Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Većinski vlasnik ne odustaje od »Subotičkih novina«

Konzorcij koji je prošle godine kupio »Subotičke novine« do 5. će svibnja ispuniti sve uvjete koje traži Agencija za privatizaciju, kako kupoprodajni ugovor ne bi bio raskinut, poručio je danas u »Subotičkim novinama« predsjednik Upravnog odbora i predstavnik većinskog vlasnika novina Milovan Nedeljkov.
To znači da će hipoteka sa »Subotičkih novina« biti skinuta, a bit će isplaćene i zaostale plaće, koje kasne 6 mjeseci. Premda je prošloga tjedna objavljeno kako je Agencija za privatizaciju već donijela odluku o raskidu ugovora s konzorcijem kojemu je na čelu Rajko Stojnić, predsjednik UO Nedeljkov danas je dao drukčije tumačenje. 
»Po našem mišljenju, rok istječe 5. svibnja. Do tada će svi uvjeti koje je postavila Agencija biti ispunjeni. Znači, bit će skinuta hipoteka koja se inače nije morala skinuti. Evo, ugovor s Agencijom, gdje stoji da hipoteka nije razlog za raskid ugovora. Također, bit će isplaćene zaostale plaće. Ali, da bi se plaće dijelile moraju se prije toga zaraditi«, kaže Nedeljkov. 
Plaće se redovito isplaćuju samo suradnicima koji rade od veljače, poslije imenovanja nove uprave lista, rekao je Nedeljkov i dodao kako za ranije nepodmirene obveze prema uposlenicima nije odgovoran. Premda to, kako je rekao, ne utječe na cjelokupnu uspješnost lista, Nedeljkov je rekao da je duboko nezadovoljan nakladom novina koje se prodaju u 3500 primjeraka. 
Republička Agencija za privatizaciju raskinula je ugovor o prodaji »Subotičkih novina« s konzorcijem koji je prošle godine kupio 70 posto toga poduzeća. Prošloga tjedna objavili smo da je ugovor raskinut na inicijativu malih dioničara koji su većinskog vlasnika »Subotičkih novina« Rajka Stojnića optužili da ne poštuje ugovorne obveze.
J. S. 
 
 
 
Sjednica Skupštine 
Općine Subotica
 
Redovita, 35. sjednica Skupštine Općine Subotica održana je u srijedu, 25. travnja. Za ovo zasjedanje najavljeno je 30 točaka dnevnog reda, među kojima je bilo i donošenje odluke o raspisivanju referenduma vezanim za sudbinu zgrade Narodnog kazališta. 
Među predloženim točkama dnevnog reda značajno mjesto zauzimaju odluke o izradi planova detaljne regulacije te planova detaljnog uređenja za pojedine prostore na teritoriju općine. 
 
Okrugli stol o sudbini zgrade Narodnog kazališta u Subotici
Rekonstrukcija, 
adaptacija i dogradnja?
Okrugli stol na aktualnu temu o rekonstrukciji, adaptaciji i dogradnji Narodnog kazališta u Subotici održan je u ponedjeljak 23. travnja, u Plavoj vijećnici Gradske kuće, a potvrdio je dosadašnje stavove lokalne samouprave, čije je mišljenje kako je ovaj projekt od izuzetne važnosti za Suboticu. Na ovaj način, ovim bi se projektom popravili uvjeti za rad, te bi zaposlenje dobili i novi ljudi, a novi dio zgrade ne bi narušio izgled grada, rečeno je na skupu. 
Svi govornici sa svojih su stajališta iznijeli stručno i osobno mišljenje, a u okviru ovoga okruglog stola prikazan je i projekt, te su nazočni mogli vidjeti skicu buduće zgrade kazališta. 
Narodno kazalište tema je koja pobuđuje oprečna mišljenja u Subotici, a ovaj stručni okrugli stol trebao je dati odgovore na neka pitanja, rekao je predsjednik Općine Géza Kucsera. 
Na ovome okruglom stolu govorili su, osim predsjednika Općine Géze Kuscere, brojni sugovornici, arhitekti, povjesničari, predstavnici političkih stranaka Subotice, glumci u mirovini, predstavnici medija, pa i sami djelatnici kazališta. No, u ovaj događaj nije uključen onaj dio javnosti koji zastupa suprotno stajalište. Tako su neki predstavnici suprotnog mišljenja bezuspješno pokušali ući u Plavu vijećnicu, a isto tako odmah na početku, novinari su zamoljeni da ne postavljaju pitanja. 
Ž. V. 
 
 
Program obilježavanja praznika rada 
Prvosvibanjski 
program
Teraristička izložba je otvorena od 28. travnja do 2. svibnja od 8 – 19 sati
Hranjenje foke u razdoblju od 28. travnja do 2. svibnja moći će se vidjeti u 10 i 18 sati
Hranjenje i kupanje slona od 28. travnja do 2. svibnja obavljat će se u 12 sati
Hranjenje pataka od 28. travnja do 2. svibnja u 11 i 16 sati
Jahanje za djecu će biti u razdoblju od 28. travnja do 2. svibnja u 10 i 15 sati
Izložba vitraža MiK Tiffany je otvorena od 1. do 2. svibnja 
Koncert – Flotás će biti 1. svibnja od 10 – 12 sati i od 15 – 16 sati
Prezentacija gmazova bit će održana 1. i  2. svibnja
 
JP »Palić-Ludaš«
 
27. 28. 29. i 30. travnja održat će se međunarodna prvosvibanjska regata – Jedriličarski klub Palić
 
1. svibnja 
8 sati buđenje Subotičana uz puhački orkestar
9 sati prvi polazak »prvosvibanjskog vlaka« na Palić (besplatna vožnja) - željeznički kolodvor Subotica
10 sati početak rada press centra na »glazbenom paviljonu«
11 sati prvosvibanjska promenada stazama »velikog parka«, sudjeluju folklorne skupine
11,30  sati dolazak vlaka »romantika« iz Beograda i Novog Sada           
12 sati promotivni programi
17 sati koncert Biljane Krstić i skupine »Bistrik« na »ljetnoj pozornici«
 
2. svibnja
10 sati nastavak svih programa 
18 sati otvorenje Otvorenog prvenstva Jugoistočne Europe u jedrenju – klasa »Optimist«
 
Kulturno-umjetnički sadržaji će se moći vidjeti na »glazbenom paviljonu«, na »ljetnoj pozornici« i na pet punktova.
 Zanimljive atrakcije koje će se ponuditi bit će zmajevi, balon, joystick na vodi, obiteljski  bicikli. 
Zabavni programi koji će biti u ponudi: najveći zabavni park u zemlji, parkiralište ispred  »muškog štranda«, ZOO vrt, čamci za iznajmljivanje, kućica i ponton kod »ženskog štranda«, konji za jahanje – »abel park«.
Sportsko- rekreativni program će se održati u Jedriličarskom klubu »Palić«, u Tenis klubu »Palić«, u Sportskom centru »Palić«, u Sportskoj udruzi »Olimpija« Palić, Flying aligator aeroclub Palić.
Organizatori priređuju i vašar starih zanata: korpari, nožari, papučari, remenari, grnčari, sarači, sedlari, užari, voskari, licitari, bombondžije, a sve će biti na obali Lajoša Vermeša – od poluotoka, dalje, na istok.
Svakako će biti prisutna i ugostiteljska ponuda: stabilni palićki ugostiteljski objekti, restorani iz Subotice, okolice i drugih mjesta (šatori), pokretni bifei, roštilji, štandovi za prodaju sokova, piva i vina i sladoleda. 
Parkiralište: po redoslijedu dolaska: bit će osigurano veliko parkiralište kod hotela »Prezident«, u sportskom centru, parking na ulazu u Vikend-naselje, »Auto-kamp« Palić, ulica Ištvana Kizura, bit će kontroliran ulaz u ulice »Jožefa Hegediša« i Splitska aleja, a ulaz na parkiralište kod »Male gostione« će biti omogućen samo autima s određenim naljepnicama.
Ž. V. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika