Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hr­vat­ski od­je­li čeka­ju pr­va­ke

Djeca osnovnoškolskog uzrasta započinju novu školsku godinu 1. rujna. Neki s nestrpljenjem očekuju još jedan početak, a oni malo stariji više bi voljeli odmarati se makar još malo. Ipak, bez obzira na želje, školska godina poči-nje, a s njom i mnogobrojne obveze.
    U posljednje tri godine u osnovnim školama na teritoriju Vojvodine postoje odjeli na hrvatskom jeziku. Ove godine nastavu na materinjem, hrvatskom jeziku, pohađat će 43 učenika u prvom razredu. Kako za »Hrvatsku riječ« kaže član Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužen za obrazovanje Dujo Runje, udžbenici za prvake su naručeni i očekuje se da stignu na vrijeme, točnije do 1. rujna.
    »Novina, koja je zanimljiva za starije razrede, jest da će se prvom polovinom rujna izvršiti određeno anketiranje u višim razredima osnovne škole, od petog do osmog razreda, kao i u Gimnaziji »Svetozar Marković« u Subotici. Djeci i mladima biti će ponuđena mogućnost da imaju predmet – Njegovanje hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture. Za ovu oblast iz Republike Hrvatske dolazi profesorica hrvatskog jezika, koju je poslalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa«, objašnjava Dujo Runje. Ovaj predmet će biti ponuđen u onim školama u kojima već postoji interesiranje za hrvatski jezik.
    U subotičkoj općini ima više škola u kojima postoji mogućnost školovanja djece na materinjem, hrvatskom jeziku. U nekim školama nije bilo dovoljno djece da bi se otvorio odjel na hrvatskom jeziku. Za ovu školsku godinu se još uvijek ne zna koliki je broj djece koja će pohađati predmet – Njegovanje hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture, jer tek nakon početka školske godine u školi se vrši anketa u kojoj se roditelji mogu izjasniti, hoće li njihovo dijete pohađati nastavu ovog predmeta. Isto tako, roditeljima je ponuđena mogućnost da izaberu hoće li njihova djeca ići na vjeronauk, ili na građanski odgoj. Ovo anketiranje važi za djecu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.
OSNOVNA ŠKOLA »MATKO VUKOVIĆ« U SUBOTICI: Ove godine ova škola ima najveći broj učenika na hrvatskom jeziku. Kako nam je rekla zamjenica ravnateljice škole Jelena Vičković, u prvi razred na hrvatskom jeziku ima upisanih 17 učenika, no još uvijek postoji mogućnost da će biti i više djece, jer se javljaju novi roditelji, koji žele djecu upisati u hrvatski odjel. Učiteljica u prvome razredu na hrvatskom jeziku bit će Ljubica Ramović, koja je nedavno došla sa seminara iz Hrvatske. »Drugi razred broji 9 učenika, a treći 11 učenika, a hoće li Ministarstvo odobriti daljnji rad hrvatskog odjela u drugom razredu, ili će morati biti kombiniran odjel, drugi i treći, još uvijek se na zna, to ne zavisi od nas«, rekla je zamjenica ravnateljice. Učiteljica drugog razreda je Vesna Nimčević, a učiteljica trećeg razreda je Ana Čavrgov.
OSNOVNA ŠKOLA »PIONIR« U STAROM ŽEDNIKU: Kako nam je rekla ravnateljica škole Sonja Neorčić, u Starom Žedniku ove godine neće biti odjela na hrvatskom jeziku, jer su se za to izjasnili roditelji samo jednog djeteta. Ranijih godina u ovoj su školi djeca mogla pohađati satove Njegovanja hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture, a kako će biti ove godine, ovisi o odluci roditelja.
OSNOVNA ŠKOLA »SVETI SAVA« U ALEKSANDROVU: »Ove godine imamo pet učenika koji žele pohađati nastavu na hrvatskom jeziku. Dozvola Ministarstva za obrazovanje je stigla, te je odobreno otvaranje ovog odjela. Mali je broj djece ne samo u hrvatskom odjelu, nego uopćeno u svim odjelima«, kaže ravnateljica ove škole Tatjana Bunčić.
OSNOVNA ŠKOLA »ĐURO SALAJ« U SUBOTICI: »Na upisu jedan roditelj se izjasnio kako želi da njegovo dijete pohađa nastavu na hrvatskom jeziku, no tijekom upisa došao je po svoju dokumentaciju i upisao dijete u drugu školu«, rekla je ravnateljica škole Mimica Andrić. Drugim riječima u ovoj školi niti ove godine neće biti hrvatskog odjela. Postoji mogućnost pohađanja predmeta – Njegovanje hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture, kao i vjerskog odgoja.
OSNOVNA ŠKOLA »IVAN MILUTINOVIĆ« U SUBOTICI: Kako nam je rekao ravnatelj škole Ivica Stipić, u ovoj školi ima šest učenika koji žele pohađati nastavu na hrvatskom jeziku, no radi malog broja djece, Ministarstvo nije odobrilo samostalni odjel, nego samo kombinirani odjel s drugim razredom, gdje ima osam učenika. Po zakonu nije dozvoljeno da u jednoj školi budu dva zasebna odjela s malim brojem djece. Kombinirani odjel može imati 21-og učenika, a ako dva odjela prelaze ovaj broj, dozvoljava se otvaranje zasebnog odjela.
OSNOVNA ŠKOLA »IVAN MILUTINOVIĆ«, OGRANAK U MALOJ BOSNI: U Maloj Bosni već postoji kombinirani hrvatski odjel trećeg i drugog razreda. Ove godine ima osam učenika koji će krenuti u prvi razred u odjelu na hrvatskom jeziku. Kao i u svim školama i u ovoj će roditelji odlučiti o učenju materinjeg jezika.
OSNOVNA ŠKOLA »VLADIMIR NAZOR« U ĐURĐINU: »Ove su se godine za hrvatski odjel izjasnila tri roditelja, ali s obzirom da je mali broj djece, Ministarstvo nije odobrilo otvaranje ovog odjela«, kaže ravnateljica škole Ljiljana Dulić. Postojala je mogućnost da djeca, koja žele pohađati nastavu na hrvatskom jeziku, idu u kombinirani odjel s djecom trećeg razreda, gdje ima 16 učenika, no roditelji se nisu složili, te ove godine u Đurđinu neće biti odjela na hrvatskom jeziku. Početkom rujna roditelji će moći odlučiti hoće li njihova djeca pohađati satove materinjeg jezika, kao i vjerskog odgoja.  
OSNOVNA ŠKOLA »MATIJA GUBEC« U TAVANKUTU: »Na proteklom upisu za predstojeću školsku godinu, za hrvatski odjel izjasnilo se sedam roditelja. Ove godine Tavankut ima odjel na hrvatskom jeziku u prvom razredu, koji čini sedam mališana«, riječi su ravnatelja škole Kalmana Kuntića. U Tavankutu postoji još i treći razred s odjelom na hrvatskom jeziku, koji broji 14 učenika. Kao i u svim školama i ovdje će roditeljima biti ponuđena već spomenuta anketa.                           

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika