većinom mladi, koji su u kontakt s našom glazbom došli preko ploča svojih roditelja, ili zahvaljujući internetu. Oni znaju skoro sve naše pjesme i to me jako veseli. 
4Posljednji album »Terra Mistica« objavili ste prije 12 godina. Spremate li nešto novo na tome planu?
U početku smo znali izdavati i dva albuma godišnje, ali posljednjim godina, s obzirom na okolnosti u kojima se rokenrol nalazi, nismo ništa objavljivali. Ipak, radimo na tome da završimo »priču« s američkim pjevačem Wesom Taltonom i onime što smo započeli u Americi, tako da nismo baš pasivni. 
4Kako Vam se čini današnja rock-scena u Hrvatskoj, ali i u ostalim ex-yu republikama? 
Ono što uspijevam slušati, čujem na festivalima gdje nastupamo. Ima strahovito dobrih mladih sastava, ali im, nažalost, ne pamtim imena. Moram reći da im nije lako, budući da ih nema u medijima, iako neki od njih imaju i po nekoliko albuma. 
4Vijećnik ste u pulskom parlamentu, a također, poznati ste i kao ekološki aktivist...
Osnivač sam udruge građana »Zelena Pula«, budući da ovaj grad ima velikih problema sa zagađenjem. Javnim nastupima uspjeli smo pridonijeti da se štetnost takvih utjecaja, primjerice tvrtke cementa, smanji.                                     g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika