Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Eco heritage task force

Hrvatska matica iseljenika tradicionalno organizira dragovoljni program Task Force u kojem mladi iz domovine i iseljeništva rade na zaštiti okoliša, obnavljajući zapuštene dijelove hrvatskoga prirodno-spomeničkog i kulturno-povijesnog prostora, tako da je i nastala transformacija projekta u ECO HERITAGE TASK FORCE. Potreba da očuvamo našu prirodnu i kulturnu baštinu je izazov koji će ostati. Uključivanje mladih je prirodna potreba jer i oni potječu iz Hrvatske i nastojat će pridonijeti očuvanju njenog prirodnog okoliša i dobara te je bolje upoznati.
OVOGODIŠNJI PROGRAM: Ove godine domaćin Eco heritage task forceu bit će grad Kaštela koji je pokazao veliki interes i spremnost na suradnju želeći, i na ovaj način, pomoći poboljšanju ekološke situacije na tom prostoru. Kaštela će također osigurati i osmisliti sadržaj poslova i stručni nadzor.
Loša ekološka slika u Kaštelima posljedica je neoprostivih pogrješaka učinjenih nakon 1945. godine, kada industrijalizacijom i neplanskom izgradnjom nastaju nagle promjene koje narušavaju prirodu i urbanistički sklad. Kaštelanski zaljev, nekada prekrasan, postaje zagađen i devastiran. Godinama se taj grad i cijela Hrvatska trude ispraviti te pogrješke i očuvati kulturnu i prirodnu baštinu. U toj hvalevrijednoj misiji ove godine će im se priključiti i mladi hrvatskoga podrijetla i njihovi prijatelji iz čitavoga svijeta. Pokušat će pridonijeti barem poboljšanju sadašnjega stanja i stvaranju temelja budućega centra svjetskoga turizma u Kaštelima.
Planira se uređenje planinarskoga puta nazvanoga Kolijevkom hrvatske državnosti Bijaći – Klis, puta koji se proteže od mjesta Bijaći u Kaštelima, gdje je još 852. godine hrvatski kralj Trpimir izdao darovnicu u kojoj se prvi put spominje ime Hrvat, pa sve do ponosnoga Klisa. Ovaj put krase starohrvatske crkvice, a tu se nalazi i »Biblijski vrt« prepun rijetkih biljaka. Vrijedne ruke hrvatske mladeži iz iseljeništva nesumnjivo će dati velik doprinos obnovi i boljitku ovog izuzetnoga prirodnoga, ali i spomeničkoga povijesnoga prostora.
UVJETI SUDJELOVANJA: Sudionici sami plaćaju putne troškove svog dolaska do Zagreba i povratka od Zagreba. Troškove programa plaća Hrvatska matica iseljenika.
Zainteresirani mladići i djevojke od 18 godina i stariji, mogu se javiti do 24. lipnja 2007. godine, a prijavnicu možete zatražiti, uz odgovor na vaš zahtjev, od voditeljice projekta Nives Antoljak.
Uz prijavnicu trebate priložiti i dvije preporuke: sveučilišnog profesora, učitelja ili poslodavca, te jedne osobe ili udruge u okviru hrvatske zajednice.
Voditeljica programa:
Nives Antoljak
E-mail: nives@matis.hr
HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
Trg Stjepana Radića 3
10000 Zagreb
HRVATSKA 
tel:  (+385 1) 61 15 116
fax: (+385 1) 61 11 522
www.matis.hr
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika