Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Očuvati ime u budućim koalicijama

Predsjedništvo Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini na svojoj sjednici, održanoj 23. travnja, isključilo je iz članstva Stipana Stantića, člana Predsjedništva i donijelo odluku da se Josip Zvonko Pekanović povuče s mjesta vijećnika u Skupštini Općine Sombor, budući da je na to mjesto izabran kao kandidat DSHV-a na listi Demokratske stranke a više nije član stranke.
Razlog za isključenje Stantića, koji je u medijima najavio izlazak iz stranke, ali nije do održavanja sjednice podnio pismenu ostavku, je Otvoreno pismo šest vijećnika Hrvatskog nacionalnog vijeća koje je objavljeno u nekoliko listova, a kojeg su kao vijećnici Hrvatskog nacionalnog vijeća, pokraj Stantića, potpisala tri bivša člana Predsjedništva DSHV-a: Đorđe Čović, Josip Zvonko Pekanović i Joza Kolar, te bivši predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk i vijećnik Josip Ivanković.
Odluka o isključenju odlaže se do konačne odluke, ukoliko Stipan Stantić podnese žalbu Vijeću DSHV-a. Na istoj sjednici je, kao odgovor na ovo pismo, Predsjedništvo izdalo priopćenje.
Članovi Predsjedništva su raspravljali i o predstojećim izborima za skupštine mjesnih zajednica u Subotici. Za sada je jedino Demokratska stranka uputila ponudu za zajednički izlazak na izbore u pojedinim mjesnim zajednicama. Predsjedništvo je usvojilo odluku da se ne ulazi niti u jednu koaliciju, bilo s DS-om ili nekim drugim koalicijskim partnerom, koja bi dovela do gubljenja imena DSHV-a, drugim riječima, da se na listama pokraj naziva stranke-koalicijskog partnera mora uvijek nalaziti i  ime DSHV-a.
Također je donesena odluka da se ne podrže zaključci o Narodnom kazalištu koji bi doveli do rušenja velikog dijela zgrade, budući da se radi o zaštićenom kulturnom dobru od velikog značaja.
Predsjedništvo je usvojilo i prijedlog da se za općinsku nagradu Pro urbe kandidira Hrvatsko akademsko društvo s projektom Leksikon podunavskih Hrvata –Bunjevaca i Šokaca.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika