Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tri kan­di­da­ta, za sada

U Subotici je do zatvaranja ovoga broja Općinska izborna komisija potvrdila tri kandidature za gradonačelnika. Potvrđeni su Géza Kucsera, Mirko Bajić i dr. Oliver Dulić. No, do sada je obrasce za kandidaturu za mjesto gradonačelnika od izborne komisije preuzelo šesnaest stranaka, koalicija i grupa građana. Budući da je rok za predaju kandidatura 3. rujna, ovih je dana za mnoge od njih finalno prikupljanje potpisa podrške. Na glasačkim listićima za izbor predsjednika Općine (odnosno gradonačelnika – što je popularnije) 19. rujna će se pred Subotičanima naći lista imena poredanih po azbučnom redu.
    Što se tiče vijećničkih lista, do sada su ih predali Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Savez vojvođanskih Mađara, G17 Plus, Demokratska stranka, Srpska radikalna stranka, Koalicija »Zajedno za Vojvodinu-Nenad Čanak« i Koalicija »Subotica naš grad«. Dakle, potvrđeno je sedam vijećničkih lista, a čak su dvadeset i četiri stranke, koalicije i grupe građana preuzele obrasce za kandidiranje vijećničkih lista.
    U ovome broju »Hrvatske riječi« predstavljamo vam tri potvrđena kandidata za gradonačelnika Subotice.   

Géza Kucsera
Urađeni po­sao te­melj kam­pa­nje
Géza Kucsera je rođen 20. rujna 1948. godine u Dobričevu (Općina Bela Crkva) u zemljoradničko-zanatskoj porodici. Nastavnik je srpskog i mađarskog jezika kao jezika društvene sredine. Radio je od 1968. do 1973. kao učitelj u Osnovnoj školi u Dobričevu, od 1975. do 1978. je nastavnik u OŠ »Kizur Ištvan« u Subotici, potom direktor te škole u vremenu od 1978. do 1997. Od tada je uposlen u Općini, kao član Izvršnog odbora zadužen za poslove obrazovanja, te kao predsjednik Skupštine općine.
    U toku svog radnog vijeka uglavnom je  radio na osuvremenjivanju nastave i stvaranju optimalnih uvjeta za rad. Inicirao je i realizirao investiciju – izgradnju novog školskog objekta, permanentno provodio stručno usavršavanje svog kolektiva, organiziranje rada Đačke zadruge, ishrane učenika.
    Kao član Predsjedništva Udruženja prosvjetnih radnika Mađara sudjelovao je u svim akcijama ovog društva koje su bile usmjerene na unapređivanje odgojno-obrazovnog rada.
    Predsjednik je Odbora za obrazovanje SVM-a za Vojvodinu.
    U svojstvu člana Izvršnog odbora SO Subotica prije svega se zalagao za premošćivanje jaza koji je zbog stroge centralizacije i nebrige države nastao između lokalne samouprave i škola. Rukovodio je projektima Općine i Europske Unije za sanaciju školskih objekata. Kao pokrajinski zastupnik i član Odbora za obrazovanje svojim iskustvom pomaže daljnji razvoj obrazovnog sustava u Vojvodini.
    Funkciju predsjednika Izvršnog odbora SO Subotica obavlja od 2002. do 2003.
    Kao predsjednik IO zalagao se za daljnji razvoj demokratskih odnosa u okviru lokalne samouprave. Razvijao je dobru suradnju s raznim međunarodnim organizacijama i radio na unapređivanju kontakata s regijama u okruženju. Bio je inicijator i sudionik u kreiranju razvojnih planova i projekata za izgradnju grada. Od lipnja 2003. obnaša dužnost predsjednika SO Subotica.     Govori mađarski, srpski i njemački jezik. Oženjen je, supruga mu je također prosvjetna radnica, a imaju dva sina blizanca.
    »Osnova moje kampanje je urađeni posao. Na mjestu predsjednika Skupštine 15 mjeseci, a i prije toga kao predsjednik Izvršnog odbora pokušao sam učiniti mnoge stvari koje su vidljive u gradu i ja svoju kampanju temeljim na urađenim poslovima. Ne obećavam kule i gradove ili mačka u vreći, jednostavno znam procijeniti naše mogućnosti i snage i na temelju toga obećavam nastavak kontinuiranog razvoja Općine uz jako važnu stabilnost i sigurnost svih njenih građana. Najvažnija je pored društveno-ekonomskog razvoja i razvoj infrastrukture. Završetak kapitalnih investicija i stvaranje optimalnih uvjeta za život u ovom gradu svakom građaninu. Znači i žiteljima grada i sugrađanima u okolnim selima« – kaže o svom programu Géza Kucsera.                         
Dr. Oliver Dulić
Samo naprijed
Dr. Oliver Dulić rođen je 21. siječnja 1975. godine. Osnovnu i srednju školu je završio u Subotici, a 1993. je upisao Medicinski fakultet u Beogradu. Diplomirao je 27. prosinca 1999. godine. Upisao je postdiplomski studij iz neurokirurgije na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
    Objavio je osam radova kao autor i koa-utor iz kirurgije koji su publicirani na prestižnim inozemnim i domaćim kongresima (Berlin, Kairo, Majami). Od 24. lipnja do 4. kolovoza 2000. godine uspješno je pohađao stručno usavršavanje Sveučilišta u Oslu, Norveška. Trenutačno radi kao specijalizant ortopedske kirurgije i traumatologije u Zdravstvenom centru Subotica.
    U aktivni politički život ulazi 1996. godine kao jedan od lidera Studentskog protesta 1996./1997. i članova Inicijativnog odbora. U Demokratsku je stranku učlanjen u rujnu 1997. godine. Postaje član Općinskog odbora DS u Subotici u rujnu 1999. godine kada je biran i za potpredsjednika odbora. Veljače 2000. godine na Skupštini Demokratske stranke biran je za člana stalnog sastava Glavnog odbora DS-a. U lipnju 2000. izabran je za potpredsjednika Pokrajinskog odbora Demokratske stranke. Od 2001. godine predsjednik je Općinskog odbora Demokratske stranke u Subotici, t je ponovno na taj položaj izabran 2003. godine. Na izborima u prosincu 2003. izabran je za zastupnika u Skupštini Republike Srbije, pa u Skupštinu Srbije i Crne Gore gdje postaje predsjednik Odbora za europske integracije Skupštine Državne zajednice SiCG. Obnašao je i dužnost načelnika Sjeverno-bačkog okruga.
    Govori tečno engleski jezik, služi se mađarskim i njemačkim jezikom.
    Oženjen je, nema djece, 15 godina se aktivno bavio vaterpolom i igrao u saveznoj ligi. Završio je muzičku školu, svira gitaru, klavir i tamburu.
    »OO DS je vrlo čvrsto odlučio da je vrijeme za zaokret u svim segmentima u funkcioniranju grada, da je vrijeme za promjene i da se moraju dovesti novi mladi ljudi, nova energija i snaga, u situaciju da mijenjaju naš grad. Dugo mi je trebalo da se odlučim za ovu kandidaturu, bilo je problema i čak pritisaka od strane SVM-a da ni slučajno ne ulazim u utrku. U utrku sam ušao na nagovor i nakon velike podrške od strane predsjednika Borisa Tadića. Kandidat sam i mislim da imam realne šanse da pobijedim jer smo pokazali da imamo snage, čvrstine, znanja i poštenja da stvari mijenjamo na dobar način«, kaže dr. Oliver Dulić.                                                 
Mirko Bajić
Su­bo­ti­ca je naš grad
Rođen je 13. lipnja 1950. godine u Đurđinu. Završio je gimnaziju u Subotici a Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, grupa fizika. Diplomirani je fizičar, profesor sa položenim stručnim ispitom za zvanje profesora. Radio je kao profesor u Zajedničkoj srednjoj školi, a bio je i ravnatelj Srednje medicinske škole.
    Politikom se bavi od prvog dana višestranačkog sustava. U početku je bio uz Savez reformskih snaga Ante Markovića i organizirao je pokret »Golubovi Subotice«, kao udruženje građana. Potom je bio član Saveza građana Subotice. Bio je od 1996. do 2000. godine potpredsjednik SO Subotica ispred SGS-a, te predsjedavajući Saveza slobodnih gradova i općina Srbije. Od 1999. je član OO Demokratske stranke.
    U izborima 2000. godine bio je ispred DS-a izabran za saveznog zastupnika, a bio je u Saveznoj skupštini i član Komisije za izradu Ustavne povelje. Nakon unutarnjeg sukoba u Demokratskoj stranci on je izašao iz DS-a. Tim činom je izgubio mandat saveznog zastupnika, oduzet mu je i mandat općinskog vijećnika, a nakon toga se na dopunskim izborima ponovno vratio u subotički parlament u okviru stranke Nenada Vuksanovića–Narodne demokratske stranke, čiji je i danas član. Za predstojeće je lokalne izbore formirao koaliciju »Subotica naš grad« – Mirko Bajić, koja je, kako on kaže, okupila lijevi i građanski centar Subotice, formirajući socijaldemokratski blok partija.
    »Kandidiram se zato da Subotica, naš grad, dobije stručnu, odgovornu i kompetentnu lokalnu vlast. Razlog zašto to sada činim je činjenica da do sada praktično nismo imali mogućnost da biramo, već smo se uvijek izjašnjavali protiv nečega, a ne za. Prvi puta građani se mogu opredjeljivati između ponuda koje su im  dane. Mnogo toga je propušteno u periodu iza nas i treba mudro i pametno stvari postaviti na svoje mjesto, a osobito kada je riječ o razvoju gdje smo stagnirali vrlo mnogo. Mnogi su Subotičani došli na ivicu egzistencije zato što je sve od gospodarstva stalo, a u posljednje vrijeme sve više se narušavaju i međunacionalni odnosi koji su nekad bili dika grada. Tome treba u startu stati na kraj i uspostaviti zajedništvo života jednih s drugima, a ne jednih pored drugih. Naš je cilj upravo to i takve smo ljude okupili. Pružamo ruku suradnje i drugima jer znamo da nitko ne može sam osvojiti vlast, a ne bi ni valjalo, jer je do sada jedan čovjek i jedna partija koja je osvojila relativnu većinu imala apsolutnu vlast u gradu«, kaže Mirko Bajić.         

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika