Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Spriječiti tajkunizaciju poljoprivrede

Skupština Subotice je, na svojoj posljednjoj sjednici, usvojila program kojim su utvrđeni prioriteti zaštite i uređenja poljoprivrednog zemljišta te plan korištenja zemljišta koje je u vlasništvu Republike Srbije. Naime, Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji je donesen 14. srpnja, proces davanja u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta spustio je na lokalnu razinu a sredstva dobivena iz zakupnine se u razmjeri 60 prema 40 posto raspoređuju državnom odnosno općinskom proračunu. Iz dobivenih sredstava financirati će se zaštita i uređenje poljoprivrednog zemljišta među ostalim dovršetak komasacije, izgradnja i održavanje poljskih putova, kanala za odvodnjavanje, podizanje vjetrozaštitnih pojaseva i drugo. 
Pojedine općine, kao na primjer Vrbas i Kikinda, državno su zemljište stavili na licitaciju bez ikakvih ograničenja što je rezultiralo time da su tajkuni zakupili većinu zemljišta a poljoprivrednim proizvođačima su ostale »mrvice«. S namjerom da spriječe »tajkunizaciju« i omoguće da zemlju dobiju, prije svega oni koji od nje žive i obrađuju je, na inicijativu i Udruge poljoprivrednika Subotice, subotička je Komisija predložila, a Skupština Općine Subotica usvojila nekoliko mjera kojima bi se i seljaci trebali staviti u ravnopravni položaj s poduzećima koja su sve do nedavno koristila besplatno državno zemljište i time u nelojalnoj konkurenciji osiromašivali selo i poljoprivrednike. 
PILOT PROJEKT: Predložene mjere subotičkog programa, kaže predsjednik Komisije Petar Kuntić čine svojevrstan »pilot projekt« koji će ako bude uspješan moći biti uzor i drugim općinama koje žele sačuvati i revitalizirati svoja seoska područja a to je bez ukrupnjavanja zemljišta, ali i u rukama seljaka koji od nje žive a ne samo tajkuna, skoro nemoguće. Ovaj projekt dobio je suglasnost i od Ministarstva poljoprivrede, usprkos tomu što su postojala i takva mišljenja da se ovakvim mjerama ne stavljaju svi ponuđači u istu poziciju te da bi ovakvo rješenje moglo biti predmet tužbe pred sudom. U međuvremenu, kaže Kuntić, pojedine općine nam se javljaju s željom da i one primjene ovaj model.
Dvije najvažnije mjere koje je subotička skupština u sklopu programa usvojila su ograničenje veličine poljoprivrednog zemljišta i pravo na javno nadmetanje onih registriranih poljoprivrednih gazdinstava kojima je sjedište na teritoriju MZ čiji se bar jedan dio nalazi u katastarskoj općini u kojoj se zemljište daje u zakup. Obje mjere se odnose samo na prvi krug nadmetanja, dok u drugom krugu nema takvih ograničenja. Drugim riječima u prvom krugu moći će se uzimati u zakup zemljište do 100 hektara, osim manjeg broja, funkcionalnih cjelina koje su veće od 100 hektara i koje se u oglasu posebno oglašavaju. 
KATASTARSKE KARTE: Kako bi cijeli ovaj posao bio proveden nužna je bila izrada katastarskih preglednih karti s ucrtanim tablama državnog poljoprivrednog zemljišta koje se daje u zakup. Ovaj, ne mali, posao urađen je u Službi za katastar nepokretnosti u Subotici, Republičkog geodetskog zavoda i karte će biti izložene u općinskim prostorijama i Mjesnim zajednicama u kojima je državno zemljište predmet licitacije. 
Ravnatelj Službe Željko Rakočević kaže kako je posljednja pregledna karta u Subotici rađena u periodu kada je vršen premjer zemljišta od 1952. do 1958. godine ali da je od tog doba bilo više promjena. Prije svega to se odnosi na povraćaj dijela oduzetog zemljišta 1992. godine a zatim i na interne zamjene zemljišta između poljoprivrednih zadruga i privatnika. Drugi je problem što u Subotici, izuzevši oko 9.000 hektara u katastarskoj općini Čantavir, nije provedena komasacija, odnosno ukrupnjavanje zemljišta pa je onda teže iscrtati table i na terenu postoji situacija »leopardove kože«. 
»Subotički premjer nije loš samo je vrijeme od pedeset godina učinilo svoje u smislu da su vršene promjene koje nisu svuda ažurno provođene u katastarskim tablama sitnih razmjera« kaže Rakočević te dodaje kako od ukupno 100.500 hektara koliko pokriva cijela Općina Subotica 16 posto odnosno 16.000 hektara čini državno poljoprivredno zemljište.
Geometar subotičke službe za katastar i član Komisije zadužen neposredno za izradu preglednih karti István Szungyi kaže kako je bilo vrlo kratko vrijeme za izradu karti. »Naime nakon što je formirana komisija trebalo je praviti potpuno nove karte u razmjeri 1:5.000 gdje je najveći posao bio posebno naznačiti državno zemljište. Osobito je bilo problema u pojedinim katastarskim općinama gdje su parcele usitnjene, pa je tako na primjer u Tavankutu oko 370 čestica, po motiku ili dvije ušlo u jednu tablu. S druge strane u Bajmoku su formirane table najveće površine od 50 pa do 300 hektara jer su kombinati otvarali nove putove i table su formirane u okviru zadanih putova na terenu, kako bi cjeline bile funkcionalne.« pojašnjava Szungyi.
POČETAK LICITIRANJA: Na razini subotičke Općine cjelokupni posao povjeren je trima komisijama Komisiji za uređenje, zaštitu i korištenje poljoprivrednog zemljišta, Komisiji za davanje mišljenja na prijedlog programa koju su činili predstavnici poljoprivrednika i kombinata i Komisiji za provođenje javnog nadmetanja za davanje zemljišta u zakup, dok operativni dio cijelog posla provodi općinska Služba za poljoprivredu. 
Kako saznajemo od predsjednika Komisije za provođenje javnog nadmetanja Marina Vidakovića danas (u srijedu) u Ministarstvo za poljoprivredu je odnijet plan izdavanja zemljišta u zakup za 2006. godinu »na davanje suglasnosti« nakon čega će se oglas za prve četiri katastarske općine Bački Vinogradi (412 ha), Bajmok (2200 ha), Čantavir (563 ha) i Tavankut (642 ha) već u petak pojaviti u lokalnim novinama. 
Po dobivenoj suglasnosti licitacija će se održati 27. prosinca za Čantavir i Tavankut i 28. prosinca za Bačke Vinograde i Bajmok. Zemljište se izdaje na period od pet godina. 
Što zainteresirani poljoprivrednici, koji imaju pravo nadmetanja, trebaju podnijeti Komisiji? »Ispunjenost uvjeta ponuđač dokazuje originalnim dokumentima, odnosno ovjerenim fotokopijama: za »fizička lica« potrebna je osobna iskaznica a za ‘pravna lica’ važeće rješenje o registraciji ili zahtjev podnesen Agenciji za privredne registre, te izvodi iz liste nepokretnosti (posjedovni list). Prijava na javno nadmetanje je validna samo ako je gazdinstvo registrirano do 14. srpnja 2006. godine« objašnjava Vidaković. 
Prijava na oglas se treba predati u Općinskom uslužnom centru zaključno s 18. prosincem, a dan prije održavanja javne licitacije ponuđači su dužni na ime depozita uplatiti iznos od 10 posto od početne cijene zakupa po hektaru (oko 8.000 dinara) na blagajni Općinske uprave Općine Subotica. Depozit se vraća svima osim najpovoljnijem ponuđaču odmah nakon provedenog postupka javne licitacije.
»Do petka će izići i specijalni broj općinskog  ‘Agro-informatora’, na tri jezika, isključivo posvećen izdavanju zemljišta u ove četiri katastarske općine. U Informatoru, koji se može nabaviti u svim Mjesnim zajednicama, udrugama i zadrugama zainteresirani će naći sve spiskove čestica te će uz katastarske karte koje će biti izložene po Mjesnim zajednicama moći točno saznati koje su to čestice koje njih interesiraju«, poručio je Kuntić. 
Jasminka Dulić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika