Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dežurni intriganti

»Kao i mnogo puta do sada, iz zapećka naše političke i kulturne scene na pozornicu izmilješe već zaboravljeni političari i disidenti DSHV-a, vođe, tribuni, lideri, a sve ih objedinjuje mržnja spram DSHV-a. Svi bi se oni htjeli obračunati s jedinom relevantnom političkom strankom Hrvata u Vojvodini, a da pri tomu prešućuju kako u glasovanju, kada je odlučeno da Petar Kuntić bude predstavnik hrvatske nacionalne manjine, od potpisnika jedino gospoda Lazo Vojnić Hajduk i Josip lvanković nisu sudjelovali. Dapače, protukandidat Petru Kuntiću bio je gospodin Josip Pekanović, tada aktualni predsjednik HNV-a i dopredsjednik DSHV-a, ali je prilikom glasovanja dobio samo jedan glas.
Među šest potpisnika nalaze se četvorica smijenjenih članova DSHV-a. Do prije neki dan nije im smetalo da predstavnik DSHV-a bude predstavnik hrvatske zajednice u Skupštini Srbije. Nešto se preko noći u njihovim glavama promijenilo. Da je netko iz HNV-a bio u Skupštini Srbije, zar ne bi bio na listi DS-a?! Zar hrvatski narod, na predizbornim skupovima, nije više nego jasno pokazao koga želi za predstavnika?! Potpisnici »upozorenja« kao vijećnici nastupaju u javnosti bez ikakvih odluka Hrvatskog nacionalnog vijeća. To njih i ne zanima. Glavno je da su u gro planu. Donedavno su jedni druge smjenjivali, a danas koračaju jedni s drugima. Nije nas iznenadio gospodin Lazo Vojnić Hajduk, koji je etabliran protivnik DSHV-a i koji se, kako nedavno reče, neće smiriti dok ne uništi DSHV. Još manje nas iznenadiše Lazini kamerdineri i njihov plačljivi diskurs za ugroženim pravima hrvatske zajednice.
Danas nitko ozbiljan i ne postavlja pitanje nepogrešivosti stranke i partije. Naprotiv, bez toga bi svaka partija, a i svaka stranka, bila osuđena na dogmatsku organizaciju. Onih koji pokazuju propuste, šire vidike, upozoravaju na nedostatke, nikada dosta. To su za nas dragocjeni kritičari. Međutim, ovo što provijava iz permanentnih napada na DSHV ima druge primjese i premise. Nama i čitavoj hrvatskoj zajednici nisu potrebni dežurni intriganti, »zabrinuti rodoljubi«, sitne duše koje šire zapanjujuće riječi da se ne vode poslovne knjige, da je netko nešto ukrao i sl., i to bez ikakvih dokaza. Tako se samo sije sjeme razdora u hrvatskoj zajednici. Kada je trebalo nešto i poraditi onda nisu bili tu.
Predsjedništvo DSHV-a ima puno povjerenje u predsjednika Petra Kuntića, a također i u dobre namjere Demokratske stranke. Sigurni smo da će Petar Kuntić dobro predstavljati svekoliku hrvatsku zajednicu u Srbiji i nećemo dopustiti da tek nekoliko članova HNV-a kvari dobre odnose DS-a i DSHV-a.
Potpisnici »upozorenja« ne predstavljaju HNV. »Upozorenje« je očito njihovo privatno pismo, jer je u međuvremenu, dana 21. travnja 2007. godine, održana u Subotici sjednica HNV-a na kojoj potpisnici nisu upoznali Vijeće s upozorenjem, pa je očigledno da se radi o privatnom pismu usmjerenom u pravcu klevete DSHV-a.«                                      g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika