Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Koordinacija kulturnih događanja u zajednici

Predstavljanje rada udruga, organizacija i pojedinaca te koordinacija manifestacija koje oni priređuju, bile su glavne teme sastanka članice Izvršnog odbora HNV-a zadužene za kulturu Antonije Čota s predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga, nevladinih organizacija koje se bave njegovanjem kulturnog stvaralaštva hrvatskog naroda i predstavnika - nositelja projekata od interesa za hrvatsku zajednicu, koji je održan prošle srijede 29. studenoga, u Subotici.
Na sastanku kojem su se odazvali predstavnici dvadesetak udruga, među ostalim, bilo je riječi i o problemima u radu te financiranju udruga, a s tim u vezi iznijet je plan Izvršnog odbora HNV-a o osobi tzv. projekt menadžeru koji bi se bavio prijavljivanjem udruga na domaće i inozemne natječaje. Predloženo je i markiranje kapitalnih manifestacija svake udruge, dok su na koncu sastanka, u cilju izrade jedinstvenog kalendara kulturnih događanja u zajednici, sudionici iznijeli datume događanja koje tijekom prosinca njihove udruge priređuju. Kako je istaknula Antonija Čota, ovim će se potezom izbjeći preklapanje održavanja važnijih kulturnih manifestacija u okviru hrvatske zajednice u Vojvodini. 
Sastanku, koji je održan u prostorijama DSHV-a, nazočili su pročelnik Etnografskog odjela »Blaško Rajić« pri Katoličkom institutu za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« iz Subotice i član organizacijskog odbora »Dužijance« Grgo Kujundžić, član spomenutog Etnografskog odjela i sakupljač i čuvar narodnoga blaga Grgo Piuković, predstavnici HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice - predsjednik Centra Mirko Ostrogonac i predsjednik Likovnog odjela Josip Horvat, predsjednik HKPD »Jelačić« iz Petrovaradina Petar Barbek, tajnik i predsjednik HKPD »Stjepan Radić« iz Novog Slankamena Ivan Gregurić i Ivan Rukavina, predsjednik HKPD »Matija Gubec« iz Rume Zlatko Kolarić, predsjednik Zajednice Hrvata Zemuna »Knjižnica i čitaonica Ilija Okrugić« Stipe Ercegović, tajnik HKPD »Tomislav« iz Golubinaca Ivan Radoš, predsjednik KPZH »Šokadija« iz Sonte Zvonko Tadijan, predsjednik HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora Šima Raič, predsjednica HKPD »Đurđin« iz Đurđina Amalija Stipić, predsjednik Matice hrvatske Subotica Stipan Stantić, urednik nakladničke djelatnosti NIU »Hrvatska riječ« i član uredništva časopisa »Klasje naših ravni« Milovan Miković, predsjednik Hrvatskog akademskog društva Dujo Runje, potpredsjednica HKUPD »Stanislav Preprek« iz Novoga Sada Dragana Popov, predsjednik HKUPD »Dukat« iz Vajske-Bođana Pavle Pejčić, predsjednik HKUD »Ljutovo« iz Ljutova Josip Mačković, članica Upravnog odbora i tajnik HUK »Lajčo Budanović« iz Male Bosne Blaženka Merković i Stipan Dulić, filmski redatelj iz Subotice Rajko Ljubič, ravnateljica Hrvatske čitaonice iz Subotice Katarina Čeliković, predsjednica HKUD »Stipan Knezi Šimeta« iz Svetozara Miletića (Lemeša) Manda Vidaković, fotograf Ivan Ivković Ivandekić, predsjednica Udruge KroV Olga Perušić i zamjenik predsjednika HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta Ladislav Suknović.
 
4U najkraćim crtama, kako ocjenjujete sastanak s predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga?
Osobno sam zadovoljna sastankom, a sama činjenica da je najviše vremena potrošeno na predstavljanje udruga i međusobno upoznavanje govori da je ovakav sastanak bio potreban. Iznenadila sam se da do sada ovakvih sastanaka nije bilo što su istaknuli predstavnici većine udruga. Ubuduće, sastanke treba održavati naizmjenično, u različitim mjestima jer to je prilika da se upoznamo sa uvjetima i načinom rada svih koji su dio kulturološkog mozaika Hrvata u Srbiji. 
4Prema informacijama koje ste dobili tijekom ovog sastanka, koje bi probleme udruga, prema Vašem mišljenju, trebalo najprije rješavati?
Pitanje nije sasvim točno postavljeno. Većina kulturnih udruga je autonomna u svom radu. HNV ne može rješavati njihove probleme, ali može pomoći u njihovu rješavanju pod uvjetom da udruge te probleme apostrofiraju. Naš je zadatak bogato kulturološko naslijeđe prezentirati na način dostojan njegove vrijednosti s pogledom ka budućnosti. Prošlost kao temelj, polazište, a ne kao jedini okvir djelovanja. Situacija je u udrugama različita. Dok s jedne strane imamo  institucije sa sigurnim izvorima financiranja i profesionalnim obavljanjem dužnosti dotle su na drugoj strani one koje nemaju ni prostor za djelovanje, a kamoli, makar i skromnija, ali sigurna sredstva. Veliki je broj institucija s dugom tradicijom rada, ali i onih tek osnovanih sa suvremenim, današnjem vremenu prihvatljiviljim programima i perfomansima.  Pomoć ne isključuje niti jednu od ovih skupina, ali nameće različitije pristupe i kodekse, pa čak i međusobne kodekse ponašanja. Interesantno je, kako unatoč činjenici da sve institucije imaju financijskih problema, to na sastanku nitko nije istakao kao primarni problem. Više se isticala nužnost uzajamne pomoći, potrebe za većom koordinacijom, za uključivanje svih pripadnika u događanja u zajednici i transparentnost u radu, pa onda i u podjeli sredstava. Prostora za rad je više nego dovoljno i to ne samo za kulturološko djelovanje  putem HNV-a nego i lobiranje putem političkih stranaka, prije svega DSHV-a. Postoje programi koji svojom visokom razinom i ekskluzivnošću zadovoljavaju kriterije umjetničkih i mogu predstavljati brend hrvatske nacionalne manjine, ali ih nema u svakom segmentu kulturnog i umjetničkog izražaja, a nisu ni uvijek adekvatno plasirani. 
4Kako se zamišlja rad budućeg projekt menadžera, u okviru projekata kulture? 
Postoje natječaji za dodjelu sredstava, moje iskustvo govori, a lako je provjerljivo, da se vrlo mali broj udruga javlja na te natječaje. No, nije dovoljno ni samo popuniti natječajnu aplikaciju, potrebno je osmisliti programe koji će »privući« sredstva. Reprezentativne, maštovite, mobilne i opće prihvatljive programe. Tu je prostor za projektnog menadžera i nadam se da će se ta ideja predsjednice Izvršnog odbora, Slavice Peić moći realizirati.
4Kako je raspodijeljeno 220.000 dinara sa natječaja Pokrajinskog tajništva za propise, upravu i nacionalne manjine i koji su bili kriteriji raspodjele tih sredstava?
Zahtjevi udruga su iznosili preko 3 milijuna dinara, a odnosili su se na potrebe od nabave opreme pa do plaćanja režijskih troškova. Dobiveno je svega 220.000 dinara što ne čini ni 7 posto od onoga  što su udruge tražile, a primijenjeni su kriteriji koji su do sada važili. 
4Kao članica Povjerenstva za raspodjelu sredstava koje hrvatskim institucijama i udrugama dodjeluje Republika Hrvatska, kažite nam koji će biti kriteriji ove raspodjele?
Kriterije raspodjele utvrđuje onaj tko raspodjelu vrši te ja koja sam samo treći član ovog Povjerenstva i to tek od nedavno nisam netko tko na ovo pitanje može odgovoriti. Kriteriji sigurno postoje  jer su i raspodjele već rađene. 
4Budući da ste nakon sastanka u srijedu imali poseban razgovor s predstavnicima udruga iz Srijema, kažite nam što je dogovoreno?
Predstavnike udruga iz Srijema nisam imala prilike do sada upoznati i bilo mi je izuzetno drago što su se svi odazvali pozivu i prevalili, priznat ćete, najdulji put kako bi došli do Subotice za razliku od nekoliko udruga iz okolice koje niti su se odazvale niti su izostanak opravdale. Neki od njih uspjeli su osmisliti performans  koji je »probudio« metropolu,  prešavši  okvire autoizoliranosti, a time i ostavrio jedan od ciljeva programa koji sam ja ponudila. 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika