Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Usvojen proračun za 2007. godinu

Na 16. sjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća održanoj 21. travnja u Subotici izabran je dopredsjednik HNV-a za područje Srijema Zdenko Đaković, kao i dopredsjednik Vijeća za područje Subotice dr. sc. Josip Ivanović, a glasovima većine vijećnika imenovan je za člana Izvršnog odbora Vijeća za oblast obrazovanja Jašo Šimić.  
Na sjednici je razmatrano izvješće Nadzornog odbora HNV-a o materijalno-financijskom poslovanju Vijeća u razdoblju od 1. siječnja do 31. ožujka 2007. godine, a usvojeno je izvješće o financijskom poslovanju HNV-a za 2006. godinu, te financijski plan za ovu godinu.
IZABRANI DUŽNOSNICI: Prije početka redovitog rada sjednice, vijećnik Petar Kuntić predao je pehar predsjedniku Vijeća Branku Horvatu za osvojeno treće mjesto nogometne momčadi  HNV-a, koju su sačinjavali pripadnici hrvatske manjine u Vojvodini i koja je, na Europskom prvenstvu nogometnih reprezentacija iz hrvatske dijaspore održanom u prosincu prošle godine u Splitu, zabilježila spomenuti uspjeh.
Zbog ostavke Vladimira Bošnjaka na dužnost dopredsjednika HNV-a za područje Srijema, kao i zbog toga što duže vrijeme nije imenovan dopredsjednik Vijeća za područje Subotice, predsjednik Vijeća Branko Horvat je predložio da se za vršitelje ovih dužnosti izaberu vijećnici Zdenko Đaković i dr. sc. Josip Ivanović, što je glasovima većine vijećnika prihvaćeno, a na prijedlog predsjednice Izvršnog odbora Slavice Peić za člana Izvršnog odbora HNV-a zaduženog za obrazovanje imenovan je Jašo Šimić, ravnatelj Predškolske ustanove »Naša radost« u Subotici. 
RIJEŠITI FINANCIRANJE EMISIJE »TV TJEDNIK«: U daljnjem tijeku sjednice donesena je odluka o isplati naknade Vesni Prćić za pružene intelektualne usluge tijekom 2006. godine, jer je to naslijeđena obveza iz prošle godine koja se treba regulirati, a nakon diskusije je donesena i odluka o isplati naknade Julijani Skenderović temeljem ugovora o filmskom djelu za potrebe televizijske emisije »TV Tjednik«. Član Izvršnog odbora HNV-a Mato Groznica je istaknuo, kako je ta emisija važna za hrvatsku zajednicu i da bi se trebao naći način financijske potpore za očuvanje te emisije.
»Osobno smatram da se naše Vijeće ne treba baviti produciranjem radijskih ili televizijskih emisija. Smatram da se produkcija ove emisije treba povjeriti Novinsko-izdavačkoj ustanovi ‘Hrvatska riječ’, koja je ovu emisiju ranije producirala, ili oformiti novi vid produkcije. Za sada je pronađeno prijelazno rješenje i Vijeće financira tu emisiju sredstvima dobivenim na natječaju, rekao je Mato Groznica, nakon čega je prihvaćena odluka o isplati naknade. 
IZVJEŠĆE NADZORNOG ODBORA HNV-a: Vijećnicima je izvješće Nadzornog odbora HNV-a o materijalno-financijskom poslovanju Vijeća u razdoblju od 1. siječnja do 31. ožujka 2007. godine, u kojemu se konstatira kako nema nepravilnosti u tromjesečnom poslovanju Vijeća, predočio predsjednik Vijeća Branko Horvat, nakon čega su uslijedile primjedbe vijećnika Laze Vojnića Hajduka glede ovoga izvješća.
»Čudi me kako izvješće Nadzornog odbora ne sadrži ni jednu cifru, a u izvješću se govori i o strategiji poslovanja i rada Vijeća, što nije zadatak Nadzornog odbora. U otvorenom pismu, koje sam u ime skupine vijećnika uputio predsjedniku Nadzornog odbora Martinu Bačiću, navedeno je da ima prekršaja u financijsko-materijalnom poslovanju Vijeća, ali se na to pismo nije odgovorilo«.
Vijećnik Petar Kuntić je istak-nuo činjenicu kako je u izvješću Nadzornog odbora konstatirano da su ostali neisplaćeni razni doprinosi iz 2005. i 2006. godine, na koje sada treba platiti i visoke pripadajuće zakonske zatezne kamate, dok je vijećnik Joza Kolar iznio primjedbu kako izvješće ne sadrži cifre kao pokazatelje, a vijećnik Josip Ivanković je rekao da su izvješće sačinili nepismeni ljudi. 
Vijećnik Lazo Vojnić Hajduk je predložio neusvajanje izvješća i razrješenje predsjednika i članova Nadzornog odbora, jer se, prema njegovu mišljenju, njihov rad pokazao kao nekompetentan, a vijećnik Joza Kolar je predložio da za sljedeću sjednicu Vijeća Nadzorni odbor dostavi sve relevantne podatke, potkrijepljene ciframa. Prijedlog Laze Vojnića Hajduka nije stavljen na glasovanje, jer bi to onda bila nova točka na dnevnom redu koji je već usvojen. Glasovanjem vijećnika usvojen je prijedlog vijećnika Joze Kolara da Nadzorni odbor na sljedećoj sjednici HNV-a izvješće potkrijepi ciframa, kao pokazateljima materijalno-financijskog poslovanja Vijeća. Dosadašnji član Nadzornog odbora Branko Melvinger razriješen je dužnosti, jer od početka rada ovog tijela nije prisustvovao niti jednoj sjednici, a kandidat za novog člana Nadzornog odbora HNV-a bit će predložen na sljedećoj sjednici Vijeća. 
FINANCIJSKO POSLOVANJE U 2006. GODINI: Predsjednica Izvršnog odbora HNV-a Slavica Peić predočila je vijećnicima analitiku plana rashoda Vijeća za 2006. godinu i financijski plan rada za 2007. godinu. Materijal tih planova vijećnici su mogli pratiti i u priloženom materijalu za ovu sjednicu, a knjigovođa Sandor Szabadi je istaknuo kako nema nepravilnosti u tromjesečnom poslovanju i da je poslovanje Vijeća u prva tri mjeseca ove godine vođeno u skladu s propisima.
»Važno je napomenuti kako za 2006. godinu Vijeće nije usvojilo plan rashoda, rebalans plana, a također nije usvojilo ni financijsko izvješće za 2005. godinu. Posebno želim istaknuti enormno velik iznos troškova reprezentacije, koji su načinjeni u prvih deset mjeseci u 2006. godini u odnosu na planirane troškove reprezentacije. Kod načina obračuna isplate troškova reprezentacije konstatirano je kršenje zakonskih propisa, a sljedeća nepravilnost konstatirana je kod obračuna putnih troškova. Tu nije kraj nepravilnostima koje su učinjene tijekom 2006. godine. Na podignutu gotovinu u vidu avansa fizičkim osobama nisu obračunati doprinosi i porezi, a postoji i takav iznos koji potječe još iz 2005, u ukupnom iznosu od 351.876,00 dinara na koje treba obračunati pripadajuću zakonsku zateznu kamatu. U ovom slučaju u pitanju je i kaznena odgovornost«, rekla je Slavica Peić podnoseći izvješće o financijskom poslovanju u 2006. godini i zaključila kako po ovom izvješću Vijeće na neke troškove koji su fiksni ne može utjecati u smislu njihovog umanjenja, ali da postoje značajni iznosi na koje bi se moglo utjecati racionalnijim planiranjem, štednjom, poštivanjem zakonskih propisa, boljom organizacijom i stručnijim radom. 
FINANCIJSKI PLAN ZA 2007. GODINU: »Kako je zbog tehničke vlade Vijeće još uvijek na privremenom financiranju, nismo upoznati s iznosima koje možemo očekivati kao prihode iz proračuna Republike Srbije i Pokrajine, a također nismo upoznati ni s iznosima donacija Republike Hrvatske i drugih eventualnih donacija. Iz tog razloga na tabeli nema strukture očekivanih prihoda za 2007. godinu. U izradi financijskog plana rukovodili smo se analizom rashoda iz 2006. godine, uz umanjenje onih iznosa na koje možemo objektivno utjecati«, rekla je Slavica Peić i naglasila, kako će dugovi iz prethodnih godina u velikoj mjeri opteretiti financije u prvih 6 mjeseci – zbog utrošenih velikih sredstava reprezentacije i putnih troškova, kojima se pridodaju porezi, kamate i doprinosi koji se moraju obračunati.
»Oštećena je ne samo država Srbija koja je naš glavni financijer, nego, možda još i mnogo više, i naša hrvatska zajednica, jer se radi o milijunskom iznosu kojim smo mogli značajno pripomoći rad naših udruga i institucija. Radi poboljšanja rada Vijeća planirali smo u 2007. godini izvršiti profesionalizaciju uposlenika, otvoriti mjesto projekt-menadžera, koji bi radio za udruge i institucije, praćenjem natječaja u Srbiji, Hrvatskoj i Europskoj uniji, te zapošljavanjem pravnika. Kada budemo dobili konkretne iznose kojima ćemo biti financirani i uradimo rebalans plana, realnije ćemo moći sagledati prihode i rashode i donijeti valjane odluke sukladno prioritetima«.
U kratkoj raspravi koja je uslijedila vijećnik Lazo Vojnić Hajduk je predložio da se podnesu kaznene prijave, ako se smatra da postoji odgovornost bivših dužnosnika za prekršaje u financijsko-materijalnom poslovanju u proteklom radu HNV-a, a takav su prijedlog podržali i vijećnici Josip Ivanković i Marinko Jandrijević. Glasovanjem većine vijećnika prihvaćeno je izvješće o financijskom poslovanju HNV-a za 2006. godinu, a usvojen i financijski plan Vijeća za 2007. godinu. 
Na koncu sjednice vijećnik Šima Raič je iznio informaciju da je HKUD »Vladimir Nazor« upućena ponuda od strane Radio Sombora za realizaciju polusatne emisije na hrvatskom jeziku. Glede ove inicijative, zaključeno je da će s direktoricom Radio Sombora Natašom Turkić razgovarati predsjednik HNV-a Branko Horvat, a vijećnik Joza Kolar je iznio primjedbu da se na sjednici Izvršnog odbora Vijeća razgovaralo o radu zamjenika pokrajinskog tajnika za upravu, propise i nacionalne manjine Đorđa Čovića, u vrijeme dok je on još obnašao tu funkciju, ali da nije donesena odluka da Izvršni odbor HNV-a predloži Tajništvu njegovu smjenu i imenuje drugu osobu za obnašanje te funkcije, a da je to ipak učinjeno.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika