Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kon­tak­ti počeli na­kon Mi­loševićevo­ga pa­da

Suspenzija viznog režima u odnosima Republike Hrvatske i SiCG i priznavanje Hrvatima u Srbiji statusa nacionalne manjine, po riječima generalne konzulice Republike Hrvatske u Subotici dr. Jasmine Kovačević-Čavlović, najvažniji su događaji za njezina mandata u Vojvodini.
    Jasmina Kovačević-Čavlović, koja je poslije isteka četverogodišnjeg mandata 26. kolovoza napustila dužnost generalne konzulice RH u Subotici, ističe kako je suspenzija viznog režima kvalitativno promijenila odnose dviju država, kao i da je uveliko pridonijela uspostavi dostignute razine gospodarske suradnje.
    Iako je početkom godine bila izložena anonimnim telefonskim prijetnjama, Jasmina Kovačević-Čavlović ističe da se nije osjećala nesigurno u Vojvodini, ali da je to bio vrlo neprijatan događaj koji se ne smije zaboraviti.
    Govoreći o suradnji s državnim organima Srbije ona navodi kako su pravi kontakti s njima uspostavljeni tek poslije pada Miloševićevog režima, koji je vrata gotovo svih institucija za ovo diplomatsko predstavništvo RH držao zatvorenima.
    Punu suradnju Generalni konzulat je od početka djelovanja, siječnja 2000. godine, imao sa subotičkom lokalnom samoupravom.
    Na mjesto generalnog konzula RH u Subotici, nakon odlaska Jasmine Kovačević-Čavlović, bit će postavljen, prema informaciji HINE, Davor Vidiš, dosadašnji otpravnik poslova u Veleposlanstvu RH u Beogradu.
    Pod konzularnom jurisdikcijom Generalnog konzulata RH u Subotici nalazi se 30 općina Sjeverno-bačke, Srednje-bačke, Južno-bačke, Sjeverno-banatske i Srednje-banatske regije.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika