Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Problemi oko zakupa poljoprivrednog zemljišta

Izdavanjem zemljišta koje trenutačno obrađuju poljoprivredni kombinati u Općini Subotica umanjit će se proizvodnja, a kombinati lokalnoj samoupravi zamjeraju i pripremanje programa i natječaja bez sudjelovanja svih strana u postupku, čulo se u Regionalnoj gospodarskoj komori na sastanku predstavnika poljoprivrednih kombinata. 
Kombinati inzistiraju na provođenju Zakona o poljoprivrednom zemljištu kako kod postupka davanja zemljišta u zakup, tako i na pravo prvenstva, te ukazuju da je ograničenje od 100 hektara za zakup nezakonito i dodaju da je potrebno ozbiljno poraditi na zemljišnoj politici koja mora biti stav države, a ne stranačke politike. Direktor »Nove Brazde« iz Đurđina Dušan Bikicki naveo je što to konkretno znači. 
»Znači, ako se ne poštuje Zakon o poljoprivrednom zemljištu, dovodimo sebe u situaciju da bitno umanjujemo proizvodnju, ekonomski položaj tvrtki, dovodimo u pitanje uposlenost velikog broja  djelatnika«, naveo je Bikicki. 
Prema informaciji Općinskog povjerenstva za oglašavanje, Ministarstvo poljoprivrede nije prihvatilo prijedlog oglasa jer je licitiranje dopušteno samo registriranim poljoprivrednicima i kombinatima. Ministarstvo, međutim, nije imalo primjedbu na uvjet o ograničavanju površina koje se pojedinačno mogu izdati u zakup. Kombinati su ranije najavili kako će podnositi tužbe na oglase za licitacije, a predsjednik Regionalne gospodarske komore Subotica Slobodan Vujinović danas je rekao da će se argumentirano boriti. 
»Branit ćemo se doista argumentima, onoliko koliko budemo mogli, a vjerujte i obranit ćemo se. Povjerenstvo je moglo sjesti skupa s ovim ljudima, dogovoriti se i usuglasiti sve zahtjeve, a onda bi i Ministarstvo prihvatilo tekst natječaja«, rekao je Vujinović. 
Na današnjem sastanku je rečeno i kako će 1000 do 1500 radnika bez razloga ostati bez posla ako se kombinatima ne dopusti obrađivanje zemlje koju trenutačno imaju u posjedu. Direktor D. D. »Kelebija« Dragan Zvekanović kaže kako se zakon nije poštovao ni kod izrade programa, ni kod prijedloga teksta natječaja, a dodao je i da su kombinati i poljoprivrednici uvijek imali dobre partnerske odnose. 
Od predsjednika Općine Géze Kucsere kombinati traže da se sve strane u postupku izdavanja zemljišta opet sastanu i dogovore oko ove problematike. 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika