Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dan grada Vukovara

Vukovar je ovih prvosvibanjskih dana izgledao nekako svečano, no, ne toliko zbog Praznika rada koliko zbog Dana grada i njegovih nebeskih zaštitnika – svetih Filipa i Jakova, čiji je nadnevak u katoličkom kalendaru 3. svibnja. No, Dan grada ne obilježava se samo spomenutoga nadnevka već gotovo dva tjedna, a sve je počelo još 26 travnja, susretom s Ivanom Matkovićem-Lastom u Pastoralnom centru Sveti Bono, a završit će 12. svibnja pojedinačnim prvenstvom Hrvatske u šahu, koje će se održati u Osnovnoj školi  »Mitnica«.
»Ovogodišnje obilježavanje Dana grada Vukovara trajat će desetak i više dana i objedinit će mnoge kulturne, sportske, zabavne i druge sadržaje i uvjeren sam da će svatko pronaći neku zanimljivost za sebe«, rekao nam je Tomislav Ćorak, voditelj ureda gradonačelnice Zdenke Buljan, koja je toga dana bila na sjednici Gradskoga Vijeća.
NAJSVEČANIJE ZA VIKEND: Najsvečanije će svakako biti u četvrtak i petak, 3. i 4. svibnja, kada će ovaj broj »Hrvatske riječi« doći do svojih čitatelja. Naime, okupljanje sudionika i gostiju očekuje se već u samo jutro, 3. svibnja, i najprije se odaje pošta poginulim dragovoljcima Domovinskoga rata i žrtvama vukovarske golgote na Memorijalnom groblju, a već u 10 sati se održava svečana euharistija u Crkvi svetog Filipa i Jakova, u koncelebraciji svećenika iz Vukovarsko-srijemske županije i biskupa đakovačkog i srijemskog msgr. Marina Srakića, koju predvodi nj. e. Francisko Javier Lozano, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj. Program se nastavlja podizanjem stijega kod Križa na ušću Vuke u Dunav, potom se održavaju 5. susreti dječjih zborova u 13 sati je svečana sjednica Gradskoga vijeća Vukovara i sve se završava svečanim programom na Trgu hrvatske Republike.
U petak i subotu je osim niza manifestacija na programu »Bonofest  2007«, Festival duhovne glazbe, a tim povodom je u Pastoralnom centru Sveti Bono u Vukovaru održana i konferencija za tisak, na kojoj su predstojeći Festival predstavili novinar Zoran Goman i župnik fra Ivica Jagodić.
BONOFEST: »Drugi je ovo po redu festival duhovne glazbe u Vukovaru pod nazivom ‚Bonofest‘, kojega smo ove godine proširili na dvije festivalske večeri, 4. i 5. svibnja, iz razloga jer nam se na natječaj javilo više od 60 sudionika, iz naše i ostalih slavonskih županija, ali i iz cijele Hrvatske pa i susjednih država. Tako nam iz Vojvodine, ili bolje rečeno iz Subotice, dolazi VIS ‚Proroci‘, iz Njemačke Marijana Zovko i Goran Škrlet, a iz Švicarske naš poznati fra Šito Ćorić i neke skupine iz Bosne i Hercegovine. Mi smo odabrali 40 skladbi koje će biti izvedene u te dvije večeri u našoj Crkvi svetog Filipa i Jakova. Festival je potekao od inicijative naše katoličke mladeži i uvjeren sam da će i ove godine naći svoje poklonike među mladima, koji imaju potrebu za puninom življenja i radovanja, za vjerom i Bogom. Također vjerujem da će mnogi uživati u ovoj glazbi, jer obje festivalske večeri izravno prenosi naš Hrvatski radio Vukovar, a u prijenos će se povremeno uključivati i Hrvatski katolički radio, tako da će festival moći pratiti i naši diljem dijaspore«, rekao je fra Ivica Jagodić. 
Zoran Goman zahvalio se brojnim donatorima i sponzorima, te pokroviteljima Bonofesta 2007, među kojima su Hrvatski radio Vukovar, Hrvatski katolički radio, Vinkovačka televizija, Glas koncila, Vukovarske novine, Slavonski radio i Glas Slavonije, koji je u četvrtak, 3. svibnja svojim čitateljima podijelio 13 tisuća nosača zvuka s ovogodišnjeg festivala. »Pokrovitelji ovog našeg Festivala su Grad Vukovar i Županija Vukovarsko-srijemska, a ovogodišnji ‘Bonofest‘ održavamo pod visokim pokroviteljstvom dopredsjednice Vlade RH Jadranke Kosor. Biti će tu i mnoga eminentna imena hrvatske glazbe, tako je prošle godine gošća festivala bila Tereza Kesovija, a ove je godine svoj dolazak već najavila Ivana Banfić. Sretni smo da je ovogodišnji Bonofest uvršten u program obilježavanja Dana grada i crkvenoga goda, svetih Filipa i Jakova«.
Festival nije natjecateljskog karaktera te će svi sudionici dobiti dar, plaketu, rad umjetnika Ilije Mandarića i njegovog Ateljea »Mandarić«, koji je prošle godine uradio plakete – stiliziranu Vučedolsku golubicu, a ove godine je također stilizirao golubicu, ali u vidu Duha Svetoga, koji je, kako kaže umjetnik, »tako potrebit svima nama da nas duhovno prosvijetli«.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika