Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Usvojen Plan rada za 2007.

Sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća održana je 25. travnja u Subotici, a najvažnija točka dnevnog reda bilo je donošenje i usvajanje Plana rada Izvršnog odbora za 2007. godinu, do izbora novoga saziva HNV-a. Plan rada i strateški ciljevi Izvršnog odbora Vijeća, koji je usvojen na ovoj sjednici, nastavak je Plana rada koji je Izvršni odbor formulirao i usvojio koncem prošle godine.
Programski ciljevi Plana rada za 2007. godinu obuhvaćaju oblast obrazovanja, informiranja i službene uporabe jezika i kulture. Na sjednici su bili nazočni – predsjednica Izvršnog odbora Vijeća Slavica Peić i članovi IO Antonija Čota i Jašo Šimić. 
OBRAZOVANJE I INFOR-MIRANJE: Prema riječima Slavice Peić Plan rada u oblasti obrazovanja obuhvaća primjenu Platforme o obrazovanju na hrvatskom jeziku, koju radi  grupa eminentnih stručnjaka i koja još nije u potpunosti završena, ali se već može koristiti u ostvarivanju zadataka koji su sada aktualni: omogućavanje specijalizacije, poslijediplomskih studija mladim ljudima, pospješivanje suradnje između učitelja koji predaju na hrvatskom jeziku, ostvarivanje prava na svjedodžbe na hrvatskom jeziku, te rješavanje problema lektorata.
Glede oblasti informiranja i službene uporabe jezika Slavica Peić ističe, kako je u cilju integracije informativnog prostora u okviru hrvatske zajednice u Republici Srbiji, Izvršni odbor HNV-a organizirao nekoliko koordinativnih sastanaka s rukovoditeljima, urednicima i voditeljima hrvatskih medija.
»Nakon tih sastanaka postiglo se bolje koordiniranje svih ključnih uredništava na hrvatskom jeziku, a ostvaren je određen broj kontakata s lokalnim organima vlasti i lokalnim radio i TV postajama. Razmatrana je mogućnost započinjanja realiziranja radio i TV programa na hrvatskom jeziku na onim postajama, gdje do sada nije bilo programa na hrvatskom jeziku, odnosno, razmatrano je kako unaprijediti suradnju s postajama gdje je takav program već ustaljen. Razgovori su vođeni s čelnicima subotičke YU ECO televizije, Radio Bačke iz Bača, Radio Inđije, Radio Sombora, TV Srema i Radio Vrbasa, a ostvaren je i kontakt s čelnicima RT Vojvodine u Novom Sadu u svezi s povećanjem medijskog prostora. Član Izvršnog odbora Vijeća Mato Groznica izradio je programske ciljeve u ovoj oblasti za 2007. godinu koji obuhvaćaju: integraciju hrvatskog medijskog prostora u Vojvodini, koordinaciju rada svih informativnih segmenata, rad na proširivanju mreže suradnika hrvatskih medija, osobito u Srijemu, analizu postojećeg stanja u medijima na hrvatskom jeziku, rad na doedukaciji novinara i djelatnika u medijima, kreiranje politike kadrovskog osnaživanja medijskih projekata, te ostvarivanje strukovnog povezivanja s medijskim kućama iz Republike Hrvatske«, kaže Slavica Peić i od programskih ciljeva, koje sadrži ovaj plan, ističe početak rada na izradi strategije informiranja na hrvatskom jeziku i praćenje privatizacije medija i njihov učinak na informiranje na hrvatskom jeziku.
»U vezi službene uporabe jezika u nekoliko navrata se interveniralo, primjerice u Sonti, ali je činjenica kako se ovim pravom ne koristimo dovoljno, što zbog neobaviještenosti pripadnika naše zajednice, što zbog nedovoljne želje u određenim lokalnim samoupravama za implementacijom ovog prava«.
KULTURA: U cilju sagledavanja cjelokupnog kulturnog prostora u okviru hrvatske zajednice u Vojvodini i u cilju unapređenja rada u ovoj oblasti, Izvršni odbor HNV-a je organizirao nekoliko koordinativnih sastanaka s predstavnicima hrvatskih udruga.
»Članica Izvršnog odbora Vijeća Antonija Čota izradila je programske ciljeve u oblasti kulture za 2007. godinu, a oni obuhvaćaju: integraciju hrvatskog kulturnog prostora u Vojvodini, koordinaciju rada svih kulturnih segmenata, skeniranje trenutačnog stanja, profesionalizaciju i institucionalizaciju pojedinih udruga ili segmenata djelovanja, podršku poboljšanju sadržaja postojećih programa, kreiranje politike kadrovskog osnaživanja i ostvarivanje strukovnog povezivanja s kulturnim udrugama iz Republike Hrvatske. U ovome Planu rada Antonija Čota je istaknula i prob-leme i potrebe koje su prepoznate u oblasti kulture, među ostalim: omogućavanje uspješnije suradnje između udruga s ciljem bolje razmjene programa, zgusnutost programa oko istih događaja, potrebu rada na tehničkom opismenjivanju, potrebu za edukativnim seminarima, te neriješeno financiranje kod većine udruga i nedostatak opreme za rad«, kaže Slavica Peić.
Na sjednici Izvršnog odbora HNV-a Mato Groznica je imenovan za zamjenika predsjednice Izvršnog odbora, a donijeta je odluka o upućivanju molbe Ministarstvu kulture Republike Srbije za organiziranje tečaja pisanja projekata za udruge i institucije, a donsena je i odluka o upućivanju upitnika za hrvatske udruge u cilju formiranja baze podataka o njihovom radu. Izvršni odbor HNV-a je donio odluku da će koordinatorica izložbe Hrvati iz Vojvodine biti Antonija Čota. Ovu izložbu će  organizirati HNV uz pomoć Pokrajine, a održat će se na autobusnom kolodvoru u Zagrebu u za to priređenom prostoru, gdje dnevno prođe oko 15000 posjetitelja. Antonija Čota će oformiti stručni tim koji će hrvatsku zajednicu predstaviti tijekom te tromjesečne izložbe.               
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika