Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Predizborni programi i slogani

Prošloga vikenda glavni pretendenti za formiranje nove Vlade nakon izbora 21. siječnja Demokratska stranka i koalicija Demokratska stranka Srbije – Nova Srbija održale su svoje prve izborne konvencije i predstavile izborne programe. 
DS je predstavio izborni program pod nazivom »Za bolji život Srbije« pod sloganom »Zato što život ne može da čeka« obećavajući postizanje većeg životnog standarda i bolji život građana Srbije u Europskoj uniji. »Potreban nam je drugačiji patriotizam... patriotizam mira a ne ratni patriotizam... naša vizija je Srbija kao otvorena zemlja bez viza i ograničenja kao prosperitetna država koja brine o svojoj budućnosti«, poručio je predsjednik DS-a Boris Tadić. Europska Srbija koja će biti garant stabilnosti na Balkanu i dobar susjed sa svima i koja će voditi računa o svim svojima građanima i njihovom boljem životu, naš je cilj koji možemo ostvariti zajedno s građanima, rekao je Tadić i kao prvi zadatak buduće vlade istaknuo službenu kandidaturu Srbije za članstvo u EU. 
Lideri i dužnosnici koalicije »DSS-NS – dr. Vojislav Koštunica su«, ističući »državotvornost« stranaka u koaliciji, svoj doprinos u donošenju Ustava koji garantira teritorijalnu cjelovitost i pozivajući se na dosadašnje rezultate Vlade, najavili svoju riješenost da još odlučnije provode politiku vlade i vode Srbiju i dalje. Predsjednik DSS-a Vojislav Koštunica je istaknuo da Vlada Srbije principijelnom i odgovornom politikom ostvaruje najvažniji državni i nacionalni cilj u odnosu na Kosovo i Metohiju a to je da neće doći do promjene Rezolucije 1244. Koštunica je ocijenio da je »čvrstom, razumnom, strpljivom i dosljednom politikom Srbija dospjela u položaj da u međunarodnoj zajednici ima sve više razumijevanja za njene interese« pri tome je među prijateljima apostrofirao prije svega Rusiju. Izborni slogan ove koalicije je »Živjela Srbija«.
Socijalistička partija Srbije je održala sedmi kongres na kojem je izabrala, za svoga drugoga predsjednika, Ivicu Dačića  i usvojila Izborni proglas u kome poziva građane Srbije da glasuju za tu partiju »za sebe i svoju budućnost« a njihov izborni slogan je »Odlučno za Srbiju«.
Srpska radikalna stranka najavila je početak kampanje tek za 15. prosinca, za sada je u javnosti u opticaju politički testament predsjednika ove stranke Vojislava Šešelja u kojemu je uputio zahtjev svim radikalima da nikad ne odustanu od čvrste nacionalne politike i koncepta »velike Srbije«. U testamentu Šešelj traži od članova SRS-a i da se oštro suprotstave ulasku Srbije u NATO i Europsku uniju i zahtjeva da se uporno bore za »oslobođenje« Republike Srpske i Republike Srpske Krajine i za ujedinjenje svih srpskih zemalja.
J. D. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika