Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Književnost je uvijek izazov

Manifestacija »Dani Matice hrvatske u Bačkoj« koju organizira ogranak Matice hrvatske u Subotici nastavljena je prošloga petka, 1. prosinca, književnom večeri Jasne Melvinger i Petka Vojnića Purčara u velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo«. O njihovom književnom djelu govorili su književnici Zoran Đerić i Jovan Zivlak.
Publika je na ovoj književnoj večeri imala zadovoljstvo slušati poeziju i prozu Jasne Melvinger i Petka Vojnića Purčara, koju su sami autori čitali iz svojih knjiga »Vaga s anđelima« i »Kult kornjače« koje su objavljene u nakladi NIU »Hrvatska riječ«.
MATERINJA MELODIJA JEZIKA: Govoreći o knjizi poezije Jasne Melvinger »Vaga s anđelima«, Zoran Đerić je rekao da ga je  iznenadila pjesnička forma koju je autorica izabrala.
»Pjesme su neobično široke, leksički su bogate, a čuje se materinja melodija jezika kroz specifičan petrovaradinski govor. Pjesničke slike namjerno su slične starom kalendaru i sliče obiteljskom albumu u kojemu se nalaze slike i predmeti predaka, a povratak pjesnikinje djetinjstvu i zaboravljenim riječima djeluje intrigantno. Prvi sloj ove knjige poezije je razgovor pjesnikinje s pjesničkom tradicijom, dok je drugi sloj vezan za zavičaj, prije svega za Petrovaradin, lirskim svjedodžbama pjesnikinje«, rekao je Zoran Đerić, nakon čega je istaknuo da je Petko Vojnić Purčar majstor pripovijedanja, a njegovu knjigu »Kult kornjače« karakteriziraju autobiografske teme, vješto građenje priče i nepatvoreni likovi.
ODANOST KNJIŽEVNOSTI I ŽIVOTU: Jovan Zivlak je rekao kako su pjesme Jasne Melvinger sadržane u knjizi »Vaga s anđelima« pisane posebnim tipom govora koji se vezuje za Petrovaradin sa svim svojim oblicima ikavice i 
ijekavice.
»Takvim pjesničkim govorom pjesnikinja locira podrijetlo i prošlost, a time nam predočava način života i etiku, prije dolaska drugih vremena i drugog načina govora i naravno, drugačijeg odnosa prema vrijednostima. Jasna Melvinger piše o svakodnevnim iskustvima, piše o rođenju, podrijetlu, životu i smrti i u njenim stihovima postoji dramatizacija, a regionalni govor u njenim stihovima je subverzivan prema aktualnom standardu odricanja od razlike. Književnost je uvijek izazov, što dokazuje i ova knjiga Jasne Melvinger«, rekao je Jovan Zivlak, a zatim je govoreći o djelu Petka Vojnića Purčara rekao da su u njegovim pripovijetkama predstavljeni brojni autentični i raznoliki likovi, a kroz njihove sudbine možemo razumjeti i našu sudbinu.
»Petko Vojnić Purčar ne piše u patetičnim formama koje nas zavode. Čitajući priče Petka Vojnića Purčara otkrivamo njegovu duboku odanost književnosti i životu. U njegovim pričama prepoznaje se ambijentacija, razni tipovi mišljenja i uvjerljivi događaji, a ponekad je to samo jedna slika. Kod  Petka Vojnića Purčara ima radosti u pripovijedanju«.                  Z. S. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika