Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kontinuirano selektiranje talentirane djece

Hrvačka obitelj Štefanek odavno je proslavljena brojnim odličjima i trofejima koje su osvojili članovi nekoliko njenih generacija. Najpoznatiji i  najuspješniji, jamačno, je Davor Štefanek s brojnim svjetskim i europskim naslovima, ali velike zasluge za spomenute uspjehe ima i njegov otac Damir, hrvački trener u RK »Spartak« iz Subotice. Geni i stručni rad, prožet dugogodišnjim iskustvom i napornim treninzima, nastavljaju sa stvaranjem budućih obiteljskih šampiona i polagano dolazi vrijeme još jednog  Štefaneka. 
Na nedavno održanom velikom međunarodnom turniru u Pečuhu (Mađarska), mladi hrvač Spartaka Ninoslav Štefanek osvojio je treće mjesto, dok je u momčadskom natjecanju njegov klub pod vodstvom trenera Damira Štefaneka osvojio prvo mjesto u ukupnom poretku.
4Iz Pečuha ste se vratili s brojnim odličjima i prvim mjestom u momčadskoj konkurenciji. 
Mađarski grad Pečuh  bio je domaćin velikog međunarodnog hrvačkog natjecanja za mlađe kategorije na kojemu su sudjelovala četiri hrvatske momčadi, dvije iz Italije, tri iz Srbije, te brojni mađarski klubovi, uz ukupan broj od 21 ekipe uzrasta od sedam do četrnaest godina starosti. Stariji natjecatelji su hrvali grčko-rimskim stilom, dok su se mlađi borili slobodnim stilom koji je trenutačno nešto popularniji u Mađarskoj.
4Koliko je natjecatelja iz vašeg kluba sudjelovalo na ovom turniru?
Vodili smo 53 natjecatelja svih starosnih uzrasta, i uspjeli ostvariti odličan rezultat osvajanjem prvog mjesta  u ekipnoj konkurenciji na ovom jakom međunarodnom turniru. Sve skupa smo osvojili 21 odličje, uz tri prva mjesta. 
4U čemu se krije subotička tajna vrhunskog hrvanja i konstantnih odličnih rezultata na domaćoj i međunarodnoj sceni? 
Prije svega u pitanju je kvalitetan, stručan rad i naporan trening. Također, iznimno je važno raditi na kontinuiranom selektiranju talentirane djece već od najmlađeg starosnog uzrasta, tako smo unatrag nekoliko godina aktivno počeli raditi na prikupljanju djece na nekoliko punktova u gradu i okolici, otvarajući škole hrvanja u nekoliko subotičkih osnovnih škola, te u Malom Iđošu i Feketiću. Interesiranje je dosta dobro i trenutačno radimo s oko stotinu djece koja se pokušavaju oprobati u ovom borilačkom sportu.
4Što bi trebalo krasiti jednog hrvačkog šampiona? 
Jedan hrvački šampion mora posjedovati sve pozitivne osobine, prije svega mora biti inteligentan i sposoban sve svoje situacije i akcije, tijekom jedne borbe,  riješiti u djeliću sekunde. Mora biti snažan, jer hrvački trening je jedan od najtežih u svijetu sporta, te uvijek maksimalno kondicijski spreman. Jer, samo dvije minute borbe u hrvanju, po naporu, jednaki su recimo kao pola sata trčanja tijekom nogometnog susreta.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika