Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Veliki jubilej društva

U povodu 88 godina rada Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Matija Gubec« i 260 godina od doseljavanja prvih hrvatskih obitelji u Rumu, 28. travnja u velikoj dvorani Kulturnog centra u Rumi održan je cjelovečernji svečani koncert na kome su, osim Velikog tamburaškog orkestra HKPD »Matija Gubec« i dječjeg tamburaškog orkestra »Plavi čuperak« iz Rume, sudjelovala i gotovo sva hrvatska kulturno-umjetnička društva iz Srijema. 
U okviru ove velike manifestacije promovirana je u Gradskoj knjižnici i knjiga »Duhovni i kulturni život Hrvata u Rumi« autora Ratka Rackovića, te je promoviran i novi CD Velikog tamburaškog orkestra, drugi po redu. Na samom početku koncerta nazočne je pozdravio predsjednik društva Zlatko Kolarić, koji je za izuzetno zalaganje i angažman u proteklom razdoblju najveće priznanje društva, plaketu s likom Matije Gupca, svečano uručio Vladimiru-Braci Jurci i Milenku Kulušiću. 
NASTUPI GOSTIJU: Rumskoj su se publici prvi predstavili članovi pjevačkog zbora HKUD-a »Jelačić« iz Petrovaradina pod vodstvom Vesne Kesić-Krsmanović, koji su izveli dvije skladbe poznatog hrvatskog skladatelja iz Srijema, tekstopisca Ilije Okrugića »Lijepo ti je u našemu Srijemu« i »Domovino slatko milovanje«, a izvedene su i skladbe »Da ti znaš« Nikole Miroševića i »Moja zvijezda« Bedricha Smetane. 
Folklorni ansambl HKUD-a »Stjepan Radić« iz Novog Slankamena predstavio se sa spletom narodnih igara iz Banata pod ravnateljstvom koreografa Dragana Albota, a potom je gledateljstvo imalo priliku vidjeti nastup violinisti-ce Anamarije Vučić u ime Zajednice Hrvata Zemuna »Čitaonica i knjižnica Ilije Okrugića«, koja je izvela 1 i 2 stav Sonate u D-duru Žan-Mari Lekiera. A nakon toga je recitirano nekoliko pjesama Ilije Okrugića.  
Društvo iz Novog Slankamena je ponovno nastupilo, ali ovoga puta sa svojim tamburaškim sastavom koji je izveo splet srijemskih tamburaških pjesama. Nastupom »Golubinačka svadba« glazbeno-folklorne točke koreografa Petra Kudre u glazbenoj obradi Zorana Lepšanovića, predstavljen je HKUD-a »Tomislav« iz Golubinaca. Taj originalan duhoviti prikaz starog narodnog običaja – svadbe, onakve kakva je ona nekada bila, izmamila je veliki pljesak i smijeh svih prisutnih u dvorani. 
»U RUMI NA BREGU«: Uslijedio je nastup Dječjeg tamburaškog orkestra »Plavi čuperak« kojim je dirigirao Nedeljko Patković, a najprije su se slušali »Dunavski valovi«, a nakon toga s njima su nastupile i dvije mlade vokalne solistice – Nataša Knežević i Marina Olujić. One su u duetu otpjevale dvije lijepe romance: »Sve dok je tvoga plavog oka« i »Višnjeve boje šal«, a sjajan nastup rumskih mališana završen je izvođenjem »Gajdaškog kola« Ivana Saboa. Za sam kraj, red je došao na domaćine. Pod ravnateljstvom dirigenta Josipa Jurce nastup je započet skladbom »U Rumi na Bregu« Save Vukosavljeva, pjesmom koja je na neki način postala i zaštitni znak rumskog društva, kojem je ona upravo i posvećena. 
Nakon toga slijedio je nastup dviju izuzetnih, mladih, ali i veoma iskusnih vokalnih solistica Marije Benčić i Katarine Atanacković. Najprije je nastupila starija Katarina Atanacković s dvije pjesme »Ljubav« Kornelija Kovača i »Rumo ljepotice« Josipa Jurce, a nakon nje i Marija Benčić pjesmama »Proljeće« i »Moj kićeni Srijem«. Za sam kraj, a kao uvertira za nastavak proslave u prostorijama društva, odsviran je »Brežanski drmež« Josipa Jurce. 
ZADOVOLJNA PUBLIKA: Prepuna dvorana rumskog kulturnog centra i izuzetno zadovoljna publika bile su dokaz, kako se u rumskom Društvu dobro radi, a to potvrđuje i dolazak velikog broja uzvanica. Između ostalih na koncertu su bili nazočni: predsjednik Općine Ruma Srđan Nikolić, načelnica općih društvenih djelatnosti Općine Ruma Ljiljana Savić, zamjenik veleposlanika Republike Hrvatske u Beogradu Branimir Lončar, u ime Hrvatskog nacionalnog vijeća Mato Groznica i Zdenko Đaković, u ime Hrvatske matice iseljenika u Vukovaru Silvio Jergović, predstavnici udruge »Krov« iz Subotice, predsjednik Skupštine Vukovarsko-srijemske županije Mato Stojanović, predsjednik Zajednice bačkih Hrvata u Republici Hrvatskoj Zdenko Bundić, župnik Crkve uzvišenja svetog križa u Rumi Željko Tovilo, pomoćnik tajnika za turizam i poljoprivredu AP Vojvodine Erne Varju, predstavnici udruge pisaca i pjesnika Sveti Mihovil iz Drenovaca i drugi gosti. 
Velika zasluga za uspješnu proslavu ovog velikog jubileja pripada i brojnim sponzorima i svima koji su na bilo koji način pridonijeli da cijela manifestacija prođe kako je i planirano. Na kraju je za sve sudionike i zvanice u prostorijama Društva priređena prigodna večera, podijeljene su i zahvalnice svim sudionicima, a druženje uz zvuke tambure potrajalo je do duboko u noć.                                                                     
 
Pišu: Nikola Jurca i Olga Perušić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika