Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bronca iz Splita

Pod visokim pokroviteljstvom Mini-starstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, te ingerencijom HNS-a, krovnog nogometnog tijela, Split je protekloga vikenda (1.-3. prosinca) ugostio sudionike prvog Europskog nogometnog prvenstva hrvatskih nacionalnih manjina. Podijeljene u dvije natjecateljske skupine, sedam autohtonih hrvatskih momčadi iz Vojvodine, Slovenije, Crne Gore, Mađarske, Makedonije, Rumunjske i Austrije, borilo se za naslov najbolje i mjesta na predstojećem Svjetskom prvenstvu kojemu će, sljedeće godine, domaćin biti Zagreb.
SUBOTA, 2. PROSINCA
Reprezentacija vojvođanskih Hrvata – Crna Gora 3-0   
U svom uvodnom turnirskom susretu RVH je nadmoćno svladala rivale iz Crne Gore zahvaljujući, prije svega, kvalitetnijoj igri i golovima Nimčevića, Tumbasa i Godara.
Reprezentacija vojvođanskih Hrvata – Slovenija 0-1
Nesretnim porazom, gol je primljen pet minuta prije kraja susreta, RVH je praktično izgubila šanse za osvajanje prvog mjesta u skupini i plasman u finale. Otežavajući faktor vještačke travnate podloge, na kojoj većina igrača nikada nije igrala veliki nogomet i samo petnaest minuta razmaka između dva susreta dodatno su doprineli minimalnom porazu.
NEDJELJA, 3. PROSINCA
Reprezentacija vojvođanskih Hrvata – Mađarska 2-0
Rutiniranom pobjedom u susretu za plasman u malo finale i borbu za treće mjesto, RVH je svladala protivnike iz susjedne Mađarske zgodicima Godara i Tumbasa.
FINALE
Austrija – Slovenija 2-1
SUSRET ZA TREĆE MJESTO
Reprezentacija vojvođanskih Hrvata – Rumunjska 3-2
Pobjedom u posljednjem susretu na ovom natjecanju, RVH je osvojila treće mjesto i brončanu medalju na prvom Europskom nogometnom prvenstvu hrvatskih nacionalnih manjina. Strijelci pogodaka za »broncu« bili su: Godar i Tumbas (2)
 
Marinko Poljaković, izbornik RVH
Na turniru su nastupile četiri kvalitetnije momčadi, ali moram naglasiti kako nas je nesretni poraz u samoj završnici susreta protiv Slovenije, stajao finalnog susreta u kojemu nam je, po kvaliteti i prikazanoj igri, i bilo mjesto. Stručno gledano, igrao se nogomet na nivou 3. lige, uz nastupe nekolicine nogometaša koji svojom kvalitetom znatno odskaču. Glede nastupa RVH izuzetno sam zadovoljan zalaganjem cijele momčadi koja se maksimalno borila na svim susretima, ali bih istaknuo nesretnu okolnost igre na vještačkoj podlozi, koja je i najveći krivac za propušteni ulazak u finale. Uz brončano odličje, izbor našeg igrača Dejana Godara  za najboljeg nogometaša turnira,  samo potvrđuje kvalitetu naše momčadi. Naglasio bih i uspostavljanje stručne suradnje s HNS-om, kao i dogovore o odigravanju nekoliko prijateljskih susreta na proljeće, prije svih s momčadima iz susjednih zemalja.
 
Petar Kuntić koordinator RVH i vođa puta
Projekt nogometne reprezentacije vojvođanskih Hrvata nastao je u proteklih šest mjeseci nesebičnog volonterskog rada, može se reći, bukvalno, iz ničega. Svi prijateljski susreti i konačno nastup u Splitu financirani su sponzorski donacijama, te nesebičnim volonterskim zalaganjem svih uključenih ljudi. Ovakav način organiziranja mladeži predstavlja posve nov vid zbližavanja, koji bi se trebao nastaviti i u drugim aktivnostima u hrvatskoj zajednici.         g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika