Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Blagoslov žita

Žetvene svečanosti »Dužijanca 2007« započele su blagoslovom žita na blagdan svetog Marka, koji se obilježava 25. travnja. Sveta misa za usjeve i plodove održana je u župi sv. Josipa Radnika u Đurđinu, a misno slavlje je predvodio župnik vlč. Lazar Novaković uz koncelebraciju župnika župe sv. Roka iz Subotice preč. Andrije Anišića.
Na misi su skupa sa svećenicima vjernici molili sv. Marka, zaštitnika polja i lijepog vremena, za plodnu zemlju, dobro vrijeme, uspješne usjeve i dobru žetvu. 
Nakon misnog slavlja u mimohodu su iza raspeća vjernici skupa sa svećenicima, išli do njive, koju je mjesni župnik vlč. Lazar Novaković blagoslovio po crkvenom obredniku.
MOLITVA ZA USJEVE: Blagoslov na njive se zaziva kako bi njive bile zaštićene od nevremena i drugih nedaća, kako bi ih Bog podario blagom rosom, plodonosnom kišom i po potrebi žarkim suncem, a njiva se blagoslivlja na sve četiri strane svijeta. 
»Od ovoga žita imamo kruh za našu hranu, za našu euharistiju. Ovaj blagoslov se odvija od VI. stoljeća i time vjernici ispovijedaju – da trebaju marljivo raditi, da trebaju biti vrijedni, te kako se trebaju boriti protiv korova na njivi i svih nevolja i da očekuju Božji blagoslov. Znači, kad sve učinimo, što je u našoj moći, sluge smo beskorisne, i očekujemo od Boga pomoć. Biblija kaže: ‚Bog svojima u snu daje‘ i Bog želi da i mi budemo njegova njiva, da njegova riječ u nama ima sreću. Isus je govorio sijaču, koji sije, koji baca sjeme, kako neko zrno padne na kamenito tlo i ne može roditi, drugo padne u trnje i trnje ga uguši, a neko padne na dobro tlo i raste i plod donese, trideset, šezdeset i sto posto. One koji rode sto posto nazivamo svecima i stavljamo ih za uzor i tako nastojimo živjeti kao Božji prijatelji i zato molimo zagovor svetog Marka. Treba da molimo svaki za sebe, jedni za druge, da se i u ovom selu i u našem narodu slavi Božje ime i da uvijek ostanemo vjerni Božji prijatelji« rekao je vlč. Lazar Novaković. 
Inicijator blagoslova žita i natjecanja risara u Đurđinu je još prije par godina bio Vlatko Vojnić Purčar i uposlenici zadruge »Salaš«. Parcela na kojoj je održan blagoslov žita, koja se nalazi odmah pokraj župe sv. Josipa Radnika, našla se kao najpogodnija. Vlasnik ove njive je župa sv. Roka, dok su domaćini natjecanja risara obrađivači ove njive Franjo i Jelica Dulić. 
MLADO ŽITO: »U predvečerje ovoga 25. travnja, na blagdan sv. Marka, nalazimo se u Đurđinu između mjesne crkve i maloga puta  prema Bajmoku, na njivi župe sv. Roka iz Subotice. Na ovoj parceli zasijano je oko 8,5 – 9 jutara žita i na ljeto na ovoj njivi će se održati natjecanje risara. Još 1968. godine je održano prvo natjecanje risara i prva gradska Dužijanca. Na našu sreću 1993. godine su se spojile crkvena i gradska Dužijanca i od tada se proslavljaju zajedno, te će se ove godine u sklopu proslave Dužijance održati 28. manifestacija« rekao je predsjednik Organizacijskog odbora »Dužijance 2007« Grgo Kujundžić. 
Svake godine blagoslov žita, kao i samo natjecanje risara održava se na drugom mjestu, u drugom selu. Kako je objasnio Grgo Kujundžić, sela se uglavnom međusobno natječu i prijavljuju par godina unaprijed. Tako Organizacijski Odbor »Dužijance« uvijek bira određeno selo. U ovom izboru je bitno da se ne ponavljaju uvijek ista sela, te se vodi računa da svako selo dođe jednom ili dva puta na red u jednom desetljeću. 
Za mlado žito vezano je više običaja, jedan od takvih je i umivanje u mladom žitu uoči Cvjetnice. I ovoga puta nazočni su vjernici kidali po koji struk blagoslovljenog mladog žita i nosili ga kući svojim obiteljima, gdje se ono stavlja u svetnjaču i tamo ostaje do sljedeće godine.  
Kako je već i najavljeno, ove godine u sklopu »Dužijance 2007« održat će se ukupno 28. manifestacija, koje će pridonijeti održavanju običaja i tradicije, pa i kulturne baštine bačkih Hrvata. Svakako pred organizatorima su veliki poslovi i velike pripreme. No, organizatori već sada pripremaju nekoliko sljedećih manifestacija o kojima ćemo vas u tjedniku »Hrvatska riječ« blagovremeno obavještavati. 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika