Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dani prvog hrvatskog piva

Ovogodišnji osječki »Oktoberfest«, održan od 7. do 11. listopada na lijevoj obali Drave, kod Katakombi, ponovno je okupio na tisuće ljubitelja piva i pivskih grickalica, pa su potrošeni hektolitri piva i tone kobasica i koljenica s kiselim kupusom, a da sve bude sukladno tradicijskom slavonskom štimungu pobrinuli su se renomirani KUD-ovi iz Osijeka i okolice i ponajbolji tamburaški sastavi, koji su »prašili« od ranih večernjih, pa sve do kasnih jutarnjih sati.
»Nastavak je to lijepe tradicije koju Osječka pivovara nudi Osječanima pod nazivom ‚Jesen uz Osječko‘ već dulji niz godina polovicom listopada, no ranijih smo godina bili orijentirani na mlađu populaciju, pa smo dovodili poznate rock sastave, a od ove godine s radošću vam predstavljamo prve ‚Dane prvog hrvatskog piva‘, namijenjene svim generacijama osječkih pivopija, s naglaskom na stariju i srednju populaciju, pa svake večeri imamo cjelovečernji program nekog od renomiranih KUD-ova. Večeras je s nama KUD ‚Mijat Stojanović‘ iz Babine Grede, koji ovih dana obilježava 100. obljetnicu osnutka i predanog rada, a svaku večer nastupa neki od renomiranih tamburaških sastava. Večeras je s nama TS ‚Slavonija bend‘ iz Đakova, dečki koji već tridesetak godina predstavljaju nešto na slavonskoj tamburaškoj sceni. Bili su tu i TS ‚Ravnica‘ iz Osijeka i TS ‘Šokačka grana’ iz Duboševice«, rekao nam je Slaven Kovačević, marketing-menadžer Pivovare iz Osijeka.
 
Izložbe
 
Ima se dojam da se pivo oduvijek pilo na ovim našim prostorima i uvijek su ga pili i bogovi i pučani, a o tomu svjedoči i istoimena izložba »Pivo, napitak bogova i puka« autorice Silvije Sitte, više kustosice Gradskog muzeja iz Bjelovara, koja je prigodom Dana prvog hrvatskog piva postavljena u Arheološkom muzeju u Osijeku. Izložba je koncipirana tako da u nekoliko cjelina pokazuje razvoj pivarske industrije od nastanka do današnjih dana, polazeći od proizvodnje piva u kulturama Bliskog istoka i antičkog svijeta do proizvodnje s dodatkom hmelja, što je novo poglavlje u dugoj povijesti proizvodnje piva, nudi pregled zemalja najpoznatijih po proizvodnji piva, od Njemačke, Češke, Nizozemske – pa sve do Hrvatske, u kojoj je pivarstvo najstarija tvornička djelatnost i potječe iz druge polovice 17. stoljeća.
Uz tu, vrlo lijepu i tako korisnu izložbu, postavljena je i izložba autora Mate Pejića »Nacrtaj mi krigl«, posvećena pivu i stripu i pokazuje kako i pivo i strip imaju dosta toga zajedničkoga, počevši od definicije da je pivo jednostavno i jeftino pučko piće za utaživanje žeđi i opijanje širokih narodnih masa, a strip trivijalna, prolazna razbibriga za uveseljavanje manje zahtjevne publike.
Proizvođači
 
Prvo pivo u Hrvata proizvedeno je u Osijeku davne 1664. godine, a kao prvi proizvođač spominje se izvjesni Bauer, koji je u osječkom Podgrađu proizvodio 56 akova piva dnevno. Prvi pisani dokument vezan uz pivo potječe iz 1697. godine, kada se u poreznim knjigama spominju gospoda Proleski i Holzleitner, koji imaju proizvodnju piva u Tvrđavici i Varoši. I u prvom popisu stanovnika Osijeka iz 1702. godine spominje se proizvođač piva Matija Holzleitner u Donjem gradu. U sudskoj bilješci iz 1746. godine stoji da je tužen gostioničar u Donjem gradu koji nije htio točiti pivo nakon 13. runde u ranu zoru. Spominju se još i proizvođač piva Matija Reith iz Donjeg grada (1755.), zatim Josip Witmann, te Adam Lehner (1774.), čija je obitelj držala pivovaru sve do druge polovice 19. stoljeća.
Prvu veliku parnu pivovaru u Osijeku, u Šamačkoj ulici, osnovao je Ceatan Šeper 1856. godine pod nazivom »Prva slavonska parna pivovara i tvornica leda«, koja je godišnje proizvodila 600 hektolitara piva. Godine 1899. pivovaru u Donjem gradu osniva i Aleksa Bauer, no bez sumnje, preteča današnje Osječke pivovare je ona Šeperova, čiji su vlasnici pivovarski obrt izučili u Austriji i Češkoj, a kasniji nasljednik, Kalman Šeper, taj je obrt učio u Münchenu i Budimpešti.
Ta pivovara, u samom centru Osijeka, radi sve do 1972. godine, kada se zbog povećanja kapaciteta na 220.000 hektolitara godišnje seli na Zeleno Polje, današnju lokaciju pivovare, koja je uz zagrebačku, splitsku, karlovačku, daruvarsku i koprivničku, najveći proizvođač piva u Hrvatskoj.
Zabilježili smo i da služba marketinga Osječke pivovare niže lijepe uspjehe na domaćem i međunarodnom planu, pa je tako najveći svjetski internet-portal, zadužen za praćenje područja dizajna ambalaže, uvrstio Osječko pivo među najznačajnija rješenja u rujnu ove godine. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika