Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Mi smo djeca vesela«

U nedjelju 3. prosinca, u Dvorani sportova u Subotici, održan je godišnji koncert dječjih skupina Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo«. 
Na cjelovečernjem koncertu nastupila su djeca, koja su članovi ovoga ansambla iz Subotice, djeca iz okolnih sela u kojima postoji ogranak ovoga Centra (Stari Žednik, Đurđin i Bikovo), kao i Dječji tamburaški orkestar, te Veliki tamburaški orkestar HKC »Bunjevačko kolo«. 
 
NAČIN RADA: Djeca su raspoređena po uzrastu i mogućnostima u nekoliko skupina, te je na koncertu nastupilo ukupno 360 djece, starosti od 3 do 14 godina. S djecom se radi na drugačiji način nego ranije, njima jednostavniji način, pedagoškim pristupom, te je glavna misao vodilja »Dajmo djeci dječje«. Osim folklora s njima se uvježbava i pjevanje i sviranje, tako da djeca dobivaju puno više znanja. Članovi Glazbenog odjela na svim nastupima prate Ansambl, a po potrebi nastupaju i samostalno. Pokraj tambure, posebna se pažnja pridaje i tradicijskim instrumentima, kao što su samica, gajde, dvojnice i drugi.
 
PJESME I PLESOVI: Izvođači na ovom godišnjem koncertu bile su dječje skupine Ansambla narodnih plesova i pjesama HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice, kao i iz ogranaka u Starom Žedniku, Đurđinu i Bikovu. Izveli su osamnaest točaka, od kojih je srednja dječja skupina iz Subotice izvela četiri koreografije: Dječju pokladnu svadbu iz Međimurja »Dobar vam večer svati«, dječje igre i pjesme iz Banata »Rukavice s prstima«, ženske mađarske igre i igre iz Ukrajine. Starija skupina se predstavila s tri koreografije - plesovima i pjesmama Zagorja »Sve ptičice zapjevale«, dječjim plesovima i pjesmama iz Bilogore »Svi mi vele da sam iz kapele« i Vlaškim igrama, dok se mlađa skupina predstavila bunjevačkim igrama i pjesmama »Cupanica«. 
 
SKUPINE IZ STAROG ŽEDNIKA: Članovi srednje dječje skupine iz Starog Žednika predstavili su se s tri koreografije – Bunjevačkim igrama »Rokoko«, dječjim igrama i pjesmama Međimurja »Zginula je pikuša« i dječjim igrama i pjesmama Posavine »Cungere-ica-ica«, dok se njihova starija skupina predstavila spletom mađarskih igara i koreografijom »Bunjevačko momačko kolo«. S dječjim plesovima i pjesmama Slavonije »Mi smo djeca vesela« i bunjevačkim plesovima i pjesmama »Igrala bi dere« nastupila su djeca s Bikova, dok su djeca iz Đurđina nastupila s dvije koreografije, dječjim plesovima i pjesmama iz Slavonije »Ide vlak teretnjak« (mlađa skupina) i bunjevačkim plesovima »Divojačko kolo« (starija dječja skupina). Posljednju točku »Dan svetog Nikole i svete Lucije« izveli su svi izvođači zajedno. 
Djecu su za ovaj nastup su pripremili umjetnički voditelj i učitelj pjevanja Davor Dulić, ravnateljica Glazbenog odjela prof. Mira Temunović, asistenti Marina Matković, Dejan Kovač, Josip Buljovčić i Jasna Kujundžić, te garderoberi Jelisaveta i Josip Dulić, te Nataša i Dejan Kovač.
U ovaj je koncert uloženo puno truda, a djeca su pokazala što su sve naučila tijekom ove godine, njima na radost, a roditeljima na ponos. 
Željka Vukov
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika