Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Usvojen program za državno poljoprivredno zemljište

Minutom šutnje subotička Skupština se oprostila od svojeg nedavno preminulog vijećnika Franje Vujkova. Njega je u vijećničkoj skupini Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini zamijenio Bela Lipozenčić, koji je nakon što mu je Skupština verificirala mandat svečano prisegnuo da će raditi u skladu sa zakonima i u interesu građana Subotice. 
Vijećnici su zatim donijeli odluku o kadrovskoj izmjeni u Općinskom vijeću, budući da je dosadašnji član zadužen za komunalnu oblast Nebojša Janjić podnio neopozivu ostavku iz razloga što je, dan prije održavanje skupštinske sjednice, postavljen za pomoćnika ravnatelja u Ravnateljstvu za izgradnju Općine Subotica. U prethodnom razdoblju Janjić je u tom javnom poduzeću bio savjetnik a stupanjem na novu dužnost, da je ostao i dalje član Vijeća, kako je obrazloženo, došao bi u sukob interesa. Na njegovo mjes-to Skupština je izabrala inženjera strojarstva Aleksandra Simića, kojeg je predložila Demokratska stranka.
POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE: Protekla 32. sjednica po redu, održana 30. studenoga,  završila se neuobičajeno brzo, skoro bez ikakve rasprave po točkama dnevnog reda među kojima je, po hitnom postupku, uvrštena odluka o Donošenju prog-rama zaštite, uređenja i korištenja poljoprivrednog zemljišta Općine Subotica za 2006. godinu. Ovom odlukom zainteresirani poljoprivrednici četiri katastarske općine Bačkih Vinograda, Bajmoka, Čantavira i Tavankuta moći će već do kraja godine licitirati za korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta dok će poljoprivredna zemljišta preostalih sedam katastarskih općina biti na raspolaganju već početkom iduće godine. 
Obrazlažući Program, predlagač zamjenik predsjednika Općine Petar Kuntić, je istaknuo kako je donošenje odluke, temeljem plana uređenja i korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta kojeg je donijela nadležna općinska Komisija, nužno kako bi poljoprivrednici što prije mogli ući u posjed zemljišnih tabli. »Ako danas donesemo odluku da potvrđujemo Plan, za koji je dobivena i suglasnost Ministarstva poljoprivrede, čim se odluka objavi u Službenom listu, predsjednik Općine donosi odluku o raspisivanju javnog oglasa za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Ta odluka ponovno ide na suglasnost u Ministarstvo poljoprivrede i tek po dobivanju suglasnosti pristupa se samoj licitaciji. Nakon toga slijedi još jedna suglasnost od Ministarstva poljoprivrede da bi, kroz niz licitacija, poljoprivrednici odnosno pravna lica dobila u zakup ukupno 16 222 hektara poljoprivrednog zemljišta. Od toga, do kraja godine, bi po planu trebalo biti na licitaciji 3818 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta a ostatak u prva tri mjeseca sljedeće godine. Bez rasprave su vijećnici usvojili ovu odluku uz 38 za, pet protiv i dva uzdržana.
Skupština je, među ostalim, usvojila i nekoliko odluka o izmjenama i dopunama ranijih odluka i imenovala diplomiranog inženjera strojarstva i brodogradnje Grgu  Horvackog za ravnatelja JKP »Suboticaplin«. 
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika