Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrckova sveznalica

Skijanje

Skijanje je način kretanja površinama pod snijegom, uporabom skija koje su skijaškim vezovima pričvršćene za noge skijaša. Iako je skijanje prvenstveno nastalo kao način transporta odnosno kretanja po snijegu, kroz 20. stoljeće je preraslo u popularan način rekreacije i sport. Počeci skijanja se, prema nedavno pronađenim crtežima u spiljama otkrivenim nakon povlačenja ledenjaka, vežu uz lovce koje povjesničari smještaju u doba egipatskih faraona. 
Ocem suvremenog skijanja smatra se Norvežanin Sondre Norheim. On je u 19. stoljeću konstruirao skijaški vez koji je omogućio upravljanje skijama, i to tehnikom koja se danas naziva telemark. Ranih godina 20. stoljeća Austrijanci su prezentirali tehniku upravljanja skijama rotacijom gornjeg dijela tijela koja se vrlo brzo raširila kao popularna rekreacija i sport.
Danas je skijanje na snijegu raširen vid rekreacije i natjecateljskog sporta. Većina skijaša danas su rekreativci koji na uređenim skijaškim stazama korištenjem žičara, kako bi se popeli na vrhove planina, provode slobodne trenutke uživajući u spuštanju niz snježne padine. Skijanje je toliko raširen način zimskog odmora da pojedine države veći dio turističke ponude zasnivaju upravo na rekreativnom skijanju. Najbolji primjer takve države je Austrija, koja posjeduje preko stotinu uređenih skijališta. Ostale države koje imaju brojna uređena skijališta su Francuska, Italija, Švicarska, SAD, itd. Skijanje je i atraktivan sport, gdje se natjecatelji natječu u brojnim disciplinama i to iz sve većeg broja zemalja i gotovo sa svih kontinenata. Ovisno o disciplini, za skijanje trebate slijedeću opremu: skije, skijaške štapove, skijaške cipele.
Postoji još i cijeli niz specijalizirane skijaške opreme, kao što su skijaško odijelo, kaciga, naočale, rukavice. Ta se dodatna oprema vrlo razlikuje ovisno o skijaškoj disciplini, vremenskim uvjetima a u novije vrijeme i o modnim trendovima, osobito kod rekreativaca. Nemojmo zaboraviti i kreme sa UV zaštitom.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika