Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Barokna večer

U nizu koncerata koji se održavaju u Katedrali i Franjevačkoj crkvi u Subotici, u četvrtak, 26. travnja, u katedrali–bazilici Svete Terezije Avilske održan je koncert Komornog zbora »Collegium Musicum Catholicum«, koji djeluje pri Katoličkom institutu za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« iz Subotice. 
Koncertom je ravnao voditelj zbora Miroslav Stantić, a uz pjevače ovom su prigodom nastupili orguljaš Kornelije Vizin i komorni ansambl profesora i učenika Muzičke škole (Kristina Molnar Vincer – flauta, Tibor Pékar – violina, Slobodan Stefanović – violina, Beata Bödercsök – viola, Viktor Molnár – violončelo, Lénárd Guzsvány – trublja i Nenad Orkić – trublja).
Kako je i neformalni naziv koncerta (Barokna večer) nagovještavao na programu su bila djela skladatelja iz ove glazbene epohe: »Wachet auf, ruft uns die Stimme BWV 645« (koral i preludij za orgulje iz 140. kantate) i »Jesus bleibt meine Freunde« (koral iz 147. kantate) Johanna  Sebastiana Bacha, »42. Psalam« za flautu, gudače, mješoviti zbor i orgulje G. F. Händela, »117. Psalam« za dvije violine, zbor i basso continuo G. Ph. Telemanna, te »122. Psalam« za dvije, mješoviti zbor i basso continuo, manje poznatog poljskog skladatelja G. G. Gorczickog (1667.-1734.).
Osim navedenih, publika je imala prigodu čuti i nekoliko solističkih točaka u izvedbi orguljaša Kornelija Vizina, inače pridruženog člana zbora. Da se ove godine obilježava 300. obljetnica od smrti njemačko-danskog orguljaša i skladatelja Dietricha Buxtehudea (1637.-1707.), Vizin nas je podsjetio izvevši Preludij d-mol BuxWV 140. i preludij, fugu, ciaconu C-dur BuxWV 137 spomenuta skladatelja, a svoj solistički segment zaokružio je s Voluntary d-mol op.5 no.8. J. Stanleya.
Burnim pljeskom i s dvije skladbe na bis, okončana je ova uzbudljiva glazbena večer, u kojoj su nam collegijevci potpomognuti gostujućim glazbenicima, uspješno prikazali svu veličanstvenost i raskoš barokne glazbe.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika