Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Odabir studija kao projekcija budućnosti

Članovi Rotaryact kluba okupili su srednjoškolce završne godine u subotu 2. prosinca, u subotičkoj Gimnaziji na predavanjima »Što ćeš biti kad odrasteš«. Sama akcija bila je zamišljena kao razgovor sadašnjih studenata i diplomaca različitih fakulteta u cilju prenošenja iskustava sa studija. 
Sudionici akcije bili su studenti i mladi diplomci učiteljskog, ekonomskog, pravnog, strojarskog, stomatološkog, informatičkog, tekstilnog, arhitektonskog i mnogih drugih fakulteta.
TEME: Jedna od tema bila je u kojoj mjeri obiteljska profesionalna tradicija utječe na odabir mlađih generacija. Studenti su smatrali kako je utjecaj obitelji sada slabiji nego ranije, mladi se sve više okreću svojim željama, a sve manje ispunjenju tuđih ciljeva. Ukoliko se srednjoškolci odluče na visoko konkurentne studije, tada, kako se moglo čuti, imaju strah od prijemnih ispita. Pri tom zaključak je bio kako se treba znati da ukoliko prijemni ne urade dobro, tada te studije možda i nisu za njih i ne trebaju se žalostiti. 
»Ukoliko se netko poput mene odluči biti vrhunski student, može si osigurati egzistenciju kako za vrijeme studija stipendijama, tako i nakon studija zbog prednosti pri zapošljavanju. Naravno, kako bi to uspio mora se studiranju posvijetiti maksimalno«, komentira Duško, asistent Strojarskog fakulteta u Beogradu. Studenti su ocijenili kako je pohađanje predavanja vrlo korisno, jer tako student svakodnevno razmišlja o svojem studiju, preuzetim obvezama i nalazi se u okruženju svoje generacije koja ima isti zadatak, učiti.
SAVJETI: »Nitko vas neće pitati jeste li završili u roku od pet, šest ili sedam godina studiranja. To se jedino pitaju vaši roditelji. Naravno, druga su gledišta, a mislim kako se treba naći neki kompromis, jer studenti su ipak mladi ljudi koji se, osim učenja, trebaju i zabavljati. Danas se nudi i mogućnost razmjene studenata i obavljanje prakse u inozemstvu, što je bitno za stjecanje širokih vidika i stvaranja kontakata za budućnost«, istaknula je Adela, dipl. arhitektica. 
Kako se čulo, najvažnije je upisati ono što čovjek želi studirati. Također, sudionici smatraju kako danas nije isplativo špekulirati koja je najtraženija struka. Nakon završenih osnovnih studija svatko može završiti različitu specijalizaciju i raditi potpuno drugu struku. 
»Profesorica mi je u srednjoj školi rekla, da ukoliko uvidim kako mi studij ne odgovara, da ga promijenim, čak i nakon druge godine studija. Za mene je tada to bilo nezamislivo, jer sam smatrao kako bi time gubio položene ispite. Danas tu poruku promatram iz drugog kuta i sada to ima smisla, jer studirati ono što vas ne zanima je odugovlačenje i veliko je pitanje hoće li student uopće završiti takav studij«, kaže Danilo, student prava u Novom Sadu. Nazočni su se studenti složili u preporuci post-diplomskih studija u inozemstvu, jer se na taj način dobiva specijalističko znanje i usavršava znanje engleskog jezika. 
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika