Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nježni ukućan

Odrastajući na Hrvatskom majuru i u nesputanoj širini prirodnog prostranstva Lajčo Vuković se već u djetinjstvu počeo zanimati za zečeve, osobito one divlje, diveći se njihovoj mogućnosti brzometnog dostizanja i znatno udaljenijih prostora od svoga boravišta. Doselivši se u Suboticu, oženivši se i sagradivši kuću, odlučio je svoju ljubav prema ovim dugouhim simpatičnim životinjama prenijeti na svoj hobi kojim se bavi već više od trideset godina. Od tada pa sve do danas, u kućnoj riznici Vujkovićevih nalazi se stotinjak odličja i pehara osvojenih na brojnim domaćim i inozemnim izložbama kunića.
4Na samom početku razgovora pojasnite našim čitateljima razliku između zeca i kunića.
Zec je u osnovi divlja životinja, koja nesputano trči prostranstvima svog prirodnog boravišta i sukladno tome kada primjerice zečica okoti mlade oni su već pet minuta nakon dolaska na svijet sposobni trčati, dok kunić najveći dio svog života provodi posve pasivno, ukopavajući se i skrivajući se u jamama i njegovim potomcima je potrebno minimum nekoliko tjedana uz majku, sve dok ne ojačaju i budu sposobni za samostalan život.
4Gdje ste sve izlagali svoje ljubimce i koja je vrsta kunića vaša specijalnost?
Osamdesetih godina prošloga stoljeća nastupila je velika izlagačka ekspanzija tijekom koje sam, skupa sa svojim kolegama odgajivačima, prezentirao svoje kuniće u Amsterdamu, Hannoveru, Pragu, Brnu i brojnim drugim gradovima bivše zajedničke države i njenog neposrednog okruženja. Isprva sam počeo s krupnijim primjercima velike rase, potom sam se bavio srednjom, a s vremenom  sam se potpuno posvetio onim najmanjim, patuljastim primjercima koji služe isključivo kao kućni ljubimci.
4Kakav je kunić kao kućni ljubimac i može li ga se držati u stanu?
Patuljasti kunić je upravo idealan kućni ljubimac jer ne zahtijeva previše prostora,  (pola četvornog metra)  dovoljno mu je malo, adekvatno uređeno mjesto i minimalna  dnevna količina hrane i vode. Izuzetno su čisti i nema nikakvih problema s odražavanjem njihove higijene, a najbolje je koristiti piljevinu koja se poslije određenog vremena jednostavno zamijeni novom. Također slobodno se može puštati i po stanu, bez straha da će svoje fiziološke potrebe upražnjavati izvan njegovog prostora.
4Što jedu kunići, a što bi trebalo izbjegavati u njihovoj ishrani?
Za domaće kuniće postoji tzv. paletirana hrana u vidu koncentrata, ali ju je dobrom obogatiti kukuruzom, zobi, ječmom, suncokretom, tretikalom i drugom zrnastom hranom zbog njihovih zubi. Od naše, ljudske, hrane dobro im je davati jabuke, mrkve, ali se isključivo ne treba hraniti kupusom, špinatom ili zelenom salatom, jer će doći do naduvenosti organizma što bi moglo naškoditi zdravlju malog kunića. Što se tiče vode, dnevne potrebe su oko pola decilitra, ali je bitno uvijek davati čistu vodu. Jednom tjedno dobro je kuniću dati malo dvopeka ili tvrdog, suhog kruha, koji je odličan za reguliranje crijevne flore.
4Koliko je cijena jednog malog kunića?
Kunić kao kućni ljubimac je dostupan apsolutno svima, jer se njegova cijena kreće od 250-300 dinara i za taj skromni iznos možete dobiti nježnog »ukućana« koji će  vam, jamačno, priuštiti brojne radosne trenutke.                               g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika