Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Put dug sedam desetljeća

Predstavljanjem uradaka pjesnika iz Sombora i okolnih mjesta koji su sudjelovali na ovogodišnjem susretu pjesnika »Lira naiva 2006.« (zastupljenih u istoimenoj knjizi pjesama), u petak 1. prosinca počela je dvodnevna proslava 70. obljetnice postojanja i rada Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Vladimir Nazor« iz Sombora. Svoje pjesme ovom su prigodom čitali Emilija Dorotić, Katarina Firanj, Zlatko Gorjanac, Antun Kovač, Hermina Malković, Marija Matarić, Adam Bešlin – Nova (član Zavičajne udruge »Šokadija« u Bilju) Marica Mirkut  i Cecilija Miler, a nisu zaboravljeni ni drugi autori  iz ovog kraja čiji su se stihovi, u interpretaciji nazočnih kolega, također mogli čuti.
U okviru večeri priređeno je i predstavljanje knjige »Svršetak vražjeg stoljeća« Vladimira Bošnjaka, o kojoj je pokraj autora, a u ime nakladnika govorio direktor NIU »Hrvatska riječ« Zvonimir Perušić.
Priređena je i izložba predmeta ukrašenih bijelim vezom, a o ovoj tehnici govorila je organizatorica izložbe, ujedno i voditeljica programa večeri, Marija Šeremešić. Izložbom je obuhvaćeno više predmeta (jastučnica, pregača, stolnjaka...) među kojima je bilo i onih starih skoro stotinu godinu, kao i radova novijeg datuma, a koji su za ovu prigodu prikupljeni iz privatnog vlasništva više osoba.
Na koncu večeri otvorena je i prodajna izložba slika iz fundusa HKUD-a »Vladimir Nazor«, nastalih na likovnoj koloniji »Colorit« koju ovo Društvo organizira. 
SVEČANA AKADEMIJA: Proslava jubileja HKUD »Vladimir Nazor« nastavila se u subotu, 2. prosinca, svečanom akademijom u velikoj dvorani Skupštine Općine Sombor. Nakon intoniranja himni Republike Srbije »Bože pravde« i Republike Hrvatske »Lijepa naša« svečani program akademije nastavio se nastupima mješovitog omladinskog zbora Juventus Cantat iz Sombora pod ravnanjem Fedora Prodanova i zbora Collegium Musicum Catholicum iz Subotice pod ravnanjem Miroslava Stantića. Voditeljice programa bile su članice »Nazora« Dejana Jakšić i Bojana Jozić. 
Članove i prijatelje HKUD »Vladimir Nazor«, kao i uzvanike, pozdravio je predsjednik Društva Šima Raič i ukratko predstavio povijest i aktualni rad Društva.
»Godine 1935. Hrvati su u Somboru osnovali inicijativni odbor za osnutak hrvatskog društva. Osnivačka skupština je održana 6. prosinca, društvo je nazvano Hrvatsko kulturno društvo ‘Miroljub’, a za prvog predsjednika izabran je Antun Matarić. Ime hrvatskog pjesnika Vladimira Nazora naše Društvo je ponijelo 1949. godine, ali od 1957. pa sve do 2001. godine, Društvo nije imalo hrvatski predznak u nazivu. Sabor našeg Društva je 2001. godine donio odluku da se u naziv vrati hrvatski predznak«, rekao je Šima Raič, napominjući kako su u Društvu aktivne dramska, folklorna, etnološka i glazbena sekcija, kao i sekcija recitatora, a kao vrlo važnu, istaknuo je djelovanje sekcije za njegovanje i očuvanje kulture i tradicije bunjevačkih Hrvata iz Sombora i okolice.
»Društvo ima i svoj list ‘Miroljub’, a naše je Društvo objavilo i nekoliko značajnih djela o povijesti Društva, žetvenim svečanostima te o običajima ovdašnjih Hrvata. Društvo ima svoju zgradu u kojoj se okupljaju članovi i drugi građani radi kulturno-umjetničkog djelovanja, a nedavno je renovirana velika dvorana, kao i dio zgrade zahvaljujući pomoći Republike Hrvatske, dok je ove godine zahvaljujući Skupštini Općine Sombor na čelu s predsjednikom Općine dr. Jovanom Slavkovićem uređena ulična fasada i dio krova na našoj zgradi. Društvo ima oko 400 članova, a svake godine organiziraju se tradicionalne manifestacije kao što su Prelo, Dužionica, priredbe na godišnjice Društva, izložba božićnih kolača i božićni koncert«. 
PLEMENITA KULTURNA I NACIONALNA MISIJA: Na svečanoj akademiji nazočnima se obratio i predsjednik Općine Sombor dr. Jovan Slavković, naglasivši kako je 70 godina, možda, kratko razdoblje u povijesti država i naroda, ali je dugo razdoblje jedne kulturne institucije kakvo je somborsko Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo »Vladimir Nazor«.
»Društvo ‘Vladimir Nazor’ već godinama predstavlja jednu od najuglednijih amaterskih kulturnih institucija u našem gradu i Općini. Višedecenijska svestrana kulturna djelatnost ovog Društva, koja se ogledala u odličnim folklornim, pjevačkim, kazališnim ili književnim sekcijama, kao i u organizaciji velikog broja kulturnih manifestacija, predavanja i sličnih društvenih događanja, učinila je da Društvo ‘Vladimir Nazor’ postane poznato širom Vojvodine, a gostovanja po mnogim mjestima Hrvatske, Srbije ili Mađarske, pronijela su nadaleko slavu i ljepotu običaja somborskih Bunjevaca i Šokaca«, rekao je dr. Jovan Slavković, istaknuvši kako će Sombor, koji je uvijek predstavljao primjer dobrih i prijateljskih odnosa Srba i Hrvata, i u kome je tradicija međusobnog uvažavanja i tolerancije postala civilizacijsko naslijeđe pokoljenja, učiniti sve da se pruži svaka podrška u daljnjem radu Društva, u njegovoj plemenitoj kulturnoj i nacionalnoj misiji.
NASTUP  ZBOROVA, STIHOVI PJESNIKA I DODJELA PRIZ-NANJA: »Hrvati su kroz povijest dali veliki doprinos razvoju Sombora. I danas su Hrvati u Vojvodini, poslije Subotice, najbrojniji u somborskoj općini. Sačuvan je vrlo bogat duhovni život koji se već treće stoljeće njeguje u crkvi Presvetog trojstva, a puno stoljeće u Karmelićanskom samostanu i crkvi. Kulturni život i običaje Hrvata njeguje HKUD ‘Vladimir Nazor’ već 70 godina, a organiziranjem brojnih manifestacija tijekom godine, naše Društvo daje bogat doprinos kulturnom životu Općine«, rekao je među ostalim predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Josip Z. Pekanović čestitajući Društvu obljetnicu.
U nastavku programa svečane akademije svirao je tamburaški orkestar »Zlatni zvuci« pod ravnanjem Đure Parčetića, zaslužnim članovima Društva dodijeljena su priznanja, Snežana Nađ, Dejana Jakšić, Lea Jevtić i Bojana Jozić recitirale su odabrane stihove hrvatskih pjesnika, novi broj lista »Miroljub« predstavio je urednik Matija Đanić, ponovno su nastupili zborovi Juventus Cantat i Collegium Musicum Catholicum, a svečanost se završila uz glazbu tamburaša.  
Nakon svečane akademije organiziran je svečani ručak u velikoj dvorani Društva, gdje su se članovi »Vladimira Nazora«, prijatelji Društva i uzvanici, družili u ugodnoj atmosferi uz zvuke tamburaškog orkestra »Zlatni zvuci«. 
VEČERNJI PROGRAM: »Faljen Isus i dobra večer! Dobro nam došli na večer muzike, na večer pisme i igre, večer glume i stihova. Danas smo svi i slavljenički raspoloženi. U najboljim smo godinama, tek nam je sedamdeset! Zato, uživajmo!« Ovim su riječima djevojke iz dramskog odjela najavile folklorni, dramski i recitatorski program, održan u nedjelju 2. prosinca u velikoj dvorani Hrvatskog doma u Somboru. Večernjom priredbom završeno je dvodnevno obilježavanje sedamdesete obljetnice Hrvatskog kulturno umjetničkog društva »Vladimir Nazor« iz ovoga grada. 
U dinamičnom, dvosatnom programu vidjeli smo djecu i odrasle iz folklornog, dramskog i recitatorskog odjela domaćina, te izuzetno raspoložene goste, članove KUDH »Bodrog« iz Bačkog Monoštora. Publika, koja je sjedala ispunila do posljednjeg, nije štedjela dlanove kad je pljeskom trebalo nagraditi goste i sudionike programa. Uzvanike i publiku pozdravio je predsjednik Društva Šima Raič, upoznajući ih s poviješću Društva i njegovim značajem za hrvatsku nacionalnu zajednicu u Somboru. Uz pozdrave, izmijenjeni su i darovi sa gostima iz Republike Hrvatske: načelnikom Općine Rešetari Alojzom Kovačevićem, ravnateljem OŠ »Ante Starčević« iz Rešetara Nikolom Batalom i predsjednikom KUD-a »Podgorec« iz Sesvetskog Kraljevca Sinišom Škvorcom. Osim navedenih gostiju, programu su nazočili i: konzulica Generalnog konzulata RH u Subotici Iva Aranjoš, predsjednik HNV-a Josip Z. Pekanović,  član IO HNV-a Joza Kolar, te predstavnici KUD-ova »Ravangrad« iz Sombora, »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Bačkog Brega i »Šokadija« iz Sonte.  
UMJETNIČKI PROGRAM: Umjetnički dio programa otvorili su članovi dječjeg folklornog odjela domaćina spletom dječjih igara, a potom smo vidjeli stari šokački običaj »Kraljice« u izvedbi folkloraša iz »Bodroga« i splet bunjevačkih igara domaćina. U nastavku programa predstavio nam se dramski odjel »Nazora« kojega  vodi Marija Šeremešić, isječcima iz predstava »Bijeli jelen« i »Zmija Jela«, te recitatori koji su uspješno sudjelovali na Pokrajinskoj smotri recitatora na hrvatskom jeziku, nedavno održanoj u Subotici. 
Do kraja programa vidjeli smo još splet šokačkih igara Monoštoraca i spletove »Igre iz Bačke« i »Banatske igre« Somboraca. Za doprinos radu »Vladimira Nazora« u ovoj godini  pohvalnice su primili: Ivana Maunić, Goran Konjović, Josip Pekanović, Ivona Mikić, Kristina Marković, Ivan Išpanović, Agneza Šeremešić, Lea Jevtić, Deana Jakšić, Bojana Jozić i Emina Firanj. Imenovanima je, osim pisanih pohvalnica, najljepša nagrada za rad i postignute rezultate u ovoj godini bio gromoglasni pljesak publike, koja je na isti način pozdravila i sve sudionike programa nakon zajedničke završne točke, u kojoj su otpjevali »Ne dirajte mi ravnicu«. 
DOJMOVI UZVANIKA: »Se-damdeset godina je doista puno. Često sam prisustvovala njihovim manifestacijama, uvijek su bili dobri, a sad su odlični. Sve čestitke za ovaj lijep jubilej i najljepše želje glede budućeg rada«, rekla je za HR konzulica Iva Aranjoš. 
»O radu ovoga Društva mogu reći sve najljepše. Izuzetno sam ponosan što sam član njegova Upravna odbora. Jedno je od najstarijih hrvatskih društava u Vojvodini, a među najjačima je po aktivnostima i po brojnosti članstva. Svakako, ovakvim radom zaslužuje potporu hrvatske zajednice u Srbiji, kao i matične nam države Hrvatske«, rekao je predsjednik HNV-a Josip Z. Pekanović. 
»Ovom priredbom nastojali smo predstaviti sebe i rad svojih odjela, od najmlađih do najstarijih. Nadam se da ćemo i dalje u svoj rad uključivati mlađe naraštaje, jer, kako sam uvijek isticao, oni su naše blago, naša budućnost. Zgradu Društva, koju su nama ostavili naši očevi, mi ćemo ostaviti njima, a ostavit ćemo im i našu tradiciju, našu kulturu. Znam da su danas među omladinom prisutni neki drugi trendovi, mojima generacijama nepoznati, pa ipak mi nastojimo, s dosta uspjeha, dovesti te mlade ljude u Društvo, odvojiti ih od kafića, ulice i nezdravih prostora, usaditi im ljubav prema kulturnoj zaostavštini naših predaka.«, rekao nam je predsjednik Društva Šima Raič.              
                                                g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika