Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Svečana akademija u povodu 
četvrte godine od osnutka HNV-a
Svečana akademija u povodu četvrte godine od osnutka Hrvatskog nacionalnog vijeća bit će održana 15. prosinca s početkom u 11. sati u Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće. U kulturno-umjetničkom dijelu koncerta nastupit će Subotički tamburaški orkestar pod ravnanjem Stipana Jaramazovića i recitatori, članovi Hrvatske čitaonice. 
g
 
 
U organizaciji Generalnog konzulata RH u Subotici i NIU »Hrvatska riječ«
Seminar za suradnike hrvatskih medija
U organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici i Novinsko-izdavačke ustanove »Hrvatska riječ« u subotu 9. prosinca 2006. godine u Subotici će se održati jednodnevni seminar novinarstva za suradnike vojvođanskih medija na hrvatskom jeziku. 
Seminar je namijenjen suradnicima tjednika »Hrvatska riječ« i drugih izdanja NIU »Hrvatska riječ« – dječjeg lista »Hrcko« i TV emisije TV Tjednik – radio emisije »Zvuci bačke ravnice« na Radio Bačkoj, somborskog lista »Miroljub«, Radio Subotice, programa na hrvatskom jeziku, te katoličkog mjesečnika »Zvonik«.
Prvenstveni cilj seminara je da urednici sa svojim suradnicima razmotre i dogovore načine suradnje, kakve informacije od njih očekuju, u kom obliku, koje su teme zanimljive, kakvoga sadržaja, rokove, itd. 
Polaznici seminara imat će prigodu čuti predavanje na temu – Mediji Hrvata u dijaspori, u funkciji promidžbe hrvatskih manjina u matičnoj domovini, koje će održati generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Davor Vidiš.
Ostali predavači su: Miranda Glavaš-Kul, o jeziku koji se koristi u medijima, Milovan Miković, o osnovnim novinarskim formama, Jasminka Dulić, o sadržaju i temama, te  Nikola Perušić, o provokaciji u novinarstvu. Predviđene su i praktične vježbe.
Okupljanje polaznika seminara je u prostorijama NIU »Hrvatska riječ« u 11 sati. Pozivu na seminar mogu se odazvati, uz sadašnje suradnike hrvatskih medija, i oni koji to u budućnosti žele postati.                         H. R.
 
 
Djeci Bačke pokloni iz Vinkovaca
Dječja radost 
 
Najveći je poklon - osmjeh na licima sretne djece, kažu mnogi, o čemu svjedoče i zapisi u srcima i sjećanjima s prigodne svečanosti uručivanja poklona djeci Bačke održane protekle subote, 2. prosinca, u prostorijama župne crkve Imena Marijina u Novom Sadu u povodu obilježavanja  blagdana sv. Nikole. 
Svečanost je upriličena zahvaljujući angažiranosti Zajednice Bačkih Hrvata iz Vinkovaca, koji su donijeli bačkim mališanima 104 poklona, a u organizaciji svečanosti su sudjelovali  HKUPD »Stanislav Preprek« iz Novog Sada, vlč. Goran Jovičić, vlč. Antun Kopilović, vlč. Franjo Lulić i vjeroučiteljica u Franjevačkom samostanu sv. Ivana Kapistrana u Novom Sadu Sanja Pavić.
Djeci iz južne Bačke podijeljeno je 84 paketića, dok je 20 paketića poslano djeci koja pohađaju sate hrvatskoga jezika u osnovnoj školi u Starom Žedniku. 
Predsjednik Zajednice Bačkih Hrvata iz Vinkovaca Zdenko Bundić izrazio je radost zbog velikog broje okupljene djece, kao i zbog prepoznavanja ove akcije u Republici Hrvatskoj od strane darodavaca sadržaja paketića, humanitarne organizacije »Hrvatska žena«, Vukovarsko-srijemske županije, Hrvatske matice iseljenika i Privredne banke Zagreb. Vjeroučitelj u Novom Sadu Marjan Sabljak pričao je djeci o blagdanu sv. Nikole, a predsjednica HKUPD »Stanislav Preprek« Zdenka Popov pozdravila je nazočne izražavajući zahvalnost gostima iz Hrvatske. 
 D. Po.
 
 
Poziv hrvatske mladeži na susret
Skupa ka rješenju
Udruga KroV poziva mlade na druženje, 17. prosinca, kada će se u HKC «Bunjevačko kolo» od 15 sati održati konferencija mladih, a od 17 sati Tribina »Perspektive hrvatske mladeži u institucijama manjinske zajednice«, na koju su pozvani sudionici tribine: vlč. dr. Andrija Kopilović, Davor Dulić, Josip Z. Pekanović, Dujo Runje, Lazar Vojnić Hajduk, Petar Kuntić, Modest Dulić, Bela Tonković, Tomislav Žigmanov, Zvonimir Perušić i Davor Vidiš. Sama tribina omogućit će da se mladi upoznaju sa zastupnicima hrvatske zajednice i čuju njihove stavove. Nakon toga, organizatori će mlade voditi na »Friends party«. Za sudionike van Općine Subotice osigurat će se smještaj, pa je potrebno prijaviti se do 11. prosinca na telefon 063-77-37-891 ili na mail: krov@tippnet.co.yu.
H. R.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika