Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Čuvari tradicije Hrvata

Predstavljanjem pjesnika iz Sombora i okolice koji su sudjelovali na susretu »Lira naiva 2006.«, te nakladničke djelatnosti NIU »Hrvatska riječ«, kao i izložbom bijeloga veza i slika nastalih na likovnoj koloniji »Colorit«, večeras, u petak 1. prosinca u Hrvatskom domu (u 20 sati), počinje središnja proslava 70. obljetnice postojanja i rada Hrvatskog kulturno umjetničkog društva »Vladimir Nazor« iz Sombora, čiji je cilj, kako od osnutka a tako i danas, njegovanje kulture i običaja bunjevačkih i šokačkih Hrvata ovoga kraja.
Proslava se nastavlja u subotu, 2. prosinca, svečanom akademijom u velikoj dvorani Skupštine Općine Sombor, s početkom u 11 sati, a okončava se navečer kulturno-umjetničkim programom koji će se, s početkom u 20 sati, održati u Hrvatskome domu, a u kome će pokraj članova sekcija domaćeg, sudjelovati i gostujuća Društva. Kako je u najavi istaknuto, prigodom proslave bit će dodijeljena priznanja i povelje istaknutim članovima Društva.
KRATKA POVIJEST: Današnje HKUD »Vladimir Nazor« službeno je osnovano 6. prosinca 1936. godine, kao Hrvatsko kulturno društvo »Miroljub«, a ime je dobilo po glasovitom hrvatskom pjesniku, svećeniku Anti Evetoviću Miroljubu (1862.-1921.).
U Drugom svjetskom ratu, u okupaciji, Društvo radi u težim uvjetima, a konačno, 12. svibnja 1944. godine okupacione vlasti zabranjuju rad Društva i brišu ga iz registra kulturno-umjetničkih Društava. Te godine Društvo tajno održava svoje sastanke i čuva svoju imovinu koja je bila »zapečaćena«. 
Nakon oslobođenja Sombora, 2. lipnja 1945. godine održana je obnoviteljska skupština Društva, na kojoj je dolazi do preimenovanja udruge u »Hrvatski prosvjetni Dom«.
Dana 24. travnja 1949. godine, Društvo naziv mijenja u Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo »Vladimir Nazor«, a u prosincu 1957. godine iz naziva se briše nacionalni predznak, te Društvo dugi niz godina nosi naziv Kulturno prosvjetno društvo »Vladimir Nazor«.  Na Saboru Društva, održanom 20. svibnja 2001. godine, donesena je odluka o promjeni imena, vraćen je hrvatski predznak, a društvo nosi današnje ime. 
DRUŠTVO DANAS: U okviru Društva trenutačno djeluje više sekcija – folklorna, dramska, tamburaška, likovna, sekcija »veza«, te sekcija za njegovanje kulture i običaja bunjevačkih i šokačkih Hrvata, koja pokraj aktivnosti kao što su izložbe, književne večeri, prikupljanje starina i slično, već devetu godinu izdaje list »Miroljub« koji izlazi četiri puta godišnje. Dosad je objavljeno 36 brojeva, a prvi mu je urednik bio sadašnji predsjednik HNV-a Josip Z. Pekanović, kojega je prigodom preuzimanja ove dužnosti, na mjestu urednika zamijenio mr. Matija Đanić. Također, valja istaknuti da je Društvo u povodu 70. obljetnice izdalo CD »Od Miroljuba do Nazora« Antonije Čote, te brošuru »Stopama naslijeđa« čija je autorica Marija Šeremešić.       D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika