Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Očuvanje i revitalizacija zgrade Narodnog kazališta

Na inicijativu Liberalno demokratske partije, stranke G 17 plus i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, u subotu, 28. travnja je počelo ponovno prikupljanje potpisa građana za raspisivanje referenduma za očuvanje i revitalizaciju postojeće zgrade Narodnog kazališta.
Na središnjem gradskom trgu su se pored štanda bez stranačkih obilježja, s natpisom »Spasimo kazalište«, okupili predstavnici Liberalno demokratske partije – član pokrajinskog odbora Vojislav Orčić, gradski menadžer Zoltán Arnold, voditelj stručnog tima za kulturu Hrvoje Tikvicki i pojedini članovi općinskog odbora, potom, predstavnici Demokratskog Saveza Hrvata u Vojvodini – predsjednik stranke i narodni zastupnik Petar Kuntić, član predsjedništva stranke Josip Gabrić, Petar Horvacki i drugi. Uz njih, na Trgu kod Dragstora bili su prisutni i potpredsjednica G 17 plus Ivana Dulić Marković, predsjednik Općinskog odbora Tomislav Stantić i narodna zastupnica Nadica Momirov, kao i predstavnici Hrvatsko-bunjevačko-šokačke stranke, te vijećnik Mirko Bajić. Ovaj skup podržali su i arhitekti Viktorija Aladžić i Zsombor Szabó. 
Za raspisivanje referenduma izravno, na temelju građanske inicijative, odnosno, bez prethodne odluke Skupštine općine, potrebno je prikupiti potpise 20 posto biračkoga tijela Općine Subotica što je preko 26 tisuća potpisa. 
Oni koji su u prethodnom razdoblju već potpisali peticiju za očuvanje i revitalizaciju zgrade Narodnog kazališta, trebali bi to ponovno učiniti, budući da je prethodno prikupljenih oko 4800 potpisa proglašeno nevažećim iz proceduralnih razloga. 
Potpisi građana za raspisivanje referenduma za očuvanje i revitalizaciju postojeće zgrade Narodnog kazališta prikupljat će se svakodnevno u središtu grada na štandu bez stranačkih obilježja. Aktivisti spomenutih stranaka potpise će prikupljati i na terenu.
 
LJ. D. i M. K. K.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika