Arhiv tekstova Arhiv tekstova

No­vim Sta­tu­tom i do­sa­dašnjim ti­mom na­sta­vi­ti za­početo

Prva sjednica Upravnog odbora NIU »Hrvatska riječ« nakon prijenosa osnivačkih prava sa Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine na Hrvatsko nacionalno vijeće održana je 21. kolovoza u Sonti. Okupljene članove Upravnog odbora (prisutno ih je bilo osam, od ukupno devet) Tomislav Žigmanov je informirao o samom procesu prijenosa osnivačkih prava, istaknuvši kako NIU i dalje ostaje autonomna medijska kuća, s tim da će se od HNV-a morati tražiti suglasnost za donošenje Statuta i imenovanje čelnih ljudi ove institucije.
    Najveća rasprava povela se kod razmatranja i usvajanja teksta novoga Statuta Novinsko-izdavačke ustanove »Hrvatska riječ«. Naime, Statut je jednoglasnom odlukom primjeren novom osnivaču te se u novome tekstu kao osnivač navodi Hrvatsko nacionalno vijeće umjesto Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, a definirano je i da je za mjesto direktora Ustanove te odgovornog urednika tjednika »Hrvatska riječ« neophodna visoka stručna sprema.
    Nanovo potvrđeni članovi Upravnog odbora su za potpredsjednicu UO NIU »Hrvatska riječ« izabrali Dušicu Dulić, a jednoglasno je potvrđen i mandat dosadašnjim članovima Savjeta novina i Izdavačkog savjeta, uz obrazloženje kako su dobro započeli svoj posao i da ostvarivanje njihovih kvalitetnih programa i projekata ovisi isključivo od financijskih sredstava.
    Jednoglasno je usvojen i novi Pravilnik o sistematizaciji poslova u Novinsko-izdavačkoj ustanovi, te je vršitelj dužnosti direktora i odgovornog urednika »Hrvatske riječi« Zvonimir Perušić upoznao okupljene s kratkoročnim i dugoročno planiranim aktivnostima ove kuće. Kao dugoročni prioriteti, koji su ostvarivi isključivo uz značajniju pomoć Republike Hrvatske, utvrđeno je utemeljenje multimedijalnog centra na hrvatskom jeziku, te konačno rješavanje poslovnog prostora »Hrvatske riječi« (kupovinom nekretnine). Kratkoročni projekti su rješavanje problema distribucije tjednika u pojedinim dijelovima Vojvodine ugovaranjem kolektivne pretplate, rješavanje konačnog statusa televizijskog programa na hrvatskom jeziku, pokretanje naklade knjiga, osiguravanje prijevoznog sredstva za terenski rad novinara i slično. Zaključeno je i kako će se nastaviti suradnja i susreti s predstavnicima vlasti u Republici Hrvatskoj u cilju proširenja djelatnosti i omogućavanja preduvjeta za kvalitetniji rad uposlenih.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika