Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Koncert tamburaša HKPD »Matija Gubec« iz Rume u Golubincima
 
Veliki tamburaški orkestar HKPD »Matija Gubec« iz Rume održao je u subotu 2. prosinca, cjelovečernji koncert u Golubincima. Tijekom koncerta koji je održan u holu golubinačke OŠ »23. oktobar«, Rumljani su pokraj svojih autorskih pjesama publici predstavili i skladbe s njihovog prošlogodišnjeg CD-a, poznate tamburaške pjesme koje se pjevaju u Srijemu, te nekoliko numera klasične glazbe. Najviše pljeska izmamio je Radecki marš Johanna Straussa.  Tko je prvi puta gledao Rumljane mogao je shvatiti zašto ih svrstavaju među najbolje tamburaške orkestre u Vojvodini. Uz orkestar su nastupili i vokalni solisti Bogdan Dejanović, Katarina Atanacković i Marija Benčić, a koncertom je ravnao prvi čovjek orkestra Josip Jurca. 
Koncert u Golubincima rezultat je dogovora o suradnji između  HKPD »Tomislav« iz Golubinaca i HKPD »Matija Gubec« iz Rume o uzajamnim gostovanjima njihovih tamburaških orkestara, a kako su na koncu večeri istaknuli predsjednici dvaju društava Zlatko Kolarić i Igor Gašparović, ova se suradnja planira nastaviti i ubuduće. 
I. R.
 
Projekcija filma »Božić na salašu«
 
 
Projekcija filma  »Božić na salašu«, redatelja Rajka Ljubiča i po scenariju Alojzija Stantića i Grge Piukovića, održat će se u nedjelju 10. prosinca, u Velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo« u Subotici, s početkom u 18 sati. 
U programu nastupa Katedralni zbor »Albe Vidaković« pod ravnanjem sestre     Mirjam Pandžić     koji će izvesti najljepše   božićne  pjesme  ovoga  kraja.
Podsjetimo, film »Božić na salašu« je nagrađen prvom nagradom (u selekciji amaterskog filma) na XV. međunarodnom festivalu etnološkog filma u Beogradu.
 
»Šokačka grana« u Pečuhu
 
U okviru međunarodne suradnje i prijateljstva dvaju gradova - Pečuha i Osijeka - prošle srijede, 29. studenoga, u Kulturnom centru u Pečuhu predstavljena je Udruga »Šokačka grana«, a njeni su članovi za posjetitelje pripremili cjelovečernji program. Pljeskom su nagrađeni samičar Franja Verić i gajdaši Anita Tomoković i Ivan Lović, muška pjevačka skupina »Šokci« i tamburaški sastav »Šokačka duša«, jer svi zajedno su zaslužni za jednoipolsatni program »Šokačke grane« koji je očito zadovoljio nazočne.
S. Ž.
 
Dani Matice hrvatske u Bačkoj
 
U okviru »Dana Matice hrvatske u Bačkoj« koje organizira ogranak Matice hrvatske u Subotici,  večeras, u petak 8. prosinca, u Velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo« u Subotici bit će priređena književna večer posvećena djelu Lazara Merkovića. Govorit će pisci Subotičkog književnog kruga, suradnici časopisa »Klasje naših ravni« i Nakladničke djelatnosti NIU »Hrvatska riječ«. Početak je u 19 i 30.
U ponedjeljak, 11. prosinca, u izložbenom prostoru Gradskog muzeja u Subotici bit će otvorena izložba »Pozdrav iz Osijeka - Osijek na starim razglednicama« Državnog arhiva u Osijeku. Prigodom otvorenja govorit će ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku dr. sc. Stjepan Sršan, te ispred organizatora izložbe - Historijskog arhiva Subotica - ravnatelj Stevan Mačković. Otvorenje je zakazano za 19 sati. 
 
Božićna izložba u Subotici
 
Likovno slamarski odjel HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta i Likovni odjel HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice organiziraju tradicionalnu Božićnu izložbu čestitki i slika u tehnici slame, kao i drugih prigodnih božićnih darova.
Izložba će biti otvorena u petak 8. prosinca, u zgradi dr. Vinka Perčića (ulica Bledska br. 2), s početkom u 17 sati, a moći će se pogledati do 18. prosinca, svakog dana osim nedjelje, od ponedjeljka do petka u terminima od 10 do 12 sati i od 16 do 19 sati, a  subotom od 10 do 12 sati.
 
Književna večer u čast Jakovu Kopiloviću
 
U povodu obilježavanja 10. obljetnice smrti pjesnika Jakova Kopilovića (Subotica, 1912.-1996.), Hrvatska čitaonica Subotica priređuje književnu večer koja će se održati u ponedjeljak 11. prosinca, u Spomen kući prof. Bele Gabrića u Subotici. Osim kazivanja njegove poezije, u okviru večeri bit će prikazan i dokumentarni film Rajka Ljubiča o ovom pjesniku čija je bogata knjižna ostavština ušla u fond Bunjevačko-šokačke knjižnice »Ivan Kujundžić« pri Katoličkom institutu za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović«. Početak je u 19 sati.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika