Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijećnici su zastupnici hrvatskih manjinskih interesa, a ne dežurni intriganti

U vašem listu »Hrvatska riječ« broj 218 od 27. travnja 2007. godine na str. 7 objavljeno je priopćenje pod naslovom »Dežurni intriganti« Predsjedništva Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i na strani 6 tekst razgovor s predsjednikom DSHV-a Petrom Kuntićem. Pozivom na Zakon o informiranju, molim vas da na istom mjestu objavite integralni tekst reagiranja na neistine što su ih Predsjedništvo DSHV-a i predsjednik DSHV-a Petar Kuntić iznijeli. Potpisnici pisma upućenog predsjedniku Demokratske stranke Borisu Tadiću i drugim visokim državnim dužnosnicima nisu niti jednom riječju spomenuli DSHV. Predmet pisma nije politika DSHV-a. Radi osvježenja pamćenja o ovoj stvari podsjećamo Predsjedništvo DSHV-a i Petra Kuntića na dva događaja. Prvi je posjet gospodina Borisa Tadića Subotici 23. listopada 2006. godine. Na sastanku s predsjednikom Tadićem bili su nazočni čelnici lokalne samouprave i predstavnici mađarskog, bunjevačkog i hrvatskog nacionalnog vijeća, gospoda - Jozsa Lászlo, Nikola Babić i Josip Pekanović. Bio je nazočan i Petar Kuntić i Lazo Vojnić Hajduk. Tijekom razgovora predsjednik Tadić je zaključio: »Treba pronaći način kako da se uključe predstavnici nacionalnih manjina u rad Narodne skupštine Srbije putem nacionalnih vijeća«. Drugi događaj – tjedan dana kasnije boravio je u Subotici potpredsjednik Demokratske stranke Dušan Petrović, koji je u izjavi za javnost rekao sljedeće: »Predsjedništvo DS-a je usvojilo listu od 250 kandidata za repub-ličke zastupnike. Jedina stranka na listi je SDP Rasima Ljajića, a temeljem ponude Demokratske stranke nalaze se i predstavnici rumunjskog, slovačkog, bunjevačkog i hrvatskog nacionalnog vijeća, Jon Magda, Ana Tomanova-Makanova, Mirko Bajić i Petar Kuntić«.
Svi osim Petra Kuntića predloženi su od svojih nacionalnih vijeća. Predsjedništvo DS-a prijedloge je i tražilo od nacionalnih vijeća. Zašto to nije učinjeno kod Hrvata? Hrvatsko nacionalno vijeće je moralo imati o tome informaciju i na sjednici Vijeća odlučiti tko će biti taj koji će predstavljati Hrvate u srpskom parlamentu posredstvom Demokratske stranke. Tko predstavlja Hrvate na svim razinama i državnim i lokalnim odlučuje Hrvatsko nacionalno vijeće, to je definirano i potvrđeno Zakonom o zaštiti prava nacionalnih manjina, međudržavnim Sporazumom i Statutom HNV-a. Predsjedništvo DSHV-a i Petar Kuntić su u njihovu korist krivo interpretirali i izvrnuli su činjenice prijedloga DS-a glede prihvaćanja predstavnika hrvatske nacionalne manjine na njihovu listu.
O tome se radi u predmetnom pismu, a ne o navodima kako stoji u priopćenju DSHV-a i izjavama Petra Kuntića, objavljeno 27. travnja 2007. godine. Ti navodi jednostavno nisu istiniti. Omalovažavanje vijećnika u priopćenju DSHV-a samo govori o njihovoj političkoj zrelosti, zaslijepljenosti i zlonamjeri. Legalno izabrani vijećnici su zastupnici hrvatskih manjinskih interesa u našoj zajednici i svaki njihov javni nastup ima i te kakvo značenje. Tako je u demokratskim sredinama, a, nažalost, predsjedništvo DSHV-a misli drugačije. No, u svakom slučaju to je njihovo pravo. Lazo Vojnić Hajduk nastupa i kao svjedok vremena i događaja. Nikada nije izjavio niti je tako mislio, da će uništiti DSHV. Neslaganje sa sterilnom politikom sadašnjeg čelništva DSHV-a ne znači biti »etabliran protiv DSHV-a«. Ako Predsjedništvo i članstvo DSHV-a smatra da je život i opstojnost stranke to što će Kuntić nastupati u Narodnoj skupštini Srbije u poslaničkom klubu DS-a, u ime DS-a, i bez imena DSHV-a, onda je to njihovo opredjeljenje i neka sami sebi postave pitanje: tko uništava DSHV?.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika