Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ombudsmani otvoreni za pritužbe građana

U mnogim je zemljama Europe na temelju Ustava utvrđena mogućnost otvaranja ureda ombudsmana. U našoj zemlji Ustav još nema te odrednice, ali uredi pokrajinskog ombudsmana rade, a centar im je u Novom Sadu. Jedan od ureda je smješten i u Subotici gdje dr. Gyula Ladóczki svakodnevno prima pritužbe građana koji su prije dolaska kod njega iscrpli sve pravne mogućnosti.

 HR: Od kada i na koji način funkcionira ombudsman u Vojvodini?
Ombudsmana Vojvodine mr. Petra Teofilovića izabrala je Skupština AP Vojvodine u rujnu prošle godine, a praktički funkcionira od siječnja ove godine. On prvobitno štiti ljudska prava građana, prije svega od povreda načinjenih od strane općinske i pokrajinske uprave, javnih poduzeća, javnih službi čiji je osnivač općina ili Pokrajina. Građani, prije nego što se obrate uredu ombudsmana trebaju iscrpsti sve pravne lijekove, koji im stoje na raspolaganju.

HR: Gdje sve pokrajinski ombudsman ima svoje urede i kakve su njihove ovlasti?
Sjedište pokrajinskog ombudsmana je u Novom Sadu, lokalni ured je otvoren u Subotici, a uskoro će biti otvoren i u Pančevu. To su praktički prijemni uredi, primljeni predmeti se rješavaju u Novom Sadu. Njihova funkcija je filtriranje predmeta, a ako pokrajinski ombudsman nema za određeni predmet ovlast, dajemo savjet građanima u cilju rješavanja njihovih problema.

HR: Je li u svim europskim zemljama postoje organizirani uredi ombudsmana?
Uredi se u svim zemljama otvaraju na temelju Ustava. U Srbiji to još nije ustavno riješeno, mada uredi postoje.

HR: Zašto su uredi najčešće uteme-ljeni na lokalnoj razini?
Utemeljenje ombudsmana se radi na više načina. Može postojati jedan nacionalni ured, koji otvara lokalne urede, ali postoje i pojedinačni lokalni ombudsmani. Kod nas je miješani sustav. Dobrih strana imaju oba sustava. Ovaj lokalni ima manje ovlasti, ali je smješten u mjestu gdje građani žive i stoga im je pristupačniji. Ovaj nacionalni pak ima veću moć, ali često nije upoznat sa »sitnijim« problemima u nekim manjim sredinama.
HR: Od kada postoji Ured ombudsmana u Subotici i koje područje pokriva?
Ured u Subotici otvoren je u ožujku ove godine, a pokriva teritorij Sjeverne Bačke.

HR: Kako i na koji način subotički ombudsman sura-đuje s drugim uredima ombud-smana u Vojvodini?
U Vojvodini trenutačno postoje dva općinska ombudsmana: u Zrenjaninu i u Bačkoj Topoli. S oba ureda smo uspostavili kontakte.

HR: Koliko ste do sada imali primljenih pritužbi i žalbi građana?
Subotičkom uredu pristiglo je do sada 70 žalbi, od toga smo uzeli u proces 14 predmeta. U ostalim slučajevima smo dali pravni savjet, ili smo uputili građane odgovarajućem organu zbog nedostatka ovlasti.

HR: Na što se građani žale i što je ono što im najviše smeta?
Najveći broj žalbi je privatnog karaktera, gdje mi nemamo ovlasti. Veći broj građana se žalio na mirovinsko-invalidsko osiguranje, na rad suda, na rad policije, na Telekom Srbije. Manji broj na inspekcije, na javna poduzeća gdje mi zapravo imamo ovlasti. Najviše im smeta nekorektno ponaša-nje nekih službenika i presporo ili nikakvo rješavanje njihovih problema.

HR: Je li neka od tih pritužbi građana stigla do suda, i ako jest, jesu li neka od njih riješena, i u čiju korist?
Mi ne rješavamo probleme sudskim putem, nego u okviru naših ovlasti. Neki problemi su riješeni, a neki su u fazi rješavanja, u korist građana. Ako utvrdimo da je prekršeno neko ljudsko pravo, onda mi možemo tražiti ponovno provođenje postupaka u institucijama, možemo protiv radnika pokrenuti inicijativu da pokrenu disciplinski postupak, a krajnji je krivični postupak. Krivični postupak još za sada nismo inicirali.

HR: Kakva je suradnja subotičkog ombudsmana i lokalne samouprave?
S lokalnom samoupravom korektno surađujemo. Znaju da postojimo, upućuju građane kod nas, ako im je potrebna pomoć, ili savjet. Osigurali su nam prostoriju za ured i podržavaju i pomažu naš rad u okviru njihovih mogućnosti.

HR: Imate li neke informacije o radu ombudsmana u susjednim zemljama?
Imamo. Pokrajinski ombudsman mr. Petar Teofilović uspostavio je kontakte ne samo s ombudsmanima susjednih zemalja, nego i s drugim ombudsmanima u Europi u cilju razmjene iskustava.

HR: Na kojim su adresama smješteni uredi ombudsmana u Pokrajini, i u koje vrijeme Vama građani u Subotici mogu predati svoje pritužbe?
Ured pokrajinskog ombudsmana u Subotici prima stranke radnim danima od 10 do 14 sati, izuzev petkom, i nalazi se na Otvorenom univerzitetu. Stranke primam ja, kao stručni suradnik pokrajinskog ombudsmana. Ured u Novom Sadu prima stranke radnim danima od 9,30 do 14,30 sati, također izuzev petka, i nalazi se na adresi Bulevar Mihajla Pupina 16. Tamo stranke primaju zamjenici pokrajinskog ombudsmana i stručni suradnici.

HR: Osim što su ljudi koji vode Ombudsman pravnici po struci, imaju li oni neku dodatnu edukaciju za taj rad?
Da bi netko postao ombudsman najprije mora imati sedam godina provedenih u struci, treba imati dobrih stručnih rezultata, ne smije biti član bilo koje političke stranke i drugo. Skupština Vojvodine na pet godina imenuje ombudsmana dvotrećinskom većinom. A postoje i dodatne edukacije te obilasci ombud-smana u drugim zemljama.
    Pokrajinski ombudsman ima pet svojih zamjenika koje je također imenovala vojvođanska skupština i to su dva opća, jedan ombudsman za ravnopravnost spolova, prava nacionalnih manjina i prava djeteta. Ombudsmane u lokalnim sredinama izabire skupština grada. Mimo sustava pokrajinskog ombudsmana formirana su i dva lokalna, u Zrenjaninu i Bačkoj Topoli.       

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika