Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za­jed­nički kan­di­da­ti, li­ste obaška

Demokratska stranka i Savez vojvođanskih Mađara potpisali su u Novom Sadu sporazum o zajedničkom nastupu na pokrajinskim i lokalnim izborima zakazanim za 19. rujna. Potpredsjednik DS-a Bojan Pajtić izjavio je da će dvije stranke sa jedinstvenom listom kandidata nastupiti na izborima po većinskom modelu, po kojem se bira 60 od 120 zastupnika Skupštine Vojvodine, dok će na izborima za drugu polovinu mandata, koji se biraju po proporcionalnom modelu svaka stranka nastupiti sa svojom izbornom listom. On je istaknuo da koalicijski sporazum podrazumijeva suradnju prije, tijekom i poslije izbora i na pokrajinskoj i na lokalnoj razini, dodajući da nema sumnje da će to biti pobjednička koalicija na rujanskim izborima.
     »Na zajedničkoj listi za većinske izbore bit će 11 kandidata SVM-a i 49 kandidata DS-a, a dogovor da na proporcionalnim izborima nastupamo odvojeno postignut je zbog procjene da ćemo tako postići još veći izborni uspjeh«, rekao je Pajtić na konferenciji za novinare.
    Dodao je da će demokrate na pokrajinskim izborima nastupiti sa listom »DS – Boris Tadić«, uz slogan »Samo naprijed« i podslogan »Za europsku Vojvodinu u europskoj Srbiji«.
    On je kazao da DS i SVM neće samo na gradonačelničkim izborima u Subotici nastupiti odvojeno, već i u Adi, Senti, Kanjiži i Bečeju.
    »Zajednička je procjena da je najbolje da u tim mjestima izađemo svako sa svojim kandidatom. Ukoliko u Subotici u drugi krug uđu gradonačelnički kandidati DS-a i SVM-a, to neće biti politički konflikt. Naprotiv, naši kandidati moći će se natjecati programima i idejama, a onaj koji ponudi bolje rješenje za Suboticu, taj će pobijediti«, kazao je Pajtić.
    I potpredsjednik SVM-a Zoltán Bunyik izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem koalicijskog sporazuma sa DS-om, navodeći da je time potvrđeno dugogodišnje partnerstvo u borbi za demokratizaciju Srbije.
»SVM ne može samostalno rješavati pitanja koja se tiču mađarske populacije, bez obzira na naše sudjelovanje na pojedinim razinama vlasti i zato su nam potrebni ugledni partneri, koje smo našli u DS-u«, rekao je Bunyik.
    On je ocijenio da odvojeni nastupi na gradonačelničkim izborima u pojedinim općinama, neće ugroziti funkcioniranje koalicije, jer će, kako je naveo, obje stranke voditi samo pozitivnu kampanju

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika