Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uskoro - Pokrajinski savjet za nacionalne manjine

Redoviti mjesečni sastanak predsjednika Izvršnog vijeća AP Vojvodine Bojana Pajtića s predsjednicima nacionalnih vijeća nacionalnih zajednica održan je 5. prosinca u Novom Sadu.
Sudionici sastanka dogovorili su održavanje konstitutivnog sastanka Pokrajinskog savjeta za nacionalne manjine u sljedeća dva tjedna, kako bi rješavanja svih pitanja u svezi s manjinskim pravima dobila institucionalni okvir. 
Budući da Republika Srbija još uvijek nije izradila strategiju uređenja  i razvoja položaja i prava nacionalnih manjina u Vojvodini, na sastanku je dogovoreno ubrzanje rada na izradi te strategije kako bi se izradio model i uredile aktivnosti u vezi financiranja rada nacionalnih vijeća, te sufinanciranja aktivnosti iz oblasti kulture, informiranja, obrazovanja i službene uporabe jezika i pisma.
Također je dogovoreno da nacionalna vijeća zajednički pripreme prijedlog za osiguranje nastave materinjeg jezika s elementima nacionalne kulture i da prijedlog putem Pokrajinskog tajništva za obrazovanje i kulturu upute Ministarstvu prosvjete Srbije.
  Pokraj predsjednika Pajtića, na sastanku su sudjelovali pokrajinski tajnik za informacije Milorad Đurić, tajnik za financije Jovica Đukić, pomoćnici pokrajinskog tajnika za obrazovanje i kulturu Robert Kolar i Svetlana Vujović, kao i pomoćnik pokrajinskog tajnika za propise, upravu i nacionalne manjine Janos Orosz, dok je izaslanstvo nacionalnih vijeća Hrvata, Mađara, Slovaka, Rumunja, Rusina, Ukrajinaca, Bunjevaca i Makedonaca predvodila koordinatorica nacionalnih vijeća Ana Tomanova Makanova.
 
D. Po.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika