Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Završen Muzički bienalle Zagreb
 
Muzički bienalle Zagreb (MBZ), na kojem je od 19. travnja održano više od 30 programa suvremene glazbe, završen je u prošlu subotu koncertom European Ensemble Academy u dvorani Lisinski, gdje je prethodno nastupio Simfonijski orkestar i Zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, a u muzeju »Mimara« beogradska pijanistica Nada Kolundžija, piše portal Seecult.org.
Završnica 24. MBZ protekla je dijelom u znaku slavnog ruskog čeliste Mstislava Rostropoviča, u povodu čije je smrti poznati poljski skladatelj Krzysztof Penderecki (na fotografiji), umjetnik u fokusu MBZ, posvetio 27. travnja svoj koncert sa Zagrebačkom filharmonijom u dvorani Lisinski. Program MBZ, koji je svečano počeo premijerom baleta riječkog HNK Ivana pl. Zajca, obuhvatio je djela 148 skladatelja, s posebnim fokusom na žensko glazbeno stvaralaštvo više od 30 autorica, uz sudjelovanje 31 ansambla, 77 solista i 16 dirigenata iz 22 zemlje. Program je obuhvatio i glazbeno-scenska djela »Eto vas« Frane Đurovića, »Requiem« Zlatka Tanodija, »Za tri lipe« Mirele Ivićević, »Rhythm Of Low Harmony« Zorana Šćekića, kao i operu »Zora D« beogradske skladateljice Isidore Žebeljan. 
 
Filmovi s RAF-a u Somboru 
 
U nedjelju, 29.travnja, u vrtu cafe bara »Paladijum« prikazani su filmovi s ovogodišnje Revije amaterskog filma (RAF), koji se već šestu godinu održava u Zagrebu. Rafovci su u Somboru gostovali po treći put, a na velikom platnu je prikazano trinaest filmova uglavnom s ex-Yu prostora. Somborci su se predstavili svojim kratkim igranim filmom »Black in men« autora Branka Ćurčića, koji je pokazao veliki napredak u odnosu na prošli projekt. U vrtu »Paladijuma« okupili su se mnogi ljubitelji filma, a zainteresirani su mogli  kupiti  DVD na kojem je izbor najboljih filmova s RAF-a.
Prvi RAF je održan 2002. godine, kada su prikazana 74 filma iz 8 zemalja, da bi se iz godine u godinu povećavao broj filmova i interesenata za ovaj festival.  
Z. G.
Tribina »Kultura i život srijemskih Hrvata« u Zagrebu 
 
Prema najavama, u srijedu, 2. svibnja, u KIC Art kinu u Zagrebu održana je filmska tribina i predavanje »Kultura i život srijemskih Hrvata«, na kojoj su, između ostalih, sudjelovali predstavnici Zajednice Hrvata Zemun. 
U okviru tribine prikazan je dokumentarni film »Srijem u vremenu i prostoru« scenariste i redatelja Stipe Ercegovića, te predstavljene knjige Ilije Žarkovića - Žabara, golubinačkog pisca i glazbenika, sakupljača i bilježnika tradicionalnih hrvatskih običaja u Srijemu.
Na okarini i žigafonu nastupio je Josip Komljenović – izumitelj glazbala vlastite izrade, a predstavljeni su i radovi slikara Dragana Rumenčića.
 
Folklorci HKC »Bunjevačko kolo« 
gostovali u Turskoj
 
Od 18. do 26. travnja, pripremni folklorni ansambl HKC »Bunjevačko kolo« gostovao je u Turskoj. Članovi ansambla su održali nastupe u Helveciji, Focqui te sudjelovali na međunarodnom festivalu u mjestu Aliaga, u povodu Dana djeteta.  
»Bila je ovo prigoda da se plesači predstave, ali i da upoznaju nove krajeve i nove ljude«, rekao nam je po povratku umjetnički voditelj Folklornog odjela Centra Davor Dulić.
 
Prvo mjesto za STO na festivalu u Belgiji
 
Subotički tamburaški orkestar (STO) osvojio je prvo mjesto (nagradu »Cum laude«) na 35. Omladinskom glazbenom festivalu Europe, koji se održao u Neerpeltu u Belgiji. Osim nastupa pred žirijem orkestar je imao nastup pred publikom, a po povratku su održali i cjelovečernji koncert u Dortmundu u Njemačkoj. O ovome uspjehu subotičkih tamburaša, više možete čitati u idućem broju »Hrvatske riječi«.  
Ž. V.
 
Promocija knjige »Wild Card« 
u Umagu
 
U ponedjeljak, 7. svibnja, u Gradskoj knjižnici grada Umaga bit će predstavljen roman »Wild Card« subotičkog pisca Dražena Prćića, objavljen u nakladi NIU »Hrvatska riječ« (2 izdanja).   
Posebnost ove promocije ogleda se u činjenici da se radnja romana događa upravo u ovom istarskom gradu. 
 
 
 
 
Jugoslovensko dramsko pozorište u ZKM-u
 
Nakon uspješnog siječanjskog gostovanja u Zagrebačkom kazalištu mladih s predstavama »Skakavci«, »Šine« i »Hadersfild«, prema najavama, Jugoslovensko dramsko pozorište gostovalo je u srijedu, 2. svibnja, u Zagrebu s predstavom »Cirkus Historija« Sonje Vukičević, nastaloj u koprodukciji s BITEF – teatrom.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika