Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za­ključci i od­lu­ke od vi­tal­nog značaja

Redovita XI. sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća održana je u Subotici 21. kolovoza. Sjednici su prisustvovali svi članovi Izvršnog odbora – Lazo Vojnić Hajduk (predsjednik), Berislav Skenderović (kultura), Tomislav Žigmanov (informiranje i uporaba jezika), Marinko Prćić (gospodarstvo i financije) i Dujo Runje (obrazovanje).
    Kao gost sjednici je prisustvovao i konzul prvog razreda u Subotici Miroslav Kovačić. Nakon usvajanja zapisnika s IX. i X. sjednice Izvršnog odbora razmatrale su se prijave na natječaj raspisan od strane Pokrajinskog tajništva za propise, upravu i nacionalne manjine i donijeti su zaključci o načinu raspodjele financijskih sredstava po natječaju.
BODOVANJE PROJEKATA UDRUGA: Prilikom razmatranja ove točke dnevnog reda IO HNV-a imao je u vidu odluku Vijeća o metodologiji za formiranje rang-liste zahtjeva za financiranje hrvatskih udruga iz sredstava proračuna, a to znači da se rang-lista formira putem bodovanja svakog projekta udruga. Bodovanje se vrši prema teritorijalnoj pravednosti – zastupljenosti po regijama (broj bodova 1-10), značaju institucije u provedbi hrvatskih nacionalno-strategijskih interesa (1-5), značaju programske aktivnosti i sadržaja u sferi tzv. ‘visoke kulture’ (1-5), značaju programske aktivnosti i sadržaja u sferi kulturne baštine (1-5), manifestacijama od općeg značaja na razini AP Vojvodine (1-10), kadrovskoj osposobljenosti institucije za provedbu programa (1-10), subjektivnoj procjeni svrsishodnosti ponuđenog projekta (1-10), kao i prema tome koliko ponuđeni program korespondira sa statutarno-sadržajnim odredbama, ciljevima i zadaćama institucije (1-5).
    Zbrajanjem dobivenih bodova postavlja se rang-lista. Na temelju uvažavanja odluke Vijeća Izvršni odbor je donio odluku, da komisiju za raspodjelu financijskih sredstava iz proračuna čine članovi IO i četiri potpredsjednika HNV-a.

UDŽBENICI ZA HRVATSKE ODJELE: Uslijedilo je razmatranje stanja u vezi korištenja udžbenika u hrvatskim odjelima. Ministarstvo obrazovanja Republike Srbije i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje i kulturu nisu iz administrativnih razloga donijeli odluku o davanju suglasnosti na uporabu udžbenika iz matične zemlje za učenike u hrvatskim odjelima, a kako je IO HNV-a uputio Republičkom ministarstvu i Pokrajinskom tajništvu dopis o roku molbe i predstavljanju udžbenika, IO je donio odluke na sjednici o izvršenju svih potrebnih radnji za dopremu udžbenika iz Republike Hrvatske za hrvatske odjele osnovnih škola, sastavljanju dopisa svim ravnateljima gdje postoje hrvatski odjeli, kojim će biti izviješteni o svim radnjama poduzetim za rješavanje korištenja udžbenika.
    Također su donijete odluke o sazivanju sastanka ravnatelja škola gdje postoje odjeli na hrvatskom jeziku, na kojem će biti prisutan član IO Skupštine općine Subotica, zadužen za obrazovanje, i načelnik odjela za društvene djelatnosti SO Subotica. Riješit će se pitanje podjele udžbenika, kako bi učitelji i učiteljice mogli od 1. rujna započeti s radom.
PODRŽAN TEKST STATUTA NIU »HRVATSKA RIJEČ«: Izvršni odbor je razmatrao i tekst Statuta NIU »Hrvatska riječ«, koji je prethodno usvojio Upravni odbor ove novinsko-izdavačke ustanove. Poslije iscrpne rasprave odlučeno je da Izvršni odbor podrži taj tekst, te će se i od Vijeća zatražiti davanje suglasnosti na predloženi Statut.
    Peta točka dnevnog reda sadržavala je razmatranje Izvješća o ostvarivanju prava na službenu uporabu jezika i pisama nacionalnih manjina u AP Vojvodini u 2003. godini, koje je dostavilo Pokrajinsko tajništvo za propise, upravu i nacionalne manjine. Ocijenjeno je kako je Izvješće u cjelini prihvatljivo, a donijeti su sljedeći zaključci i primjedbe: IO smatra, kako je Izvješće bilo potrebno napisati na hrvatskom jeziku, čime bi bila potvrđena i politička volja za provedbu Zakona o uporabi jezika nacionalnih manjina, a iz Izvješća je, također, evidentno kako se pravo o službenoj uporabi jezika i pisma u odnosu na hrvatski jezik ostvaruje samo deklarativno, jer u praksi postoje ozbiljne prepreke za provedbu tog prava. Izvješće bi po ocjeni Izvršnog odbora trebalo sadržati i konstataciju, da se Republičko ministarstvo nije očitovalo o uporabi hrvatskog jezika ni na jednoj razini.
DOBIVANJE DOMOVNICE: Uslijedilo je razmatranje i donošenje zaključaka o ulozi HNV-a u postupku dobivanja domovnice Republike Hrvatske za članove hrvatske zajednice. U iznimnim slučajevima, kada postoje proceduralne smetnje kod prikazivanja potrebne dokumentacije, kada pripadnik hrvatske zajednice u SiCG treba dokazati pripadnost hrvatskom narodu, treba ovlastiti Ured HNV-a i s potpisom predsjednika HNV-a dostaviti potrebnu dokumentaciju Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske. Ovaj zaključak bit će dostavljen Ministarstvu vanjskih poslova RH putem Konzulata i Veleposlanstva u SiCG.
    Na koncu sjednice, predsjednik IO HNV-a Lazo Vojnić Hajduk informirao je IO o nesporazumima, koji su nastali oko ljetovanja djece upisane u hrvatske odjele, koji su rezultat nepridržavanja dogovorenih normi u prethodnim periodima. IO je u stalnim kontaktima s ovlaštenima u Skupštini grada Zagreba i propust ovogodišnjeg korištenja te mogućnosti bit će nadoknađen u idućim periodima, uz discipliniranu proceduru u odabiru korisnika. Predsjednik IO također je prezentirao koncepciju projekta monografije o subotičkoj Dužijanci, a predočio je i kako su izvršeni usmeni dogovori s predsjednikom HKC »Bunjevačko kolo« i dobivena je suglasnost za korištenje prostorija u Centru. IO dao je potporu i započetoj akciji revizije naziva ulica u Subotici i okolici.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika