Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Podizanje višegodišnjih zasada autohtonih sorti vinove loze

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede raspisao je natječaj za dodjelu kredita za podizanje višegodišnjih zasada autohtonih sorti vinove loze u 2007. godini, najavio je Jozsef Szabo, direktor Fonda, na konferenciji za novinare održanoj 27. travnja u vinskom podrumu porodice Antonijević u Novim Ledincima. 
»Natječaj je raspisan za dodjelu kredita za podizanje višegodišnjih zasada autohtonih sorti vinove loze, nabavku loznih cijepova, bagremovih stupova i žice. Sredstva će se dodjeljivati poljoprivrednim gazdinstvima – fizičkim licima s područja AP Vojvodine. Krediti će biti odobravani na pet godina s kamatnom stopom od 2 posto na godišnjoj razini, uz primjenu valutne klauzule, uz to što Fond neće kreditirati površinu za podizanje vinograda manju od 0,57 hektara niti veću od 1 hektara«, rekao je Szabo. Prema uvjetima natječaja grejs period je u trajanju od 36 mjeseci, za vrijeme grejs perioda obračunavat će se interkalarna kamata. Otplata će se vršiti u šestomjesečnim anuitetima, prva rata se uplaćuje po isteku grejs perioda – poslije treće godine od odobravanja kredita. 
Kako je istaknuto kreditirat će se autohtone sorte vinove loze: Frankovka, Portugizac, Prokupac, Plovdina (Slankamenka), Ružica (Kevedinka), Župljanka, Neoplanta, Talijanski rizling (klonovi), Cabernet sauvignon. 
Fond će kreditirati do 5000 loznih cijepova po hektaru. Također, bit će kreditirani bagremovi stupovi – do 800 stupova po hektaru i pocinkovana žica, i to do 1200 kg po hektaru.
Prijave za natječaj mogu se preuzeti u Pokrajinskom fondu za razvoj poljoprivrede, lokalnim općinskim uredima Fonda za razvoj AP Vojvodine, kao i putem sajta: www.fondpolj.vojvodina.sr.gov.yu. 
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika